• Novinky

            • Dotazník pre žiakov o dištančnom vzdelávaní

            • Milí žiaci (rodičia) , 
              na pokyn ministerstva školstva  SR vám zasielame krátky dotazník k vzdelávaniu na diaľku, ktoré sme na škole realizovali od 16. 3. 2020. Chceme  ním  zachytiť  predovšetkým problémy materiálno – technického charakteru, s ktorými ste sa v tom čase stretli.  Našim spoločným cieľom je, aby sme sa v prípade potreby v budúcnosti lepšie pripravili  na možné prerušenie vzdelávania a uľahčili a zefektívnili svoju i Vašu prácu.

              Dotazník vypĺňa každý žiak sám za seba (mladším žiakom môžu pri vypĺňaní pomôcť rodičia). Dotazník vyplňte najneskôr do stredy 9.9.2020.  Za vyplnenie dotazníka vám ďakujeme. Pre vyplnenie dotazníka kliknite na odkaz:

            • Pokyny pre všetkých žiakov a rodičov od 3.9. do 15.9.

            • Vstup do školy
              Žiaci stoja v 2 zástupoch pred školou v 2m vzdialenostiach za sebou a vchádzajú od 7.20 do 7. 50 cez:

              • Vedľajší vchod: Prípravný ročník, 1. – 3. roč.
              • Hlavný vchod: 4. – 6. roč.
              • Vchod cez telocvičňu: 7. – 9. roč.

              Pred vstupom do školy si žiak nasadí rúško na tvár, dezinfikuje si ruky, prebieha sporadické meranie teploty a žiak sa pred vstupom do triedy odchádza prezuť.
              Rodičom nebude vstup do školy povolený, len výnimočne rodičom 1. a  Prípravného ročníka. Všetky návštevy sa budú vybavovať v návštevnej miestnosti pri vrátnici. Komunikovať so školou odporúčame elektronicky prostredníctvom aplikácie edupage, rsp. cez maily zamestnancov, ktoré sú zverejnené na webe školy.

              • Nevyhnutné každodenné hygienické pomôcky žiaka vo vrecúšku (kontrola pri vstupe do školy a pravidelne v triedach): papierové hygienické vreckovky, mydlo, osobný uterák, náhradné rúško na tvár
              • Pri absencii v škole trvajúcej dlhšie ako 3 vyučovacie dni žiak ukazuje službe na vstupe a odovzdáva triednemu učiteľovi) Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (stiahnite si Bezinfekcnost.docx TU)

              2. Vyučovací proces
              Vyučovanie prebieha podľa rozvrhu hodín.
              Rúška na 1. st. počas vyučovania v triedach povinné nie sú, je to na dobrovoľnosti každého žiaka (zvážení rodiča). Rúška sa však nasadzujú pri akomkoľvek opustení svojej triedy (WC, presun na obed...)
              Žiaci 2. st. majú po celý čas pobytu v triede i v školských priestoroch povinne na tvári rúško. Počas vyučovania sa minimalizujú vzájomné kontakty medzi žiakmi, predchádza sa vzájomným dotykom. Počas prestávok ostávajú žiaci v triedach. Prechádzacia prestávka po 3. VH je zrušená. Žiaci sa v tomto období nedelia na skupiny, vyučovanie prebieha vždy s celou triedou (INF, cudzie jazyky...)


              3. Obed
              Obed prebieha v čase od 11.00 hod. – 14. 00 hod. podľa harmonogramu jednotlivých tried. Deti si dávajú dole rúška pred dezinfekciou rúk pri vstupe do jedálne a nemajú ich iba pri konzumácii jedla. Pri odovzdávaní špinavého riadu a čakaní na 2. jedlo musia mať rúška na tvári.


              4. Odchod domov
              Žiaci Prípravného ročníka a 1. ročníkov, ktorí nechodia do ŠKD odchádzajú domov vo štvrtok o 9.30, v piatok o 10.30 hod. Triedni učitelia ich odprevadia pred hlavný vchod. Nasledujúce dni už títo žiaci odchádzajú domov podľa zverejneného rozvrhu hodín.
              Žiaci 2. – 9. roč., ktorí nechodia na obed, končia vyučovanie podľa rozvrhu a učiteľmi z poslednej vyučovacej hodiny sú odprevádzaní pred hlavný vchod. Ostatní obedujúci žiaci (okrem ŠKD) odchádzajú domov po obede, teda cca 20 – 30 min. po skončení poslednej vyučovacej hodiny.


