• Novinky

            • Škola v prírode – 4. ročník

            • V dňoch 13. – 17. mája sa žiaci 4. ročníka zúčastnili pobytu v Škole v prírode. Krásne prírodné prostredie Račkovej doliny pri Pribyline prinieslo deťom veľa aktivít, pohody i oddychu v lone prírody. O deti sa starali pani učiteľky Brezovská, Nováková, Okályová a Muchová a  pani vychovávateľky Krausová a Geletková. Deťom sa pobyt veľmi páčil a odniesli si domov veľa nových zážitkov i skúseností.

              Fotogaléria

            • Shakespeare "s Memorial

            • Dňa 29. 5. 2024 sa uskutočnilo mestské kolo súťaže Shakespeare´s  Memoriál v Základnej škole sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi. Naši žiaci úspešne reprezentovali našu školu a skončili na popredných miestach:

              2. miesto Olívia Konárska 2.A
              2. miesto Chiarka Matiašovská 7.A
              2. miesto Nella Murdžáková 9.B
              2. miesto Natália Olejníková 5.B
              Veľké poďakovanie Bianke Birošovej z 3.A

              Blahoželáme a ďakujeme pánom učiteľom za prípravu.

              Fotogaléria

            • MŠO - Hokejbal

            • Mestská športová olympiáda pokračovala hokejbalom, ktorý sa hral v areáli ZŠ Komenského. Naši žiaci získali zaslúžené prvé miesto. Zo všetkých síl v horúcom počasí zabojovali a z výsledku sa veľmi tešili: Matias Kozub – 4.A, Tobiáš Hovaňák, Damián Comba – 4.B,  Stela Baldovská, Adam Mišenčík, Oliver Pavlík – 4.C, Dávid Vrábeľ – 4. D, Matej Palička – 3.A, Boris Faltin – 2.B, Matej  Koňák – 2.A.        
              Srdečne blahoželáme! 

              Fotogaléria
               

            • Výchovno - zdelávacia exkurzia na Duklu.

            •  Naša exkurzia na Duklu začala o 7.30 na parkovisku pri futbalovom štadióne. Prvou zastávkou bol Tokajík, kde sme navštívili cintorín s obeťami, ktoré zahynuli pri vypálení Tokajíka nacistami, lebo pomáhali partizánom. Boli sme v múzeu, kde sme si pozreli výstavu so zaujímavými informáciami o SNP a Tokajíku. Pozreli sme si aj výpoveď muža, ktorému nacisti zabili osem detí. Navštívili sme aj miesto, kde popravili 32 mužov z Tokajíka. Potom sme sa presunuli do Svidníka. Vo Svidníku sme navštívili vojenské múzeum s uniformami a technikou z druhej svetovej vojny. Videli sme tiež autentické zábery z bojov v Duklianskom priesmyku. Boli sme pri pamätníku sovietskych vojakov. Navštívili sme aj vyhliadkovú vežu na Dukle, kde sme videli simulovať' mínové pole. Mali sme výhľad na celu krajinu a výklad, týkajúci sa bojov na tomto území. Na Dukle boli aj tanky a pamätník pripomínajúci tieto boje. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavého a spoznali detaily významného úseku našich dejín.

              Fotogaléria

            • Rodičia svojej škole

            • Nedeľa 26. mája 2024 bola v znamení aktivít Rady rodičov ZŠ Ing. O. Kožucha, ktorí pripravili žiakom, rodičom a pedagógom školy príjemné sviatočné popoludnie v školskej záhrade, ktoré bolo vyplnené veľkým množstvom zaujímavých aktivít, ako napr. tvorivými dielňami, ukážkami výcviku služobného psa, možnosťou zajazdiť si na koni, vidieť prácu záchrannej služby či vytvarovať si na hrnčiarskom kruhu poháre či misky... Program obohatili aj samotní žiaci, a to svojimi vystúpeniami: tancom, spevom, prednesom, za čo boli rodičmi odmenení následným pútavým divadelným vystúpením Ďuro Truľo, ale aj záverečnou tombolou, ktorá bola skvelým ukončením tohto vydareného podujatia. Deň rodičov na ZŠ Ing. O. Kožucha priniesol na záver školského roka príjemné osvieženie pre všetkých, ktorí sa ho zúčastnili a isto aj skvelý pocit zadosťučinenia pre jeho organizátorov. Tešíme sa na ďalšie pokračovanie už nasledujúci rok.

