• Novinky

            • 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

               

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % resp. 3%  zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie.  

              Viac podrobností TU.

            • Mäso v našej školskej jedálni

            • Ubezpečujeme našich stravníkov, že naša školská jedáleň nenakupuje poľské mäso. Škola má zmluvy so slovenskými dodávateľmi jatočného mäsa a hydiny a pôvod mäsa je slovenský.

            • Okresné kolo v matematickej olympiáde 5. a 9. roč

            • V stredu 30. 1. sa v zasadačke MsU v SNV stretli najlepší riešitelia školského kola matematickej olympiády piateho a deviateho ročníka. Naši žiaci opäť dokázali, že v matematických súťažiach patria medzi najlepších a až siedmi z nich boli úspešnými riešiteľmi. V kategórii Z5 skončili: Juríková Nina na 1. mieste, Kvasňák Damián na 3. mieste, Boiadjiev Jordan na 4. mieste a Malejčík Marek na 6. mieste (všetci z 5.A). Medzi deviatakmi skončila Dovalová Juliána na 2. mieste, Hamrák Tomáš na 6. mieste a Zajacová Lucia na 9. mieste (všetci z 9.A) Blahoželáme a deviatakom želáme veľa úspechov na krajskom kole.

            • Šaliansky Maťko – okresné kolo

            • Víťazi školského kola v prerozprávaní povestí pod názvom ,,Šaliansky Maťko“ nás úspešne reprezentovali v okresnom kole. Uskutočnilo sa 29.januára 2019 v Dome Matice slovenskej v našom meste. Všetci traja sa umiestnili na medailových pozíciách a dvaja postupujú do krajského kola.
              1.miesto: Jakub Hanzely /3.A/ - 1.kategória
              1.miesto: Ella Holečková /4.B/ -2.kategória
              2.miesto: Bibiána Birošová /7.A/ - 3.kategória
              Srdečne blahoželáme a ďakujeme !

            • Okresné kolo v nemeckom jazyku

            • 17. januára 2019 sa uskutočnilo Okresné kolo v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentoval Šimon Kirňak z 8.A triedy a získal pekné 4. miesto. Blahoželáme.

            • Okresné  kolo Olympiády z anglického jazyka

            • Žiaci našej školy sa aj v tomto roku (16.1.2019 zúčastnili okresného kola olympiády z anglického jazyka. V kategórii 1A  (mladší žiaci) nás reprezentoval Tomáš Vitko  (7.A), ktorý sa umiestnil na peknom 4. mieste. V kategórii 1B (starší žiaci) obsadila  7. miesto Lucia Zajacová (9.A). Blahoželáme.

            • Prierezový deň Osobnostný a sociálny rozvoj

            • Dňa 21.12.2018 sa v našej škole uskutočnil prierezový deň Osobnostný a sociálny rozvoj. V decembri sme si pripomenuli Deň ľudských práv (10.12.) a Medzinárodný deň ľudskej solidarity (20.12.), s ktorými náš prierezový deň tematicky úzko súvisí. Bol to zároveň posledný deň vyučovania pred vianočnými sviatkami, počas ktorých majú k sebe ľudia bližšie ako inokedy. Preto boli všetky aktivity tohto dňa zamerané na prehĺbenie medziľudských vzťahov, zamyslenie sa nad životom a právami rôznych sociálnych skupín – detí, seniorov, ľudí opustených, bez domova, etnických skupín, imigrantov a pod. Na vyučovacích hodinách žiaci diskutovali o zlepšení medziľudských vzťahov, o svojich právach a povinnostiach, o pomoci ľuďom v núdzi, tvorili texty na tieto témy, vianočné pozdravy, hrali sa rôzne prosociálne hry. Žiaci a učitelia zapojení do projektu Zelená škola zorganizovali burzu výrobkov, ktoré vytvorili žiaci, učitelia 1. stupňa a vychovávateľky na hodinách výtvarnej výchovy a v  ŠKD a ktoré si mohli žiaci kúpiť za symbolickú sumu. Vyučujúci 1. a 2. stupňa spolu so žiakmi zorganizovali Vianočnú akadémiu pre prípravný, nultý a prvý ročník. Počas posledných dvoch vyučovacích hodín sa v triedach uskutočnili triedne vianočné besiedky. Tu si už žiaci program pripravili sami. Prierezový deň Osobnostný a sociálny rozvoj pripravila predmetová komisia Umenie a kultúra.

