• Novinky

            • Lucie v škole

            • Na Luciu 13. 12. sme po prvýkrát v našej škole zaregistrovali návrat starodávnych zvykov v podobe príchodu 5 bieloodetých strašidelných Lucií.
              Lucia sa narodila v 3. storočí v Syrakúzach na Sicílii v rodine bohatých kresťanov. V mladosti dala sľub, že zasvätí svoj život službe Spasiteľovi. Neskôr zomrela mučeníckou smrťou a nevedno prečo sa stala v ľudových zvykoch symbolom bosoráctva. Hovorí sa, že vraj od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc a samotný deň Lucie sa považoval za vyvrcholenie tzv. stridžích dní. Podľa starodávneho zvyku naše Lucie povymetali všetky kúty triedy od zlých duchov, obdarovali deti mincou pre bohatstvo a šťastie, cesnakom pre zdravie, no a nezabudli povedať deťom aj o Lucijnom stolčeku, cez ktorý bolo možné vidieť cez polnočnú sv. omšu bosorky v kostole. Sme radi, že nám naše Lucie symbolicky vymetali všetko zlo, nesvár a choroby z našich tried a veríme, že rok 2022 bude pre nás radostný, šťastný a prežijeme ho v plnom zdraví.

              Fotogaléria

            • Deň Finančnej gramotnosti

            • Druhý decembrový deň bol v našej škole venovaný FINANČNEJ GRAMOTNOSTI.

              V tento deň mali žiaci vyučovacie hodiny venované práve témam, ktoré súvisia s peniazmi a ich efektívnym používaním.  Školáci  na prvom stupni si vyrobili papierové peniaze, učili sa  počítať eurá a centy, hrali sa na obchod a rozmýšľali o výhodných a nevýhodných nákupoch.

              Starší žiaci na druhom stupni sa venovali rôznym zložitejším témam –  zabezpečenie životných potrieb, poistenie, pôžičky, úvery,  splátky, bankomatové kreditné karty. Počas vyučovacích hodín sa cez pohľad rôznych predmetov učili, ako sa majú zorientovať a správne rozhodovať v oblasti financovania pri riešení rôznych situácií v živote.

              Na poslednej hodine žiaci získané poznatky využili pri tvorbe spoločného výstupu, vytvorili zaujímavé plagáty, jednoduché časopisy a komiksy.

              Verím, že deťom sa tento deň páčil a získané vedomosti budú využívať aj v praxi.

              Fotogaléria

            • Mikuláš 2021

            • Tak ako každý rok, aj tento rok, si na nás dobrý strýčko Mikuláš spomenul. A ako býva dobrým zvykom, zavítal medzi najmenších žiakov našej školy. Spolu s anjelom a čertom našich žiačikov trošku preverili, či sa učia, poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou... Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“... Milí naši žiaci, rodičia a učitelia. Želáme Vám, aby sa Vám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo, či chvíľku pozornosti. Užite si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách...

              Fotogaléria

            • Najnovšie číslo časopisu OKO

            • Večer klope na okno,
              za ním stojí voľakto!
              Veď to je sám Mikuláš,
              „Čože ty v tej kapse máš?“
              Zapínajte počítače,
              nové Oko na Vás skáče!
              Hoď ty svojím očkom k nám,
              prinášame správy k Vám!
              Veselého Mikuláša prajeme,
              radosti Vám nesieme.
              Čítajte a lajkujte,
              vedomosti zdieľajte.

              Vaši redaktori OKA

            • Escape Room 2

            • Milé žiačky! Milí žiaci!

              Tak ako minulý rok i tento rok som si pre Vás pripravila prekvapenie. Dňa 6.12.2021 sa uskutoční „Mikulášska Escape Room 2“ - súťaž medzi triedami 1. a 2. stupňa.

              Ho-ho-ho! Najlepšie triedy získajú sladkú odmenu!

              Pokyny pre TEBA:

              - V pondelok vám o 9.00 hod. pošlem link, ktorý si otvor.

