• Novinky

            • Nové epidemiologické opatrenia od 28. 2.

            • Od pondelka 28. 2. 2022 platia nové opatrenia v školskom prostredí:
              Nosenie rúšok:
               v triedach nie sú rúška povinné
               v spoločných priestoroch sú rúška pre žiakov povinné (WC, chodby,šatne, jedáleň)
              Pozitivita žiaka triedy - individuálna izolácia:
              Do izolácie už ide iba žiak s pozitívnym testom, ostatní žiaci ako úzke kontakty, ktorí nemajú výnimku z karantény a nemajú príznaky do karantény nejdú. Títo žiaci však musia po dobu 10 dní nosiť v škole rúško.

              Izolácia pozitívneho žiaka trvá 5 dní, pokiaľ sa za posledných 24 hodín nevyskytli klinické príznaky. Po izolácii nosí takýto žiak v škole 5 dní rúško.
              Pred nástupom do školy po jarných prázdninách je potrebné zaslať Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            • Fandili sme našim hokejistom

            • Počas týchto dvoch týždňov naša škola ZŠ Ing. O. Kožucha SNV žila olympiádou a rôznymi sprievodnými aktivitami. V piatok bol ten deň, kedy sa hralo o postup o medaily, a tak sme vyzvali žiakov, aby sa obliekli do športového a sledovali priamy prenos. 4D trieda prišla už o 7.00 A tak basketbalistka, futbalisti, džudista, bedmintonistka povzbudzovali a posielali pozitívnu energiu naším hokejistom.

              Fotogaléria

            • Šaliansky Maťko - okresné kolo

            • V Dome Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi prebiehalo 15.2.2022 okresné kolo 27. ročníka súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Našu školu medzi tridsiatkou recitátorov reprezentovali v jednotlivých kategóriách žiačky Tamara Krausová z 3.B, Táňa Demečková zo 4.D a Dorota Beťková zo 6.A triedy. Všetky tri talentované recitátorky boli úspešné a každá z nich sa vo svojej kategórii umiestnila na pomyselnom stupienku víťazov. V prvej kategórii skončila Tamara Krausová na peknom treťom mieste, v druhej kategórii obsadila druhú priečku Táňa Demečková a porotu v tretej kategórii svojou interpretáciou povesti najviac upútala Dorota Beťková, ktorá z prvého miesta postúpila do krajského kola súťaže a bude našu školu reprezentovať v najbližších dňoch v Košiciach. Dievčatám blahoželáme a prajeme im, aby krásu hovoreného slova šírili aj naďalej s takou radosťou, ako tomu bolo dnes. 

              Fotogaléria

            • Telesná výchova v praxi

            • Aj tento školský rok realizujeme telesnú výchovu dvojakým spôsobom. Veľmi sme sa tešili, že od septembra sme mohli cvičiť vonku, ale aj v telocvični. Tento stav však nevydržal dlho a už v mesiaci október, november išli opäť niektoré triedy na dištančné vzdelávanie. Preto sme museli opäť prispôsobiť vyučovanie tomuto stavu. Vymýšľali sme a pripravili nielen pohybové aktivity, ale aj teoretické.

              V rámci pohybových aktivít  to bola domáca stíhačka, kde si žiaci počas troch kôl na čas museli priniesť určené rekvizity, z ktorých potom poskladali nejaký obrázok. Vznikli zaujímavé výtvory.

              Ďalšou pohybovou aktivitou bolo skladanie papierovej lodičky, ale nohami. Bolo to náročné, no mnohé dievčatá to zvládli.

              No aby sme nesedeli len pri počítači, tak bola pre žiakov vyhlásená výzva – zdolaj 5 vrcholov.

              Tak si pozrite fotogalériu.

            • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku kategória 1C

            • Dňa 8. februára 2022 sa víťaz okresného kola olympiády v anglickom jazyku zúčastnil online krajského kola olympiády.

              Aleš Michálek z 9. A získal 47 bodov. V písomnej časti patril medzi šiestich najlepších riešiteľov a postúpil do ústnej časti. Spomedzi 22 zúčastnených získal krásne 5. miesto.

              Alešovi Michálekovi srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu.