              Fotogaléria

            • Poďakovanie (aj) mojej mame

            • Volám sa Viktória Lapšanská a som žiačkou 8. ročníka. Moja mamka pracuje na našej škole už niekoľko rokov a som na ňu hrdá nielen za to, že sa o mňa stará, ale aj za niečo, čo nedokáže ktokoľvek. Moja mamka už niekoľko rokov pravidelne darúva svoju krv pre tých, ktorí to pre svoj život nevyhnutne potrebujú. Pred pár dňami bola dokonca ocenená na Radnici nášho mesta striebornou Jánskeho plaketou. Vyrovnala sa tým našej p. kuchárke Svetlane Rovderovej a nášmu p. učiteľovi Ľ. Jakubovovi, ktorí sú tiež majiteľmi striebornej Jánskeho plakety. Ocenenie na Radnici bolo veľkým dňom nielen pre moju mamku, ale aj pre jej kolegyňu p. Máriu Frišlovičovú, ktorá získala bronzovú Jánskeho plaketu. Moja mamka túži pomáhať i ďalej avšetci spolu chcú za nezištné darcovstvo najvzácnejšej ľudskej tekutiny získať aj zlaté ocenenie Jánskeho plaketou. Všetkých štyroch
              darcov dobre poznám a veľmi si ich za to vážim. Nech je takýchto ľudí aj na našej škole čo najviac.

            • ENERGOLAND MOCHOVCE

            • Viac ako 30 objektov, aplikácií a interaktívnych expozícií, informácie o globálnom otepľovaní, o uhlíkovej záťaži, o žiarení okolo nás. To všetko bolo náplňou exkurzie, ktorá sa uskutočnila4.12. 2018. Žiaci z IND tried /5.a, 6.A, 7.A, 8.A, 9.A/ sa za týmto atraktívnym programom vybrali do Mochoviec, kde navštívili Energoland. Cesta bola síce dlhá, ale oplatilo sa!Dozvedeli sa a videli rôzne zaujímavosti. Spoznali svoju vlastnú energiu prostredníctvom veľkorozmerného termozrkadla, v časti expozície Watty sa dozvedeli, koľko energie treba na poháňanie rôznych spotrebičov – od mobilu až po raketoplán. Lákadlom bola aj supermotorka, ktorou sa žiaci vydali do minulosti a na prechod do každého ďalšieho levelu museli správne zodpovedať kvízové otázky. Zaujímavosťou bolo aj 3D kino s vlastným filmom Odysea energie, ktorý mapoval vývoj vesmíru, Zeme a zdrojov energie od Veľkého tresku spred 13,8 miliardy rokov. Získali poznatky aj o ďalších zdrojoch: vode, Slnku, vetre, geotermálnej energii či fosílnych palivách. V prehliadke nechýbala možnosť vytvoriť si vlastnú fotografiu. Po chutnom obede nasledovala cesta domov.

              Fotogaléria

            • "Detský čin"

            • Mesiac NOVEMBER už niekoľko rokov patrí jedinečnému projektu s duchaplným názvom - ,,Detský čin". Tento rok sa do hlasovania 7. kategórií zapojili všetci žiaci našej školy. Každý deň sme si prostredníctvom rozhlasu čítali nominované skutky a následne sme v triedach vyplňovali hlasovacie lístky. Žiakov príbehy nadchli a častokrát sa zamysleli nad hodnotou života a konaním dobra. Nezostali sme len pri slovách, ale do 6. kategórie s názvom - ,,Dobrý nápad" sa zapojila aj trieda 3.B a sme na kolektív tejto triedy veľmi hrdí. Veríme, že to dobré, čo sa deti naučia o živote cez príbehy iných detí si uložia do srdiečok a odnesú do dospelosti.
              Koordinátorky Zdravej školy

            • Naša škola číta

            • Mnohých žiakov láka dobrodružstvo, tajomstvo a prekvapenie, a to poskytuje čítanie...