              - Buď v kontakte so svojimi spolužiakmi (cez Zoom, EduPage, e-mail, Messenger a pod.).

              - Vyberte si jedného zástupcu z triedy, ktorý bude „odomykať“ otázky v kvíze.

              - Ste kolektív. Navzájom si pomáhajte.

              - Na vypracovanie máte čas do 15:00 hod.

              - Správnym riešiteľom si, ak budete mať ako trieda všetky otázky, príp. najviac otázok zodpovedaných stále. Budem to kontrolovať.

              - Víťazom je 1 TRIEDA v KAŽDOM ROČNÍKU.

              - Tvojou úlohou je ZABAVIŤ SA, ZRELAXOVAŤ a TRÁVIŤ aspoň CHVÍĽKU so svojimi SPOLUŽIAKMI! 

              - Malým bonusom je to, že sa možno dozviete aj niečo nové.

               

              Držím vám všetkým prsty a teším sa na vás! 

              P. učiteľka Vikartovská

            • Oznam rodičom a žiakom II. st.

            • Od 6.12. do 17.12.2021 je rozhodnutím RÚVZ v Spišskej Novej Vsi (Vyhláška č. 280 RÚVZ so sídlom v Spišskej Novej Vsi) prezenčné vzdelávanie žiakov II. st. zakázané.
              Dištančné vyučovanie žiakov 2. stupňa bude prebiehať cez aplikáciu ZOOM a EduPage. Rozvrh hodín počas dištančného vzdelávania bude čoskoro zverejnený na webe školy.
              Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia vo všetkých školách v termíne od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022. Nástup žiakov do školy je plánovaný na 10. januára 2022.

              vedenie školy

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Aj prostredníctvom našej školy sa už po niekoľký raz organizovala zbierka drobností, ktorými sme potešili babičky a deduškov z Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi. Mnohí z nich v tomto čase nemôžu byť so svojimi blízkymi alebo už žiadnu rodinu nemajú. Majú však okolo seba veľa dobrých ľudí, ktorí sa o nich starajú, trávia s nimi čas či na nich často myslia. Naši žiaci, rodičia, učitelia, kuchárky a mnohí ďalší na nich v tento adventnom období mysleli a poslali im kúsok svojho dobra, kúsok svojej lásky.Som šťastná, že sa nám podarilo vyskladať desiatky a desiatky balíkov, ktoré vyčaria nejeden úsmev na tvári. Vám všetkým patrí veľké ĎAKUJEM! Ste úžasní ľudia s veľkým srdcom.Vedenie a pracovníčky z domova dôchodcov za babičky a dedkov odovzdávajú veľkú vďaku. Prajú Vám krásne adventné obdobie a pevné zdravie.Ďakujeme! ❤P. uč. Vikartovská

              Fotogaléria

            • Inšpiratívna výstava o Leonardovi da Vinci

            • Žiaci našej školy mali možnosť v úvode školského roka absolvovať niekoľko zaujímavých mimoškolských aktivít, ktoré môžu ovplyvniť ich budúci profesijný i osobný život. Prvá sa týkala interaktívnej výstavy o géniovi ľudského ducha Leonardovi da Vinci, ktorú sme navštívili s našimi triedami pre intelektovo nadané deti v galérii Poprade. Mali sme možnosť na vlastné oči vidieť nielen repliky najznámejších da Vinciho malieb, ale najmä vyskúšať si a pochopiť fungovanie viac ako 40 detailných kópií jeho technických vynálezov, ktorými da Vinci predbehol svoju dobu. Výstava bola nesmierne zaujímavá a pre mnohých aj inšpiratívna. Sme presvedčení, že podobnými aktivitami našich žiakov aj v neľahkom  období, ktorým naša spoločnosť prechádza, vnútorne motivujeme, aby ich cesta za kvalitným vzdelaním bola trvalá a vychádzala najmä z ich osobnej snahy.