              ŠKD
              Škola pri plnom režime nedokáže personálne zabezpečiť fungovanie ŠKD v režime 1 trieda = 1 klub ŠKD. Z toho dôvodu bude ŠKD pracovať v štandardnom režime, kde 1 klub ŠKD bude zložený z 2 tried. Z uvedeného dôvodu budú deti v ŠKD povinne nosiť aj v triedach rúška. Našou snahou však bude v maximálnej možnej miere využívať vonkajšie priestory tak, aby to nebolo pre deti náročné.
              Súčasne vzhľadom na vysoké počty prihlásených žiakov do ŠKD z jednotlivých tried a nemožnosť deliť triedy, budú dočasne do 15. 9. spájané triedy tak, aby počet detí v každom ŠKD bol čo najnižší.
              Ranný klub v čase 6. 30 – 7. 30 hod. v tomto období podľa nariadenia hlavného hygienika pracovať nebude. Na druhej strane každý klub bude mať činnosť až do 16.30 hod. bez vytvárania zbernej triedy.
              Odchod detí z ŠKD - nadviažeme na systém z konca minulého školského roka, rodičia si budú preberať deti pred školou v čase, aký nahlásili p. vychovávateľkám. Deti budú môcť odchádzať v polhodinových intervaloch v čase od 14.00 – 16.30 hod.

              Vážení rodičia,
              Naša škola je veľká, má vyše 700 žiakov, preto musíme spoločne s Vami veľmi uvážlivo pristupovať k dodržiavaniu nariadených preventívnych opatrení smerujúcich k ochoreniu COVID 19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest). Je nepochybne lepšie pre nás všetkých, ak sa svojim zodpovedným
              a ohľaduplným postojom vyvarujeme prípadným problémom, ktoré by mohli následne spôsobiť zatvorenie školy. Verím, že spoločne situáciu zvládneme rovnako dobre, ako to bolo v júni tohto roku. Ďakujeme za spoluprácu.

            • Pokyny pre stravníkov

            • Školská jedáleň pri ZŠ, Ing. O. Kožucha 11, 052 01   Spišská Nová Ves

              Interný poriadok Zariadenia školského stravovania

              Zariadenie školského stravovania zabezpečuje najmä zdravú výživu žiakov v čase vyučovania  v základnej škole, celospoločenské programy podpory zdravia a stravovanie zamestnancov.

              Hodnota obeda pri jednotlivých kategóriách stravníkov:

              Kategória:                                               doplatok rodiča + výška dotácie / celá hodnota obeda

              Žiaci I. stupňa ZŠ:                                                    0,38 € + 1,20 € / 1,58€

              Žiaci II. stupňa ZŠ:                                                   0,46 € + 1,20 €/  1,66 €

              Zamestnanci ZŠ:                                                     1,26 € + 1,40 € (režijné náklady) / 2,66 €

              Stravník s donášanou vlastnou stravou - DIÉTA    0,10 € za jeden obed (režijné náklady)

               

              Výšku stravného určuje Mesto Spišská Nová Ves v Dodatku č. 2 k Všeobecne záväznému nariadeniu č. 4/2017 o určení výšky príspevkov v školách a školských zariadeniach.

               

              Jedálny lístok

              Jedálny lístok je zostavovaný na týždeň vopred v súlade so Zásadami pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania. Je zverejnený na nástenke v školskej jedálni, pri vstupe do školskej jedálne a tiež na internetovej stránke školy.

              Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov:

              Jedálny lístok počas 5 stravovacích dní obsahuje:

              1. 2 hlavné jedlá mäsové,
              2. 1 hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením,
              3. 2 hlavné jedlá múčne a zeleninové

              Prívarky s využitím najmä strukovín sa do jedálneho lístka zaraďujú 2x mesačne. Strukoviny sa podávajú aj vo forme šalátov, sú ich súčasťou. Múčne prílohy ( knedľa, halušky, cestoviny) sa podávajú 1x  do týždňa. Zemiaky sa podávajú 2 až 3x do týždňa. Zelenina sa podáva denne v rôznych formách – jedlá so zeleninou, zeleninové šaláty, zeleninové oblohy.

              ZŠ je zapojená do celospoločenských programov na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z prostriedkov EÚ a z prostriedkov štátneho rozpočtu: „Školské mlieko“ a „Školské ovocie“.