              Fotogaléria

            • Matematický klokan

            • Matematický klokan je najväčšia žiacka matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája 6 miliónov žiakov v 80 tich krajinách sveta.

              Súťaž sa uskutočnila 26. 3. 2024.

              Do tejto súťaže sa zapojilo 109 žiakov I. stupňa našej školy.  Súťažiaci boli ocenení diplomami a vecnými cenami.

              Úspešní riešitelia 1. stupňa:

              - L. Opremčáková – 1.A

              - Z. Karpinská, N. Denci, A. Lutter  – 1.B

              - R. Omastová – 1.C

              - S. Heizer, A. Hricková – 1.D

              - V. Bielek, J. Hudáček, S. Rusnák, S. Janíková, D. Garajová – 2.A

              - B. Faltin, O. Kovalič, M. Kotras – 2.B

              - J. Želinská, M. Hamráček– 3.A

              - P. Roguľa – 3.C

              - T. Rosenbergerová, M. Kozub – 4.A

              - D. Comba – 4.B

              - D. Vrábeľ – 4.D

              Najúspešnejšou riešiteľkou so 100% úspešnosťou sa stala D. Garajová žiačka 2.A triedy. Srdečne blahoželáme.

               

            • Pozvánka na bedmintonový turnaj dvojíc

            • ZŠ, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves

              pozýva  žiakov, rodičov, učiteľov na 11. ročníkJarného bedmintonového turnaja dvojíc v bedmintone“.

              foto z 10. ročníka (rok 2023)

               

              Kedy: sobota 1.6. 2024 (Deň detí) od 8.30 hod do približne 12.30 hod.

              Kde: v telocvični základnej školy

              Kto: dvojice, jeden z dvojice je žiakom základnej školy, druhý má viac ako 18 rokov, prvých 15  prihlásených dvojíc

              Prihlásenie: do stredy 29.5. 2024 u zástupcu riaditeľa školy (osobne, cez EduPage, ...)

              Čo si doniesť: dobrú náladu, športový úbor (bedmintonové rakety, košíky vám požičiame), ovocie na spoločné občerstvenie

              Pravidlá: hráme viac-menej podľa pravidiel bedmintonu 

              Ako sa hrá: turnaj v štvorhre

              Ceny: 1. – 3. miesto poháre, pre všetkých diplomy a tombola (ak máte možnosť prispieť, potešíme sa drobnostiam do tomboly)

               

            • Mediálna výchova na Kožuške

            • Svetový deň masovo komunikačných médií a komunikačných prostriedkov už viac ako polstoročie pripadá na 20. máj.  Médiá poskytujú človeku nielen množstvo užitočných informácií, ale na druhej strane prinášajú aj negatívne vplyvy, ktoré môžu ohroziť zmýšľanie človeka, ba i jeho konanie. Preto tento deň v našej škole neostal nepovšimnutý. V utorok 21.5.2024 sa formou integrovaného tematického vyučovania zrealizoval DEŇ MEDIÁLNEJ VÝCHOVY. Témy – noviny, časopisy, tlač, rozhlas, televízia, internet, hoaxy, konšpiračné teórie a s nimi súvisiace pojmy boli rozdelené do jednotlivých ročníkov. Žiaci sa stali novinármi, redaktormi, moderátormi, tvorili originálne reklamy, texty, logá rozhlasových i televíznych staníc. Spoznávali históriu tlače,  rozhlasového, televízneho vysielania i to, ako vyzerali prvé rádiá, počítače, televízory.  Žiaci 7.ročníkov navštívili TV REDUTU, ktorá prináša lokálne spravodajstvo pre obyvateľov mesta a blízkeho okolia. V 8. a 9. ročníku bol ťažiskovou témou internet. Žiakov 8.ročníka  sprevádzali virtuálnym svetom internetu študenti Cirkevného gymnázia Š. Mišíka v Spišskej Novej Vsi, ktorí o tejto téme majú bohaté poznatky. Deviataci sa zaujímavou formou besedy  dozvedeli viac informácií o získavaní, spracovaní a overovaní informácií, o sociálnych sieťach, o bezpečnosti i ohrozeniach v internetovom priestore. Overili si svoje znalosti o sociálnych sieťach , o ich zakladateľoch, o netikete.  Na poslednej vyučovacej hodine vypracovali žiaci jednotlivých ročníkov výstupy, v ktorých mohli využiť nadobudnuté zručnosti a vedomosti. Hodnotenie mediálneho  dňa žiakmi bolo veľmi pozitívne.