              Fotogaléria

            • Príbeh rieky Hornád pokračuje

            • 29.9. sa Filip a Sára, žiaci našej školy zapojení do projektu ,,Príbeh rieky Hornád," zúčastnili prvého dňa natáčania dokumentu. Program bol časovo náročný, od čističky odpadových vôd, kde pozorovali proces filtrácie a biologického čistenia vody, sa presunuli k skládke komunálneho odpadu a v popoludňajších hodinách na letisko v SNV, kde si mohli okrem iného vyskúšať aj zaujímavé fyzikálne pokusy. Druhý natáčací deň (1.10.) sa začal pri zrúcanine kostola zaniknutej obce Miloj pri Spišskom Hrušove a pokračoval  splavom Hornádu od čističky odpadových vôd v SNV. Vyše trojhodinový splav na kanoe bol ukončený v obci Markušovce vedľa kaštieľa a letohrádku Dardanely. Filip a Sárka si natáčanie naplno užívali a veria, že po natočení všetkých filmovacích dní budú môcť absolvovať prelet ponad tok Hornádu, ktorý bol predmetom ich skúmania pod dohľadom odborníkov. Fotogaléria približuje atmosféru z natáčania.

              Fotogaléria

            • ZMENA POVINNOSTI NOSENIA RÚŠOK ŽIAKMI ZŠ

            • Vyhláškou hlavného hygienika SR č. 250/2021 (https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_250.pdf) dochádza od 4. 10. 2021 k zmene v nosení rúšok žiakmi ZŠ. V uzavretých kolektívoch tried a ŠKD žiaci nebudú musieť nosiť rúška. Ich používanie pre nich však bude i naďalej povinné v ostatných interiérových priestoroch školy (chodby, toalety...) a mimo uzavretých kolektívoch (spájané hodiny s inými triedami, hromadné podujatia). ÚVZ napriek zrušeniu povinnosti nosenia rúška v školskom prostredí deťmi ich používanie z preventívnych dôvodov na vyučovaní i naďalej odporúča. Povinnosť nosenia rúška počas vyučovania pre pedagogických zamestnancov ostáva i naďalej platná.

            • Každoročne si pripomíname Európsky deň jazykov

            • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne. Tento rok to je už 20. výročie od jeho ustanovenia v roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť ľudí, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich učilo viac jazykov. Jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho porozumenia medzi národmi. Týmto dňom si pripomíname bohaté kultúrne dedičstvo nášho kontinentu.
              Keďže v tomto školskom roku dátum 26. september pripadol na nedeľu, rozhodli sme sa, že takýmto aktivitám sa budeme venovať nielen jeden deň, ale hneď niekoľko dní. 
              Žiaci pod vedením učiteľov anglického a nemeckého jazyka rozprávali o národoch Európy, o krajinách a jazykoch, ktoré sú jej súčasťou. Svoje vedomosti stvárnili aj výtvarne. Porozprávali sa o štátoch, ktoré patria do Európy. Deťom sa darilo v hre určovať vlajky štátov. Vyskúšali si rôzne jazykolamy, hľadali najdlhšie slová, pozreli rozprávky, hádali jednotlivé jazyky podľa nahrávok, vypočuli si piesne. Skúšali prečítať cudzojazyčné texty. Využili dokonca aj materiál, ktorý vznikol v projekte Erasmus+ s názvom: Once upon a time.... European children altogether.
              Pripomenuli si aj partnerské školy v Erasmus+ projekte a teraz by už mali vedieť všetci povedať, že našim partnerskými školami sú škola z Španielska, Talianska a Poľska. Pripomenuli si špeciálny deň zábavnými aktivitami, v rámci  ktorých sa vzájomne zoznamovali a predstavovali krajiny, z ktorej prichádzajú. Na zoznámenie používali  angličtinu, ale ich úlohou bolo aj naučiť svojich spolužiakov pozdraviť sa v jazyku krajiny,
              z ktorej prichádzajú. Okrem Hello bolo teda počuť aj Salut, Hola, Hei, Addios, Näkkemin, Bonjour, Guten Tag, Adios, a mnoho iných. 
              Žiaci učiaci sa ruský jazyk si počas 3. septembrového týždňa 2021 svojimi aktivitami pripomenuli Európsky deň jazykov. Začínajúci siedmaci ešte neovládajú azbuku a tak skúsili porozumieť ruskému slovu pozeraním obľúbenej ruskej rozprávky Máša a medveď. Ôsmaci priniesli ruské suveníry a vytvorili nádhernú výstavku. Spolužiakom svojimi prezentáciami priblížili históriu a zaujímavosti o samovare, matrioške, chochlome, medvedíkovi Míše či o ušianke. Deviataci vytvorili svojim ruským priateľom pekné ruské pozdravy. Aktivity so
              žiakmi zorganizovala vyučujúca ruského jazyka.
              Pripravili p. učitelia cudzích jazykov