               

              Spôsob prihlasovania a odhlasovania stravy:

              • Odhlasovanie/prihlasovanie zo stravy je minimálne 24 hodín vopred on-line na web stránke školy, osobne alebo telefonicky na čísle 0905 980 001. V prípade, že zákonný zástupca dieťa zo stravy včas neodhlási, je povinný uhradiť plnú výšku hodnoty obeda, t.j. 1,58 €, resp. 1,66 €.
                Počas prázdnin a voľných dní  sú zo stravy automaticky odhlásení všetci stravníci.
                Z akcií ako sú výlety, školské podujatia, branné cvičenia a pod., kedy sa žiaci už do školy v daný deň  na stravu  nevrátia, je nutné sa odhlásiť min. 48 hod. vopred.
                Hromadné odhlášky tried podané v kratšom časovom období nebudú akceptované ! 
                Zamestnanec, ktorý nie je v práci, je povinný sa z obeda včas odhlásiť (t. j. 24 hod. vopred), v opačnom prípade je povinný uhradiť plnú výšku hodnoty obeda t.j. 2,66 €  (týka sa to odobratého aj neodobratého jedla).
                 
              • V zmysle Vyhlášky MZ SR 533/2007, § 5, ods. 2 a 3, príloha 1, platí zákaz odoberania stravy do obedára. Stravník, ktorý sa neodhlásil z vážneho dôvodu (t.j. náhle ochorenie) a chce si odniesť obed v obedári, si  sám naberie polievku a hlavné jedlo si preloží z taniera do obedára. V tomto prípade je zákonný zástupca stravníka povinný uhradiť celú sumu hodnoty obeda.

              Dieťa, ktoré nie je vyučovacom  procese, nárok na stravu nemá!

               

              Úhrada stravného:

              1. Úhradu stravného je možné uskutočniť poštovou poukážkou, trvalým príkazom alebo prevodom z osobného účtu  (kvôli identifikácii platby je potrebné uvádzať variabilný symbol !), najneskôr do 15. dňa v mesiaci, vzniknutý preplatok  za neodstravované a riadne odhlásené dni bude odrátaný v nasledujúcom mesiaci. V septembri sa uhrádza september + október naraz v jednej platbe.
              2. Doplatok za stravu sa uhrádza na MESIAC VOPRED. Ak zákonný zástupca žiaka platbu neuhradí včas, a neurobí tak  ani po upozornení, vedúca ŠJ má právo stravu nevydať.
              3. Podľa zákona má dieťa nárok na stravu za poplatok znížený o sumu dotácie iba v prípade, ak sa zúčastní výchovno-vzdelávacieho procesu a odoberie stravu (zákon č. 544/2010 Z.z. o dotáciách). Na základe uvedeného zákonný zástupca berie na vedomie, že je povinný v prípade neúčasti svojho dieťaťa na vyučovaní dieťa zo stravy včas odhlásiť, inak musí uhradiť celú hodnotu obeda za každý neodhlásený deň.

              Výdaj stravy:

              Výdaj stravy je vykonávaný v súlade s Prevádzkovým poriadkom schváleným RÚVZ v Spišskej Novej Vsi. Obedy sa vydávajú v čase od 11.30  do 14.00 hod.

              Evidencia odberu stravy je na základe čipu. Stravník, ktorý čip doposiaľ nemá, je povinný

              si ho zakúpiť v ŠJ a nosiť so sebou na obed. Cena čipu je 3,- €. V prípade, ak si stravník čip zabudne, dostane obed pred ukončením výdaja obedov, v čase od 13.45-14.00 hod.

              Ak dôjde k strate alebo poškodeniu čipu, je potrebné nahlásiť túto skutočnosť vedúcej ŠJ a zároveň si zakúpiť nový čip.

              V zmysle Vyhlášky 527/2007 Ministerstva zdravotníctva SR o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež  §8 ods. 3 v zariadení pre deti a mládež musí prevádzkovateľ zabezpečiť, aby sa do školského stravovacieho zariadenia žiakom a deťom individuálne nedonášala strava, okrem žiakov a detí, pri ktorých podľa posúdenia odborného lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie.“

               

              V Spišskej Novej Vsi, 28.08.2020                

              Interný predpis nadobúda účinnosť od 01.09.2020

              Vyhotovil: Ing. Katarína Brejčáková, vedúca ŠJ                     

              Schválil: PhDr. Bohuslav Vaľko, riaditeľ ZŠ

            • Jazykové kurzy v ANJ

            •  Inštitút jazykov a vzdelávania v spolupráci so ZŠ, Ing. O. Kožucha 11 otvára od šk. roku 2020/21 jazykové kurzy v anglickom jazyku.