              Fotogaléria

            • Zážitkové učenie

            • Spoznávať históriu nášho mesta a obdivovať historické skvosty mesta sa dňa 24. 5. 2024 rozhodli žiaci 5. B triedy, ktorí na 2 vyučovacie hodiny vymenili školské lavice za šošovkovité námestie nášho mesta. Na chvíľu sa stali malými učiteľmi svojich spolužiakov i svojej učiteľky a priamo pri historických pamiatkach im prezentovali vopred pripravené informácie. Zážitkovým učením si upevnili a rozšírili svoje už predtým získané vedomosti o perle Spiša.

              Fotogaléria

            • Projektové dni Po stopách 2. sv. vojny

            • Klubová rada dejepisu a Školský úrad v Spišskej Novej Vsi v dňoch 16. – 17. 5. 2024  pre vybraných žiakov 9. ročníka pripravili projektové dni s názvom Po stopách 2. sv. vojny. V prvý deň zážitkového učenia sme si mohli v priestoroch Múzea Spiša vypočuť zaujímavú prednášku Mgr. Juraja Pavlisa, ktorý nám priblížil mesto Spišská Nová Ves a región Spiš v ťažkých rokoch 2. sv. vojny. Spoločne sme si boli pozrieť pamätníky, ktoré sa nachádzajú v centre nášho mesta. Pokračovali sme do knižnice, kde na nás už čakala PhDr. Ružena Kormošová, ktorá nám porozprávala o holokauste a o židovskom kultúrnom dedičstve. Ukázala nám rôzne symboly Židov, fotografie i videá. Knihy, ktoré súvisia s 2. sv. vojnou nám predstavili pracovníčky knižnice. Boli to knihy ako Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame, ktoré sú známe po celom svete. Čítali nám krátke úryvky z kníh a mohli sme si pozrieť aj malú filmovú ukážku. Na druhý deň sme sa v skorých ranných hodinách vybrali na cestu do Banskej Bystrice. Najprv sme sa zastavili v Nemeckej, kde sme si boli pozrieť pamätník obetí vojny. Presunuli sme sa do Múzea SNP v Banskej Bystrici. Pani sprievodkyňa nám porozprávala o histórii prvej a druhej svetovej vojny, SNP a o rôznych zaujímavostiach z tohto obdobia dejín. Mohli sme si popozerať zachované exponáty i dobové fotografie. Múzeum je naozaj veľmi zaujímavé a uchováva dôležité historické pamätihodnosti. Po prehliadke múzea sme sa zastavili na chutnom obede a vrátili sa naspäť. Ďakujeme organizátorom, že sme sa mohli zúčastniť na tomto dejepisnom  podujatí.

              Nina, Timea, Michaela, Adela 9. B

              Fotogaléria

            • BOTANIKIÁDA

            • Dňa 22.5. sa v Košiciach konalo regionálne kolo Botanikiády, súťaže pre piatakov. Našu školu reprezentovali a zo školského kola postúpili žiačky 5.B Sophia Hajdu a Zuzana Kovaličová. Strávili deň plný tvorivých aktivít v Botanickej záhrade, dozvedeli sa čosi nové, spoznali nových kamarátov a domov sa vracali s vlastnoručne zasadenou rastlinkou a dobrou náladou.