            • OLYMPIJSKÝ FESTIVAL- MISIA PEKING – FANDÍME SO SRDCOM DRAKA

            • Areál zimných športov na Štrbskom Plese ožil v dňoch od 10. – 13. 2.2022 športom, zábavou a fandením slovenským športovcom na zimných olympijských hrách v Pekingu! Pripravili pre návštevníkov športové a kultúrne mestečko plné (nielen) športových aktivít pre deti i dospelých. A samozrejme, že sme tam nechýbali ani my. S olympijskym krúžkom, sme sa v sobotu za krásneho slnečného dňa pokorčuľovali, vyskúšali zábavné hry v BILLA zóne, spúštali na kolesách, šantili na snehu. Niektoré dievčatá boli nadšené, že mohli vidieť SIMU na živo, ktorá zaspievala pár pesničiek. Vystúpili sme aj na vežu, odkiaľ bol krásny výhľad na celý areál zimných športov. A v piatok sa Emily Habinakova z 1.A zúčastnila olympijského festivalu na Štrbskom plese ako shortrekarka. Držíme jej palce do najbližších športových rokov.

              Fotogaléria

            • Okresné kolo dejepisnej olympiády

            • Dňa 9. 2. 2022 sa víťazi školského kola dejepisnej olympiády zúčastnili e-okresného kola dejepisnej olympiády. Súťažiaci riešili úlohy z učiva daného ročníka a z monotematickej témy Pamiatky UNESCO na Slovensku. Hoci olympiáda obsahovo patrí medzi najťažšie predmetové olympiády, všetci zúčastnení žiaci sa stali vo svojich kategóriách úspešnými riešiteľmi.
              Najlepšie výsledky dosiahli Dominik Sliva, ktorý súťažil v kategórii F – 6. ročník a obsadil 1. miesto a Carlota Sofia da Cruz, ktorá súťažila v kategórii C – 9. ročník a obsadila 2. miesto a postúpila na vyššie krajské kolo.
              Kategória F 6. ročník – 19 žiakov
              1. Dominik Sliva 6. A, 86,51 bodov
              15. Filip Nuber 6. A, 64,3 bodov
              Kategória E 7. ročník – 15 žiakov
              8. Nina Mičeková 7. B, 68,5 bodov
              12. Matúš Hecko 7. A, 64,3 bodov
              Kategória D 8. ročník – 17 žiakov
              9. Vanesa Blaščáková 8. A, 68,6 bodov
              11. Marek Malejčík 8. A, 67 bodov
              Kategória C 9. ročník – 19 žiakov
              2. Carlota Sofia da Cruz 9. A, 87,6 bodov
              9. Martin Sakmáry 9. A, 77 bodov

            • Šaliansky Maťko

            • Dňa 2.2.2022 sa v popoludňajších hodinách uskutočnilo školské kolo obľúbenej recitačnej súťaže v prednese povestí ,,Šaliansky Maťko.“ Povesti z nášho regiónu i z rôznych kútov Slovenska odzneli v podaní mladších aj starších recitátorov, ktorí opätovne potvrdili, že slovenčina je skutočne ľubozvučná. V kategórii najmladších žiakov zvíťazila Tamara Krausová z 3.B, v druhej kategórii porotu najviac zaujala Táňa Demečková zo 4.D a víťazkou tretej kategórie sa stala Dorota Beťková zo 6.A.  Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za príjemný umelecký zážitok a víťazkám držíme prsty v okresnom kole súťaže, ktoré sa uskutoční 15.2.2022 v Dome Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi. 

              Fotogaléria

            • SPÁNOK

            • Máme tu Olympijske hry a na našej škole je už tradíciou, že počas tohto športového sviatku SOŠV vyhlasuje rôzne výzvy. Ale organizujeme si aj naše rôzne aktivity.

              A tak sme začali. SOŠV vyhlásil v januári spánkovú výzvu. Úlohou bolo len si zapísať, ako dlho ste kedy spali. Ale ako dlho máme vlastne spať, čo to ten spánok vlastne je a na čo je dobrý ?

              - Ako dlho by sme mali spať ?

              Odborníci sa zhodujú na tom, že najlepšie je spať minimálne 8 hodín. Ak dlhodobo spíte menej ako 6 hodín môže sa dokonca zvýšiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody až o 200%.

              - Čo robí náš mozog, keď spíme ?

               Kým spíte, mozog vytvára nové spomienky, konsoliduje staršie a prepája novšie so skoršími spomienkami. Dá sa povedať že mozog vtedy oddychuje, hoci vlastne aj vtedy pracuje.

              - Čo spánok a učenie ?