              Fotogaléria ANJ, NEJ

              Fotogaléria RUJ

            • Celoslovenská putovná výstava ,,Milan Rastislav Štefánik - Stopy života" aj v našej škole

            • Celoslovenská putovná výstava Milan Rastislav Štefánik - Stopy života, ktorej autorkou je PhDr. Ružena Kormošová, PhD., je pre žiakov našej školy bezplatne sprístupnená v dňoch 20.9. až 30.9. Žiaci majú možnosť rexlektovať život nášho významného slovenského rodáka prostredníctvom informačne bohatých panelov zachytávajúcich detstvo a rodinné zázemie Milana Rastislava Štefánika, jeho mladosť a študentské obdobie a tiež jeho vedecké snahy v oblasti astronómie či meteorológie. Nemenej zaujímavé sú informácie o záľubách súvisiacich s horolezectvom, cestovaním či fotografovaním a o jeho pôsobení v uniforme pilota i vojaka. Do povedomia mnohých Slovákov sa Milan Rastislav Štefánik dostal najmä ako politik, diplomat a spoluzakladateľ Československej republiky. Málokto však tuší trebárs to, že  po Milanovi Rastislavovi Štefánikovi je dokonca pomenovaná planétka č. 3571.  ,,Veriť, milovať, pracovať."  Tento odkaz Milana Rastislava Štefánika oslovil už mnoho generácií, preto veríme, že jeho motivačné citáty budú našim žiakom rezonovať v mysli čo najdlhšie. 

              Fotogaléria

            • Naša škola súčasťou projektu Príbeh rieky Hornád

            • Žiaci našej školy, Filip Nuber (6.A) a Sára Šitárová (6.C), sú zapojení do projektu Príbeh rieky Hornád, ktorý sa pod taktovkou režiséra Pavla Pekarčíka plánuje od októbra tohto roku vysielať v televízii formou vzdelávacích príbehov z oblasti ekológie a environmentalistiky. Reprezentanti našej školy sa tak stanú hrdinami, ktorí sa budú počas natáčania nielen vzdelávať a stretávať sa s rôznymi odborníkmi, vedcami či aktivistami, ale zažijú tiež zaujímavé dobrodružstvá pri splavovaní rieky Hornád a na svet sa budú dívať aj z vtáčej perspektívy. Keďže si splavovanie rieky vyžaduje istú fyzickú zdatnosť, pod vedením filmového štábu a certifikovaných inštruktorov splavovania sa žiaci všetkých základných škôl zapojených do projektu zúčastnili 28.8. vodáckeho výcviku na Ružíne. Spríjemnili si tak posledný prázdninový víkend, a keďže im počasie prialo, kanoe a kajak sa naučili ovládať bez väčších problémov. Prajeme im, aby si natáčacie dni, ktoré majú naplánované na najbližšie dni, užili čo najviac. Nech ich prúdy Hornádu unášajú tým správnym smerom. 