              Fotogaléria

            • Pútavá exkurzia  Poprad  –  Kvetnica

            • Dňa 14.5.2024 sa IND triedy druhého stupňa (5.-9. ročník) zúčastnili exkurzie v Poprade a Kvetnici. Navštívili sme všetky mestské časti Popradu. Na začiatok sme sa zastavili v Spišskej Sobote, kde sme mali možnosť vidieť zvonicu a kostol. Prechádzali sme sa okolo pamiatok, jednou z nich bol Mariánsky stĺp. Naše pani učiteľky nám o nich porozprávali zaujímavé fakty. Našou druhou zastávkou bol starý kameňolom v  Kvetnici. Je to rozvíjajúci sa  rekreačný areál a zároveň jedna z mestských častí Popradu. Pani učiteľky nám tiež podali informáciu, že toto miesto v minulosti slúžilo aj ako klimatické kúpele. Nachádza sa tam jazero, ktorého dno  dosaje  až 20 metrov do hĺbky. Po prechádzke okolo tohto jazera sme znova nastúpili do autobusu, ktorým sme sa presunuli na našu poslednú destináciu, a to centrum Popradu, kde sa nachádzalo Podtatranské múzeum. Privítal nás milý sprievodca, ktorý nám počas celej prehliadky podával zaujímavé informácie, o ktorých sme nikdy predtým nepočuli. Hlavnou časťou expozície bola obhliadka hrobky  germánskeho  kniežaťa spod Tatier zo 4. storočia nášho letopočtu. Sprievodca nám na úvod pustil krátky film, ktorý nám poukázal nám na to, ako sa v tej dobe žilo,  ako sa pochovávali mŕtvi. Dozvedeli sme sa, že hrobka sa dostala do múzea vďaka tomu, že bola vykradnutá. Mali sme možnosť vidieť originálne kusy náradia, ktorými bola hrobka vykradnutá, ale aj atrapy. Videli sme tiež pravé  kusy dreva z hrobky /staré 1600 rokov/, ktoré musia byť udržiavané v určitých podmienkach – teplota a vlhkosť. Hrobka, ktorá nám bola ukázaná, bola len prototypom pôvodnej hrobky v mierke 1:1.  Pôvodná hrobka by v múzeu nemohla byť poskladaná, pretože takéto  staré kusy dreva by sa rozpadli a museli by mať oporu napríklad zo skla, aby držali pohromade. Prototyp hrobky sme videli aj zvnútra, mŕtvy ležal na úzkej posteli a jeho výška presahovala dĺžku postele (trpel chorobou gigantizmu). Mŕtvy mal v hrobke aj veľa predmetov, s ktorými bol pochovaný, napr. spoločenská hra, prikrývka. Hrobka mala aj predsieň a hovorilo sa, že pripomína malú chatku. Na konci prehliadky sme mali možnosť vidieť menšie predmety, ako sú mince, prstene, ozdobné gombíky.  Počasie nám v tento deň prialo a pohľad na slnkom zaliate Tatry nás očaril. 

              Paťka, Dianka, Kika /9.A/

              Fotogaléria

            • OLYMPIJSKÁ POKLADOVKA PRE ŠKD

            • Mesiac máj je mesiacom, kedy sa naplno rozbehli olympijské aktivity na podporu Olympiády v Paríži 2024. Pre deti ŠKD sme si pripravili Olympijsku pokladovku. Najprv si preštudovali materiály vo vestibule telovýchovného objektu / olympijske symboly, staroveké aj novodobé OH, atď./ a potom sa vybrali hľadať kartičky, na ktorých boli otázky o olympionizme. Samozrejme museli splniť aj pohybové aktivity. Veď Kalokagatia je rozvoj tela aj ducha. Po splnení všetkých úloh sa vrátili do triedy, kde si maľovali maskota OH. Opäť sa niečo naučili a zabavili.

              Fotogaléria

            • Dopravná polícia

            • Dňa 15.5.2024 k nám zavítala pani policajtka. Deti ju netrpezlivo a s napätím očakávali. Pani policajtka, ktorá prišla medzi nás, predstavila deťom prácu policajtov. Popísala im policajnú uniformu, ukázala rôzne pomôcky, ktoré policajti využívajú pri svojej práci. Predviedla ako sa používajú putá, nepriestrelná vesta, obušok, terčík a iné. Policajné pomôcky sa deťom veľmi páčili.

              Fotogaléria

            • Prehliadka Farmy Východná

            • Žiaci 1. stupňa z tried pre intelektovo nadané deti sa 7.5.2024 zúčastnili exkurzie na farme vo Východnej. Videli ako sa  pripravuje krmivo pre kravy a ovečky, stretli sa s kravami dospeláčkami, ako aj navštívili škôlku teliat, kde si mohli pohladkať teliatka, ktoré sa narodili nedávno. Dozvedeli sa, koľko má krava žalúdkov, kto je na farme najsilnejším človekom, ale aj to, prečo  kravy majú na farme kaderníctvo a pedikúru, a prečo bývajú v hoteli. Spoznali zážitkovou formou proces chovu kráv a ovečiek na farme, naučili sa viac o výrobe a spracovaní mlieka a nakoniec si  vyrobili svoj vlastný syr.