              Spánok je veľmi dôležitý pre dobrú pamäť. Nedostatok odpočinku by mohol mať významný vplyv na hipokampus, čo je oblasť mozgu, ktorá sa podieľa na vytváraní a upevňovaní pamäti. Z tohto dôvodu hrá spánok dôležitú úlohu v učení - pomáha upevniť nové informácie, ktoré neskôr použijeme. Spánkom vlastne pripravíme mozog na ukladanie myšlienok. Popremýšľajte nabudúce, či obetujete celú noc na učenie! ツ   Lepšie je naučiť sa cez deň a poriadne sa vyspať, aby sa vám informácie v hlave lepšie "uložili". A ešte jeden tip : Ak sa pred učením dobre vyspíte, zlepšuje sa vaša schopnosť zapamätať si nové informácie až o 20% až 40%.

              - Je pravda že kvalitný spánok pomáha kreativite ?

              Áno. Môže za to REM fáza, teda snívanie. Počas tejto fázy má mozog tendenciu uvažovať iným než zaužívaným spôsobom. Vytvára si vlastné originálne postupy, ktoré by nám počas bdenia nenapadli. Mnohí ľudia, ktorí sa deň predtým trápili s ťažkou úlohou, ju po dobrom spánku vyriešili akoby mávnutím zázračného prútika. ツ

              - Ako vpývajú elektronické zariadenia na náš spánok ?

              Smartfóny, tablety, počítače, televízory, notebooky, ale aj čítačky kníh produkujú špeciálne svetlo, ktoré je iné od bežného denného svetla. Ide o modré svetlo, ktoré vďaka svojím vlastnostiam dokáže stimulovať ľudský mozog. Ak chcete pokojne zaspať, tak treba mozog upokojovať. Modré svetlo nespôsobí iba oddialenie príchodu spánku. Toto svetlo dokáže spánok aj narušiť. V ideálnom prípade by ste zo spálne spravili miesto, kam sa elektronika nedostane. Avšak,väčšina z nás je nejakou formou na smartfónoch, tabletoch či počítačoch závislá a tak možnosť života bez nich nie je vnímaná ako reálna.

              Zaujímavým zistením vedcov je, že vplyv modrého svetla elektronických zariadení je možné pomerne výrazne obmedziť tým, že budeme dostatočne dlho počas dňa vystavený bežnému svetlu. V skratke to znamená asi toľko – ak trávite veľké množstvo času pred obrazovkami – či už v práci pred počítačom, alebo doma pri tablete, dajte si záležať na tom, aby ste vždy strávili dostatočné množstvo na čerstvom vzduchu zaliaty bežným denným svetlom.

               

              Dúfam, že vám tieto rady aspoň trošku pomohli a prajem vám kvalitný spánok bez hocijakého vyrušenia! ツ

            • Prierezový deň - Výchova k manželstvu a rodičovstvu

            • 07. 02. 2022 sa uskutočnil na našej škole prierezový deň Výchova k manželstvu a rodičovstvu, ktorý pripravilo PK Človek a hodnoty. Na 1. stupni sa vyučujúci zamerali na témy: Výchova v rodine. Zásady zdravého života. Rovnoprávnosť pohlaví a budovanie vzťahov medzi chlapcami a dievčatami. Vznik a vývoj ľudského jedinca. Na vyučovaní žiaci vypracovali k danej téme pracovné listy, pozreli si prezentácie o rodine, tvorili pojmovú
              mapu, využívali brainstorming, tému vyjadrili kresbou a hudbou.
              Na 2. stupni to boli témy: Priateľstvo, láska, manželstvo, rodina. Zmeny sprevádzajúce dospievanie, biologické zákonitosti. Zdravý životný štýl. Kultivované dospievanie. Zásady bezpečného správania. Prierezový deň bol zameraný na formovanie osobností žiakov, aby dokázali vytvoriť optimálne medziľudské vzťahy s ľuďmi svojho i opačného pohlavia a boli schopní poznávať a chápať mravné hodnoty.

              Fotogaléria

            • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže

            • Koncom januára prebehlo na SOŠV v Bratislave vyhodnotenie celoslovenskej výtvarnej súťaže k ZOH Peking na tému Bojujeme v Pekingu so srdcom draka, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy.

              Do súťaže bolo zaslaných 701 výtvarných prác z celého Slovenska, v prevažnej miere od detí z MŠ a ZŠ. V II. kategórii – žiaci do 10 rokov – bol úspešný žiak 3.D triedy Alex Slavkovský, ktorý získal čestné uznanie. Nakreslil slovenského hokejistu a farebného čínskeho draka. Diplom a vecná cena prišli Alexovi poštou. Odovzdala mu ich p. Dingová. Blahoželáme.

