• Novinky

            • Európsky deň jazykov v školskom roku   2022/2023

            • Európsky deň jazykov každoročne pripadá na 26. septembra. V rámci Dňa jazykov žiaci nadobudli vedomosti o európskych jazykoch, ich odlišnosti, ale aj podobnosti. Boli pripravené prezentácie o rôznych európskych krajinách a ich jazykoch. Tento deň si výnimočne pripomíname aj piesňami v cudzom jazyku, kedy majú žiaci na základe nadobudnutých znalostí uhádnuť, v akom jazyku je daná pieseň. Žiakov veľmi zaujali mapy Európy i sveta, kde mali možnosť sledovať, kde všade sa aktívne používa angličtina, ktorú u nás vyučujeme už od prvého ročníka. Žiaci sa dozvedeli  aj o tom, z ktorého európskeho jazyka pochádzajú a ako znejú najdlhšie slová. Riešili sme kvíz o európskych krajinách a rozprávali sa nielen o dôležitosti učenia sa anglického jazyka, ale cudzích jazykov vo všeobecnosti, o tom ako znalosť cudzích jazykov uľahčuje život pri cestovaní, otvára nielen nové pracovné  príležitosti, ale aj prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Koľko jazykov vieš, toľko krát si človekom.“

              Fotogaléria

            • Zdokonaľovací plavecký výcvik

            • V dňoch 16.9. a 20. – 23.9.2022 sme sa so žiakmi  ôsmych ročníkov zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého výcviku na Mestskej plavárni v Spišskej Novej Vsi. Tento plavecký výcvik sme uskutočnili vzhľadom k tomu, že žiaci neabsolvovali výcvik v šiestom ročníku pre koronu.

                    Plavecký výcvik prebiehal v štyroch skupinách.

              1.skupina – 11 žiakov – Mgr. Silvia Glejdurová, Peter Hadidom

              2.skupina – 8 žiakov – Mgr. Zuzana Szaboova

              3.skupina  - 17 žiakov –Ing. Martin Mucha, Mgr. Františka Tornayová

              4. skupina – 14 žiakov – Rastislav Kacvinský, Veronika Janecová

              Výcvik prebiehal podľa vopred vypracovaného harmonogramu. Deti sa naučili , alebo zdokonalili plavecké spôsoby kraul, prsia a znak. Zahrali si vodné pólo, rôzne hry na spestrenie - hľadanie puku, naháňačky . Žiaci z prvého družstva si vyskúšali aj skok z veže. Na záver sme zorganizovali plavecké preteky, ktorých sa zúčastnili všetci žiaci. Víťazi získali diplom a sladkú odmenu.  Využili sme profesionálnu záchranárku Zuzku Szaboovú a deťom ukázali záchranu topiaceho sa. Plavecký výcvik splnil svoj cieľ, pretože u všetkých zúčastnených došlo k zlepšeniu plaveckých schopností.  

              Fotogaléria

            • Zber pokazených a nefunkčných mobilov

            • Naša škola sa zapojila do zberu starých, pokazených alebo inak vyradených mobilov Preto by sme vás všetkých chceli poprosiť, ak máte takýto mobil doma, prineste ho do školy. Na chodbách sú umiestnené zberné boxy, kde ich môžete vhadzovať. Dôležité však je, aby ste z nich vybrali baterky, ak je to možné. Tiež mobil vymažte alebo dajte do výrobných nastavení. Zber potrvá do konca októbra. Informácie nájdete aj na nástenke na chodbe.

              Škola, ktorá vyzbiera najviac mobilov, bude odmenená.

              Každému, kto sa zapojí, ďakujeme.

            • Máme za sebou úspešné zvládnutie účelového cvičenia...

            • V dňoch 08.09. a 14.09.2022 sa uskutočnila praktická a následne aj teoretická časť účelového cvičenia.

              Žiaci sa najprv v priestoroch školy pod vedením vyučujúcich mohli teoreticky oboznámiť s rôznymi oblasťami z dopravnej výchovy, zdravotnej prípravy, civilnej ochrany a pohybu a pobytu v prírode. Počasie nás neodradilo a nadobudnuté vedomosti sme naplno využili počas praktickej časti pri vyplňovaní  pracovných listov a praktických ukážkach.

              Odhodlaní sme sa vybrali podľa ročníkov do určených lokalít Schulerlochu (Slovenský dvojkríž a Pieskovec, kaplnka, strelnica a vyhliadková veža).

              Hneď ráno sme  ale mali  možnosť  riešiť aj mimoriadnu situáciu, keďže na škole nás preveril cvičný poplach. Žiaci, ale aj vyučujúci to zvládli bez problémov.