              Fotogaléria

            • Exkurzia v Levoči

            • Dňa siedmeho mája, v utorok, sa všetci piataci zúčastnili exkurzie v Levoči. Jednou zo zastávok bola zastávka v Spišskom archíve v Levoči. Tam sme sa zložili a počúvali prednášku. Videli sme tam starodávnu maľbu Ježiša Krista, ktorú odhalili len minulý rok pri rekonštrukcii omietky. Na záver sme si prečítali staré listiny o meste Levoča. Po prednáške v archíve sme si išli odpočinúť do cukrárne. S plnými bruchami sme pokračovali v našej exkurzii.                          

              Ďalšia zastávka v programe bola v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči. Vyskúšali sme si aké je to byť hendikepovaní. Dozvedeli sme sa, ako sa nevidiace deti učia Braillovo písmo a kto bol Louis Braill. Aj napriek rôznym znevýhodneniam sme si pokusy a kvízy užili.

              Posledná zastávka bola v Spišskom múzeu v Levoči. Tam sme si pozreli krátky film o zakliatej princeznej a pokračovali v našom programe. Bolo to zaujímavé. Keďže sa v dnešnej dobe  veľa listov neposiela, tak sme radi privítali možnosť si to vyskúšať. Listy sme písali a zapečaťovali. Program sme si veľmi užili a tešíme sa na ďalší.

              Oliver Palkovič, 5.C a Katka Vitková, 5.A

              Fotogaléria

            • Takto sme hrali... McDonald's Cup

            • Krásnym futbalovým nadšením a výbornou súhrou v základnom a okresnom kole McDonald's Cup si žiaci I. stupňa zabezpečili postup z prvého miesta na krajské kolo v Košiciach, kde sa zúčastnilo 11 najlepších škôl košického kraja. Aj keď počasie veľmi neprialo, naši žiaci ukázali svoje kvality a postúpili do finále. Vo finále hrali s rovnocennými súpermi. Pre  školu získali krásne 2. miesto. Z výhry sa veľmi tešia Damián Comba, ktorý bol zároveň ocenení ako „Najlepší brankár“, Alex Zajac, Dávid Vrábeľ, Stela Baldovská, Dominika Dobšinská, Matias Kozub, Tobiáš Hovaňák, Tomáš Hamráček, Matúš Uhliar, Juraj Škovranek. Klobúk dole pred Vašim výkonom.

              Srdečne blahoželáme!

              Fotogaléria

            • Jazyk hrou

            • Dňa 9. 5. 2024 sa už tradične zišli žiaci 8. a 9. ročníka, ktorých spája ruský jazyk na školskej súťaži Hráme sa s azbukou. Dvojčlenné družstvá za každú triedu riešili dané úlohy hravou zábavnou formou. Svoje veľmi dobré komunikačné schopnosti a zručnosti preukázali úspešným riešením tajničiek, interaktívnej gramatiky i zábavnými interaktívnymi hrami či recitovaním vybraných ruských básní. Najviac sa darilo Tatiane Varšovej, Sáre Šitárovej z 8. C a Jurajovi Magnuševskému, Tomášovi Frankovi z 9. A triedy. Všetci zúčastnení boli za svoju snahu odmenení malou vecnou odmenou. Súťaž so svojimi žiakmi pripravila vyučujúca ruského jazyka. 

              Fotogaléria 

            • Bedmintonistky 4. najlepšie na Slovensku

            • V Trenčíne 6.5. 2024 vyvrcholili bedmintonové súťaže základných škôl Majstrovstvami Slovenska. Naše dievčatá Nela Hozzová, Natália Ondrejčíková a Sára Štepitová bojovali zo všetkých síl a po zápasoch s výbornými súperkami obsadili celkové 4. miesto. Blahoželáme.

              Fotogaléria

            • Dôležitý oznam

            • Škola je po dnešnej mimoriadnej udalosti a následnej dôkladnej prehliadke Policajného zboru opäť prístupná pre žiakov, rodičov a zamestnancov. Obed sa bude pre žiakov a zamestnancov vydávať priamo v ŠJ v čase od 13. 30 do 15. 00 hod. Rodičia, ktorí chcú vyzdvihnúť obed za svoje dieťa, si ho môžu vyzdvihnúť v rovnakom čase u okienka ŠJ na hlavnej chodbe. Vyučovanie opäť pokračuje vo štvrtok bežným rozvrhom. Ďakujeme všetkým za pomoc a ústretovosť pri zvládnutí dnešnej situácie.PhDr. Bohuslav Vaľko, riaditeľ ZŠ