              Teší nás, že najlepšie výtvarné práce tvoria výzdobu spoločných priestorov slovenskej výpravy športovcov v Olympijskej dedine na ZOH 2022. Veríme, že im to spríjemní dočasný domov.

            • Okresné kolo Matematickej olympiády 5. a 9. ročník

            • V stredu 26.1. sa netradične, online uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády žiakov 5. a 9. ročníka. Z úspešných riešiteľov domáceho kola, boli na okresné kolo pozvaní 4 riešitelia. Na okresnom kole sa najviac darilo žiakom: 
              Ema Dam z 5.A, ktorá skončila na 1. mieste s plným počtom bodov  a 
              Boris Dublan, z 5.A  ktorý bol úspešným riešiteľom.
              Srdečne blahoželáme. 

            • Okresné kolo v ANJ

            • Dňa 13.1.2022 sa uskutočnilo online Okresné kolo anglickej olympiády:  
              1A kategória. 1. miesto obsadila Gréta Kočíková 7.A trieda
              1B kategória 4. miesto obsadila Carlota Sofia da Cruz 9.A trieda
              Blahoželáme

            • Vianočná zbierka pre útulok

            • Každý z nás sa teší na Vianoce. Na veľa jedla, koláčikov, ale aj na užívanie si tepla domova s rodinou. Bohužiaľ, psíky v útulku takéto šťastie nemajú. Preto, sme sa rozhodli, že im spoločne spravíme krajšie, chutnejšie a teplejšie Vianoce. Po škole sme rozmiestnili plagáty a pripravené krabice už viac neboli prázdne. Každý deň pribúdali pre psíkov rôzne darčeky: granulky, konzervy, pochúťky, ale aj teplučké deky a hračky. Po ukončení zbierky, sme spolu s deťmi šli vyzbierané veci odniesť do útulku. Tam sme si spoločne prezreli útulok a pohrali sa so šteniatkami. Obrovské ďakujem patrí každému, kto prispel, pretože vďaka dobrým ľuďom na našej škole, budú mať „útulkáči“ krajšie Vianoce.

              ŠKD 9 a vychovávateľka Renáta Geletková.

            • Informácia k refreshu webstránky školy

            • Po zimných prázdninách sme čiastočne upravili a najmä zjednodušili našu webstránku. Všetky podstatné informácie z pohľadu rodiča a žiaka nájdete (okrem prihlásenia sa cez edupage) najmä v časti Žiaci a rodičia.

            • Vianočná besiedka

            • Vianoce. Najkrajšie sviatky roka. Čas, kedy si pripomíname, že na svet prišla Láska. Toto radostné posolstvo odovzdávali žiaci našej školy počas Vianočnej besiedky, ktorú si na I. stupni pripravili v svojich triedach.
              V Živom Betleheme stvárnili postavy svätej rodiny, pastierov i troch Mudrcov z Východu, ktorí sa prišli pokloniť Spasiteľovi sveta narodenému v chudobnej maštaľke. Zazneli koledy, básničky, vinše i Vianočný príbeh o zvieratkách. Veríme, že vystúpenie umocnilo v každom z nás vianočnú atmosféru.

              Fotogaléria

            • TALENTMÁNIA V ŠKD

            • V mesiaci november sa konala akcia v ŠKD pod názvom – Talentmánia. Deti nám predviedli svoj talent a schopnosti v rôznych oblastiach, ako je gymnastika, maľba, recitácia vlastnej básničky, bojové umenie, koordinačné cvičenia, športové činnosti, tanec so stuhou, či pokusy alebo jazda na motokáre. Zaspievali nám výborné speváčky a nesmeli chýbať ani tanečné kreácie. Ukázalo sa, že tanec a hudba nás baví. Pochvalu si zaslúžia všetky deti aj rodičia, ktorí sa do toho zapojili a vynaložili veľa síl na prípravu. Za odmenu deti dostali diplomy, potlesk a sladké ocenenie.
              Malú ukážku si môžete pozrieť v krátkom videu (pre spustenie kliknite TU)
              Tak dovidenia o rok, milé talenty! ♥ S pozdravom Orlovská Claudia.

            • Zážitkami k povolaniu

            • Pozývame Vás ť na týždeň online aktivít s názvom "Zážitkami k povolaniu", ktorý pripravila CPPP a P v SNV v spolupráci s ďalšími CPPP a P v Košickom kraji v termíne od 10.1. -14.1. 2022. Pre podrobnosti kliknite TU.