              V rámci projektu Erasmus+ sa naši žiaci zapojili do čítania. Číta celá škola. V školskom klube a na 1. stupni sa žiaci venujú čítaniu metódami veselé čítanie s taštičkou a čitateľská štafeta. Na druhom stupni žiaci čítajú pomocou metód knižné červíky a čitateľský maratón.

              Naše čitateľské metódy sa u žiakov tešia veľkej obľube. Dôkazom sú ich rozžiarené očká a úsmev na tvári.

              Met. citania Erazmus.pptx

            • Luckino víťazstvo

            • Lucia Zajacová, víťazka školského kola v Olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry, nás reprezentovala v okresnom kole. Uskutočnilo sa 28.novembra 2018 a pozostávalo z 3 častí: vedomostná časť, transformácia textu a ústny prejav. Lucka bola úspešná vo všetkých častiach a získala 1. miesto. Ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v krajskom kole.

            • Finančná gramotnosť

            • Čo si ľudia úprimne prajú pri narodeninách, výročiach a oslavách? Veľa zdravia, šťastia, pracovných aj osobných úspechov a veľa peňazí. A práve o peniazoch bol deň netradičného vyučovania pod názvom Deň finančnej gramotnosti, ktorý sa konal 28.11.2018. Cieľom tohto dňa bolo naučiť nás žiakov orientovať sa v základných pojmoch z oblasti finančnej gramotnosti a osvojiť si základné zručnosti pre efektívne riadenie a plánovanie svojej finančnej budúcnosti. Oboznámili sme sa s množstvom odborných pojmov z tejto oblasti, ktoré nám zážitkovou formou sprostredkovali naši učitelia a aj externí ľudia, ktorí pracujú vo finančnej sfére. Určite sme si všetko nezapamätali, ale jedno vieme určite: Pe náš život,
              vzťahy, šťastie a budúcnosť je nevyhnutné porozumieť peniazom...Naučiť sa, ako ich zarobiť a ako ich spravovať.

              Fotogaléria

            • Mestská súťaž Naše mesto

            • Dňa 27. 11. 2018 sa uskutočnila vedomostná súťaž Naše mesto, ktorú organizoval Školský úrad a Miestny odbor Matice slovenskej. Súťažiaci z našej školy preukázali, že sa vedia orientovať v dejinách nášho mesta. Mladší žiaci zo 4. A – Patrícia Nováková, Jakub Kirňak, Matúš Vresilovič obsadili 4. miesto a starší žiaci - Patrícia Geciová, Sofia Ostapuk z 8. A a Šimon Širilla zo 6. A získali 3. miesto. Žiakov pripravovali Mgr. Jendrálová a Mgr. Šišková.

            • Okr. kolo Technickej olympiády

            • Vo štvrtok 29.11. sa naši žiaci úspešne zúčastnili okresného kola Technickej olympiády. V priestoroch Technickej akadémia zvíťazila v kategórii A, dvojica Filip Kolesár a Alex Novák. V kategórii B s prehľadom zvíťazil Ján Dzurňák. Chlapci, nech sa vám darí aj na krajskom kole.

              Blahoželáme.

            • Čaká nás učenie so zážitkom

            • Po septembrovom Regionálnom dni prichádza na rad v stredu 28. 11. 2018 ďalší deň netradičného vyučovania pod názvom Deň finančnej gramotnosti. Aj tu budú zapojené všetky triedy, všetci žiaci a učiteľov bude ešte o čosi viac, pretože medzi nás zavítajú odborníci z praxe, ktorí nás prevedú svetom peňazí, správnym hospodárením s nimi, budete nakupovať, hľadať výhodné finančné produkty, zorientujeme vás v poisťovníctve a bankovom sektore. Všetko samozrejme hravou formou a s odlišnosťami v každom ročníku. Čaká nás aj záverečný výstup z aktivít, kde budete môcť okrem nadobudnutých znalostí využiť aj svoju kreativitu a vzájomné inšpirácie, takže výsledkom budú neopakovateľné diela, ktoré budú typické pre každý kolektív. Veríme, že sa vám bude Deň finančnej gramotnosti na našej škole páčiť.