            • Pokyny pre rodičov budúcich prvákov

            • Milí rodičia,
              pred vydaním rozhodnutia o prijatí žiaka do ZŠ si škola musí najprv overiť údaje o žiakovi na základe prineseného rodného listu žiaka . Preto žiadame rodičov, aby si so sebou priniesli rodný list prihláseného dieťaťa na porovnanie údajov vpísaných do prihlášky. Po kontrole údajov rodný list bude vrátený.
              Ak žiadate pre svoje dieťa odklad, je nutné doplniť k prihláške aj potvrdenie z CPPPaP a od detského lekára budúceho žiaka, ktorí tento odklad odporúčajú. Termín doloženia týchto tlačív je najneskoršie do 14. 8. 2020. Ak ste medzičasom tieto potvrdenia do školy doručili, považujte túto požiadavku za bezpredmetnú.
              Pri nástupe do školy žiak dostane Šlabikár, pracovné zošity z matematiky, z prvouky, učebnicu z HUV, VYV. Ale predtlačené zošity na písanie k šlabikáru a učebnicu s pracovným zošitom z ANJ je potrebné si zakúpiť. Škola je ochotná tieto zošity zakúpiť spoločne, aby sa predišlo zakúpeniu nesprávnych materiálov. Prosíme Vás, aby ste si priniesli poplatok 15 eur určený na tieto učebné pomôcky.
              Tak ako minulý šk. rok budeme aj v šk. roku 2020/21 otvárať jednu triedu nácviku čítania metódou SPLÝVAVÉHO ČÍTANIA. Bližšie informácie o výhodách tejto metódy nájdete TUAk o takúto triedu sami prejavíte záujem, oznámte nám to hneď e-mailom na adrese: danieladingova@centrum.sk . Upozorňujem, že do tejto triedy sa nemôžu prihlásiť žiaci, ak majú záujem o triedu, kde budú vzdelávaní nadaní žiaci.
              Už niekoľko rokov v našej škole úspešne pracuje elokované pracovisko ZUŠ výtvarný a tanečný odbor. Deti pod vedením p. u. zo ZUŠ pracujú v našich priestoroch. V našom spoločnom záujme je pomáhať si, aby ste vy nemuseli opustiť pracovisko a sprevádzať svoje dieťa do ZUŠ-ky v meste. Ešte stále je možnosť svoje dieťa elektronicky prihlásiť. Bližšie informácienájdete v dokumente ZUŠ.
              Od septembra bude možnosť dieťa prihlásiť aj do Jazykovej školy, kde sa môže po vyučovaní zdokonaľovať v ANJ . Od októbra budeme ponúkať záujmové útvary podľa ponuky.
              Do pozornosti ešte ponúkame preštudovanie dokumentu Oznámenie - kliknite TU. Tam podávame rodičom návrh, aké pomôcky budúcemu žiakovi cez prázdniny prichystať, aby začiatok šk. roka prebehol pre dieťa a rodičov bez problémov.

            • OKO

            • "Medzinárodný deň detí dnes oslavujú všetky deti,

              nové vydanie časopisu OKO nám už na stránke školy svieti.

              Je to darček od nás, pre vás milí žiaci,

              čítať si ho môžete celé leto všetci.

              Milí redaktori, vám chceme vysloviť veľkú vďaku,

              zodpovedne ste pracovali od svitu do súmraku.

              S radosťou sa k nám pridali aj pani učiteľky a vychovávateľky, 

              okruh ponúkaných tém je preto veľký.

              Dovidenia v budúcom školskom roku,

              dúfajme, že o niečo silnejší nastúpime všetci bok po boku."

               

              Najnovšie číslo časopisu nájdete kliknutím TU.