              Výsledky praktickej časti účelového cvičenia boli veľmi tesné a aj to svedčí o tom, že odprezentované témy počas teoretickej časti žiaci môžu využiť aj v bežnom živote.

              5.ročník – 5.A (35b.), 5.B (32b.), 5.C (33b.), 5.D (32b.)

              6. ročník –  6.A (16b.), 6.B (23b.), 6.C (22b.)

              7. ročník – 7.A (35b.), 7.B (36b.), 7.C (34b.), 7.D (28b.)

              8. ročník – 8.A (21b.), 8.B (32b.), 8.C (13b.), 8.D (25b.)

              9. ročník – 9.A (34b.), 9.B (35b.), 9.C (32b.)

              Fotogaléria TU

              Najlepším triednym kolektívom gratulujeme!

            • Beseda s rehoľnou sestrou – misionárkou v Peru

            • Dňa 13.09.2022 sa žiaci piatych ročníkov počas hodiny náboženskej výchovy zúčastnili na besede s rehoľnou sestrou a misionárkou Jarmilou Vašíčkovou, ktorá pochádza zo Spišskej Novej Vsi a bola žiačkou našej školy. Počas stretnutia rozprávala o svojom osemročnom pôsobení na misiách v Peru, kde pracovala v misijnom centre ako dobrovoľníčka. Poslaním dobrovoľníkov bolo starať sa o opustené deti, vzdelávať ich, pomáhať rodinám v núdzi, vyučovať náboženskú výchovu, ohlasovať Evanjelium. Pútavé rozprávanie a prezentácia sestry misionárky nám pomohlo viac spoznať túto krajinu, jej prírodné krásy, zvyky, tradície, kultúru a prežívanie viery. Toho času pôsobí na misiách v Škótsku, kde pracuje s bezdomovcami a migrantmi. Práca misionára vyžaduje predovšetkým nezištnú lásku k ľuďom, ochotu obetovať sa, pomôcť a poslúžiť druhým. Tento príklad aj nás pobáda byť viac otvorenými na potreby blížnych.

              Fotogaléria

            • Nezabudnutí susedia

            • Žiaci 8. C triedy sa dňa 9. 9. 2022 zúčastnili spomienky na obete holokaustu a rasového násilia, ktoré sa uskutočnilo na radnici nášho mesta. Obete holokaustu si zúčastnení uctili minútou ticha, čítaním mien obetí holokaustu, zapálením sviečok na pamäť obetí a čítaním mien záchrancov Židov v našom meste počas 2. svetovej vojny. Vypočuli si príhovor primátora mesta Ing. Bečarika, slová preživšej holokaustu Evy Mosnákovej  a príhovor a modlitbu za zosnulých arcibiskupa Stanislava Zvolenského. Všetci zúčastnení si ešte viac uvedomili hrôzy vojny a cenu mierového života.

              Fotogaléria

            • Kožuška v modernom šate!

            • Dočkali sme sa! Žiaci, učitelia, rodičia, verejnosť.. Najskôr však pomyselnú pásku projektu Modernejšia škola, v ktorej naša škola uspela, prestrihli naši ctení hostia: p. poslankyňa NR SR M. Šofranko, zástupcovia Ministerstva školstva, vedenia nášho mesta na čele s p. primátorom Pavlom Bečarikom a ďalšími pozvanými hosťami, čím sa začal proces pokračujúcej modernizácie vzdelávacieho procesu na našej škole. Investíciou prostriedkov z projektu a z vlastných zdrojov spolu v celkovej výške cca 50 tis. Eúr sme vybudovali na našom III. podlaží moderný, variabilný viacúčelový priestor určený na školskú i mimoškolskú činnosť, ktorý zásadným spôsobom zmení fungovanie školy. Zároveň tu vznikol nádherný prezentačný priestor so zázemím, určený na verejné vystúpenia pred rodičmi, spolužiakmi či návštevníkmi školy. Žiakov asi najviac zaujala prestávková oddychová a relaxačná zóna. Nové priestory pre herňu si pre seba našiel aj školský klub. A celý tento zmenný obsah je navyše zabalený do vkusného architektonického dizajnu a moderných materiálov. Veríme, že tento nápad nielen skvele poslúži, ale aj ďalej inšpiruje.

              Fotogaléria

            • Nový termín na výber testov

            • Oznamujeme nový termín vydávania antigenových testov pre domáce použitie na šk. rok 2022/23. Uskutoční sa dňa 8.9. (štvrtok) od 7,00 h do 17,00 h pri hlavnom vchode do školy. Test pre žiaka si môže vyzdvihnúť len zákonný zástupca žiaka, ktorý sa elektronicky prihlásil v termíne od 1.júna do 6. júna 2022.