            • Vyhodnotenie zberu papiera a tetrapakov

            • Spoločne sme nazbierali 19,78ton starého papiera.

              Vyhodnotenie najlepších jednotlivcov

              Zber papiera:

              1.stupeň:
              1. Luca Enrico Lorko 4.B
              2. Peter Damián Mulík 4.B 
              3. Tereza Mačupová 3.B 

              2. stupeň:
              1. Vanesa Labancová 9.B
              2. Gabriela Feňárová 8.B
              3. Samuel Širilla 9.A 

               Zber tetrapakov:

              1. stupeň:

              1. Maxim Murdžák 1.D
              2. Ella Holečková 4.B
              3. Dominik Sliva 3.A

              2. stupeň:1. Veronika Langová 5.A
              2. Martin Sliva 6.C
              3. Filip Sabovčík 7.A

              Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom, ktorí sa zapojili do zberu papiera a tetrapakov. Zelená škola.

            • CELOSLOVENSKÉ FINÁLE VO VEDOMOSTNOM OLYMPIJSKOM KVÍZE

            • Olympijský kvíz má za sebou celoštátne finále! A naša škola bola pri tom!
              Vysoké Tatry privítali po päť najlepších kolektívov v kategóriách základných a stredných škôl doplnených vždy o 1 družstvo z Čiech. Základné kolo celej súťaže sa realizovalo online formou už v júni a zúčastnilo sa ho 167 trojčlenných družstiev zo základných škôl a 53 trojčlenných družstiev zo stredných škôl. Zaujímavosťou je, že do pätice v kategórii základných škôl sa prebojovali výlučne družstvá z východného Slovenska.
              Vo finále každé súťažiace družstvo najprv predviedlo päťminútovú prezentáciu na tému „Olympizmus spája generácie“ a potom spoločne absolvovali písomný vedomostný test z olympijskej problematiky.
              Porotu vedomostnej súťaže tvorili predseda SOA Pavol Ružbarský, podpredseda Ján Grexa, Viera Bebčáková, Igor Machajdík a tri olympioničky – strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, rýchlostná kanoistka Martina Gogolová-Kohlová a lukostrelkyňa Alexandra Longová, ktoré tesne pred samotnou súťažou absolvovali zaujímavú besedu s účastníkmi súťaže. 
              Naša škola v zložení /Murdžáková, Kozubová, Pacák – žiaci 7.B triedy /  napokon obsadila cenné, i keď nepopulárne 4. miesto. Ocenenie však k nám napokon predsa len putovalo, keď p. uč. Eva Murgáčová zo ZŠ Ing. Kožucha Spišská Nová Ves a Radmila Hajdúková zo ZŠ Školská Michalovce boli vyhodnotené ako  najaktívnejšie individuálne organizátorky Olympijského dňa 2018.
              Stretnutie sa v Tatrách malo aj pestrý sprievodný program. Objavili sme Triklandiu, navštívili sme laser Arénu a previezli sa na motokárach. Takto akčne ukončili dvojdňové Olympijské dni.

              Fotogaléria

            • Ocenenie na radnici

            • Pri príležitosti Dňa študentstva boli v piatok 16. 11. 2018 oceňovaní najúspešnejší žiaci a žiacke kolektívy mestských základných a stredných škôl. Naša škola mala opäť najpočetnejšie zastúpenie spomedzi všetkých, veď predchádzajúci školský rok bol pre našich žiakov i školu samotnú, čo sa týka postupových súťaží rozhodne najúspešnejší. Tých najlepších si môžete pozrieť vo fotogalérii. Všetkým žiakom blahoželáme k oceneniu a ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy. Rovnako ďakujeme za prípravu aj ich učiteľom a trénerom. 

              Fotogaléria