               

            • INFORMAČNÁ POVINNOSŤ ŽIAKOV A ZAMESTNANCOV ŠKOLY

            • INFORMAČNÁ POVINNOSŤ ŽIAKOV A ZAMESTNANCOV ŠKOLY
              pri pozitívnom náleze koronavírusom COVID 19

              Upozorňujeme nielen všetkých zamestnancov, ale aj žiakov, že v prípade pozitívneho testu na koronavírus COVID 19 zamestnanca či žiaka je nevyhnutné okamžite kontaktovať priamo riaditeľa školy na telefónnom čísle 0905 443 136. Informácia je dôležitá z hľadiska predchádzania šíreniu ochorenia v otvorených komunitách a okamžitému prijatiu potrebných karanténnych opatrení.
              Ďakujem

              PhDr. Bohuslav Vaľko, riaditeľ ZŠ

            • Gymnastike sa na našej škole darí

            • Gymnastika a naša ZŠ to je niečo, čo pár rokov patrí neodmysliteľne k sebe. Zásluhou p. u. Majerničkovej a p.u. Murgáčovej, ako aj pani trénerky I. Kovalčíkovej sme na škole vybudovali základňu, ktorá nemá obdobu v celom našom meste. A sme veľmi radi, lebo gymnastika je považovaná za jednu z najzdravších pohybových aktivít a zároveň je i skvelým odrazovým mostíkom pre neskoršie napredovanie v iných športoch. Dnes sa na našej škole venuje gymnastike 55 detí, ktoré každoročne žnú úžasné úspechy na okresných, krajských i celoštátnych súťažiach. Preto sme sa minulý rok rozhodli zapojiť spolu s naším zriaďovateľom Mestom Spišská Nová Ves do projektu Šport pre všetkých a vďaka tomu sa nám podarilo získať pre našich gymnastov špeciálne gymnastické náradie v hodnote niekoľko tisíc EÚR, ktoré skvalitní a súčasne spríjemní ich tréningové aktivity. Našim gymnastom sa tak otvárajú nové možnosti a my veríme, že ich využijú na rozvoj svojej zdatnosti, zdravia a v neposladenom rade i ďalších úspechov v súťažiach, ktoré sú pred nimi. Držme im teda palce!

              Fotogaléria

                

            • Úspešní riešitelia okresného kola dejepisnej olympiády

            • Dňa 14. 2. 2020 sa na ZŠ na Lipovej ulici uskutočnilo okresné kolo 12. ročníka dejepisnej olympiády. Riešitelia mali ťažkú úlohu, pretože test pozostával z učiva daného ročníka, z regionálnych dejín a monotematickou témou pre 6. - 7. ročník bol Milan Rastislav Štefánik – politik, vojak, vedec a pre 8. – 9. ročník Česi a Slováci v období prvej svetovej vojny. Naši žiaci aj napriek tomu úlohy zvládli veľmi dobre, vzorne reprezentovali našu školu, obsadili popredné miesta a všetci sa stali úspešnými riešiteľmi.
              Kategória F – 6. ročník – 13 žiakov
              2. miesto Marek Malejčík VI. A, 66 bodov
              3. miesto Patrik Sliva VI. A, 66 bodov
              Kategória E - 7. ročník - 14 žiakov
              1. miesto Lenka Nováková VII. A, 85, 5 bodov
              4. miesto Martin Sakmáry VII. A, 71, 5 bodov
              Kategória D – 8. ročník – 14 žiakov
              3. miesto Boris Buček VIII. C , 62 bodov
              5. miesto Filip Sabovčík VIII. A, 60, 5 bodov
              Kategória C – 9. ročník – 24 žiakov
              3. miesto Ema Frniaková IX. A, 90 bodov
              5. miesto Branislav Ječim IX. A, 88 bodov

              Fotogaléria

            • OK Biologickej olympiády

            • Dňa 10.2.2020 sa uskutočnilo na našej škole okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii C (8.-9. roč.).Žiaci našej školy dosiahli opäť výborné výsledky:

              Projektová časť:
              2. miesto: Adam Mistrík z 8.C triedy

              Teoreticko-praktická časť:
              1. miesto: Šimon Kirňák z 9.A triedy
              4. miesto: Bibiána Birošová z 8.A triedy
              7. miesto: Laura Vaicová z 8.A triedy

              Srdečne blahoželáme.

            • Okresné kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 6.2.2020 sa konalo na ZŠ Lipová v Spišskej Novej Vsi Okresné kolo Geografickej olympiády. Po náročnej príprave a silnej konkurencii z iných škôl žiaci našej školy dosiahli veľmi pekné umiestnenia.
              Všetkým k úspechu srdečne blahoželáme.
              Kategória E (8. – 9.roč.):
              1. miesto: Ječim Branislav IX.A
              4.miesto: Kirňak Šimon IX.A
              7.miesto: Sabovčík Filip VIII.A

              Kategória F (6. – 7.roč.):
              3. miesto: Nováková Lenka VII.A
              7.miesto: Da Cruz Carlota VII.A
              8.miesto: Malejčík Marek VI.A