              Fotogaléria

            • Oznam o povinnosti rodiča informovať školu o vykonaní Ag samotestu

            • V zmysle usmernenia  ministerstva školstva  k preberaniu antigénových samotestov rodič škole potvrdzuje  použitie domácich AG samotestovZa použitie prebraných samotestov je zodpovedný rodič.

              Vykonanie samotestov potvrdzuje rodič každý pondelok a štvrtok (odporúčame vykonať test v daný deň ráno) prostredníctvom EduPage (stránka školy/mobilná aplikácia) v časti Prihlasovanie/Pridelené akcie na vyplnenie – kde vyberiete daný dátum vykonania samotestu s negatívnym výsledkom.
              (Návod: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u179/e2687)

              Mimoriadný samotest, ktorý bol vykonaný v iný deň z dôvodu existencie príznakov choroby Covid 19  oznamuje rodič prostredníctvom EduPage v časti Žiadosti/Vyhlásenia.
              (Návod: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u2512)

              Ak po vykonaní samotestu bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma, rodič informuje školu a všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.

            • Preberanie Ag samotestov

            • Vo štvrtok 16. 9. 2021 sa uskutoční preberanie objednaných Ag samotestov podľa harmonogramu, ktorý nájdete nižšie. 

              Budú sa vydávať v priebehu celého dňa, preto veríme, že si ich prídu vyzdvihnúť všetci, ktorí si ich objednali. Každý rodič preberie za každé svoje  dieťa  5 ks samotestov, návod na použitie a ďalšie informácie - inštruktážne video si môžete pozrieť aj tu (https://youtu.be/bihiBgpM9pc). 

              Vykonanie samotestovania je určené na pondelky a štvrtky a je potrebné ho  zaznačiť to  v aplikácii edupage (viď  Oznam o povinnosti rodiča informovať školu o vykonaní antigénového samotestu.)

              ŠTVRTOK 16. 9. 2021

              Hlavný vchod:  6:30 –   8:00 rodičia 1. a 4. roč.

                                       14:00 – 18:00 rodičia 1., 4., 5. a 6. roč.

              Vedľajší vchod:     7:00 –  8:00 rodičia 2. a 3. roč.

                                           14:00 – 18:00 rodičia 2., 3., 7., 8. a 9. roč.

            • Pripravení na všetko...

            • V dňoch 06. – 07. 09. 2021 sa na našej škole konala teoretická a praktická časť účelového cvičenia. Žiaci si v pondelok pod vedením pedagógov  prehlbovali svoje teoretické vedomosti z oblastí zdravého životného štýlu, zdravotnej prípravy, pobytu a pohybu v prírode a v civilnej ochrane.

              V utorok si žiaci nadobudnuté vedomosti mali možnosť overiť v praxi. Na praktickej časti boli pre nich pripravené pracovné listy, ktoré následne ako trieda vypĺňali.

              Počasie nám prialo, tak sme sa ráno s úsmevom na tvári vybrali na určené miesta a spokojní, možno trošku unavení a hladní, ale všetci v poriadku sme sa vrátili späť do školy.

              Vyhodnotenie –

              5. ročník – 5.A (32b.), 5.B (30b.), 5.C (26,5b.)

              6. ročník – 6.C (21,5b.), 6.D (19b.),6.A (15,5b.),6.B (13b.)

              7. ročník – 7.A (34b.), 7.B (33,5b.), 7.D (28b.),  7.C (27b.)

              8. ročník – 8.B (36b.), 8.A (31b.), 8.C (14,5b)

              9. ročník – 9.A (33b.), 9.B (28b.)

              Vo štvrtok počas školského vyučovania sme uskutočnili cvičný poplach „Násilné narušenie objektu základnej školy“. Poplach bol neohlásený, ale nás neprekvapil a s výnimkou dvoch tried sa všetci zachovali tak ako bolo potrebné.

              Jednotlivé výsledky nám ukázali, že žiaci vedia využiť teoretické poznatky v praxi a sú pripravení na riešenie neočakávaných situácií v prípade potreby.

              Fotogaléria