              Kategória G (8. – 9.roč.):
              3. miesto: Klein Adam V.A
              7.miesto: Frniak Samuel V.A

            • Šaliansky Maťko

            • Dňa 28.1.2020 sa v Dome Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenských povestí ,,Šaliansky Maťko." V troch vekových kategóriách súťažilo dohromady 44 žiakov. Našu školu reprezentovali Zuzana Černíková z 2.C, Karolína Mravčáková zo 6.B triedy a Ella Holečková z 5.B, ktorá vo svojej  kategórii upútala výberom ukážky i vlastnou estetickou realizáciou literárneho textu. Umiestnila sa na prvom mieste a postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 25.2.2020 v Košiciach. Ellka, blahoželáme a držíme palce!

               

            • Skvelé výsledky našich Hasajovcov

            • Zjazdové lyžovanie nepatrí medzi športy, ktorým sa na našej škole s výnimkou lyžiarskeho kurzu osobitne venujeme, napriek tomu sa medzi našimi žiakmi občas objaví hviezda, ktorá zasvieti na lyžiarskom nebi. Tento rok to boli hneď tri hviezdy. Súrodenecká trojica Tamara, Tereza a Samo Hasajovci sa zúčastnili okresných pretekov Mlynky 2020. A viedli si skutočne skvelo. Najstarší Samuel sa stal víťazom svojej kategórie, Tereza obsadila výborné tretie miesto a jej sestra Tamara skončila hneď za ňou. Veľmi nás teší úspech našich všestranných športovcov, gratulujeme im k dosiahnutým výsledkom a sme presvedčení, že obe dievčatá na budúci rok napodobnia svojho brata, ktorý zdokonalil svoje lyžiarske umenie na minuloročnom lyžiarskom kurze, kým obe dievčatá tento kurz čaká práve budúci rok.

              Fotogaléria

            • O lyžiarskom kurze žiakov 7. ročníka

            • Fotogaléria

              V dňoch od 13.01.2020 - 17.01.2020 sa uskutočnil lyžiarsky kurz žiakov 7.roč. v lyžiarskom stredisku Vernár – Studničky. 35 žiakov si užilo krásny týždeň plný lyžovania a zábavy. Pod vedením p.uč. Murgáčovej, Šoltésovej, Palušáka a Slivu sa striedali rôzne činnosti. Lyžovanie, bežkovanie, ranné rozcvičky, večerné aktivity, súťaže, karneval, preteky, ale aj posedenia na izbách a prvé lásky. Milý personál, dobrá strava a ubytovanie tomu dali už len poslednú bodku. Veď si to všetko môžete pozrieť na fotografiách, alebo si prečítajte, čo na záver napísali žiaci.

              • - Prvý deň som nevedela ani ako sa obúvajú lyžiarky a dnes je koniec a ja lyžujem na veľkom svahu. Aj keď som sa strašne bála, ale učitelia ma povzbudili. Po tomto lyžiarskom si kúpim lyže a budem chodiť lyžovať. Závidím ďalším a ďalším siedmakom , že ich čaká tento skvelý zážitok. Ďakujem p. uč. Murgáčovej a j ďalším učiteľom , že zorganizovali toľko aktivít a skvelých zážitkov.
              • - Lyžiarak bol skvelý , bola tu sranda. Aj keď sme mali mobily len na 2 hod. vôbec nám to nevadilo. Najlepšie bolo to, ako sme sa všetci spoločne večer zabávali. Boli sme tu veľmi krátko.
              • - Najviac sa mi páčil posledný deň, keď našimi inštruktormi boli lyžiari z prvej a druhej skupiny a ukazovali nám a učili nás cviky, ktoré oni robili.

              A prinášame aj jednu z básničiek, ktoré sme každý večer tvorili.
              Po skorom budíčku, šli sme na rozcvičku.
              Hore dole behali, žaby v bruchách škŕkali.
              Na raňajkách švédske stoly, naše brušká plné boli.
              Svahom sme sa spúšťali, nové cviky skúšali.
              Zoja s Aďom sa na vleku zabávali, vlekári sa na nich hnevali.
              Alexa nás opustila, dojka si ju privlastnila.
              Potom prišli na rad bežky, všetci padali na držky.
              Oliver na zadku sedel a postaviť sa on nevedel.
              Do tváre nám vietor vial, na pádoch sa každý smial.
              Aj keď už bežky skončili, my sme sa dobre bavili.