• Novinky

            • Krajské kolo dejepisnej olympiády

            • Krajské kolo 16. ročníka dejepisnej olympiády sa uskutočnilo dňa 19. 4. 2024 na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Školu i okres vzorne reprezentovali víťazi okresného kola Dominik Rimský zo 7. A v kategórii E a Nina Mičeková z 9. B v kategórii C, ktorí sa v tejto na vedomosti náročnej olympiády stali úspešnými riešiteľmi.

            • Hodina matematiky v banke

            • Dňa 17. 4. 2024 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie Slovenskej sporiteľne spojenú s riadeným rozhovorom s pracovníčkou tejto banky. Pani Černická, manažérka pobočky Slovenskej sporiteľne v Spišskej Novej Vsi, nám ukázala priestory banky, trezoru, porozprávala nám o histórii a súčasnosti tejto banky a vysvetlila nám aj to, že trezor neotvorí jedna osoba, ale vždy dve osoby. V ďalšej časti našej návštevy nás košická kolegyňa tejto banky oboznámila s pojmami z finančnej matematiky. Okrem iného sme rozprávali o rozdieloch kreditnej a debetnej karty, o ich výhodách a nevýhodách. Táto návšteva bola pre nás príjemná a odišli sme odtiaľ múdrejší.

              Fotogaléria

            • Talentmánia

            • Organizovanie Talentmánie je skvelý spôsob  ako umožniť deťom prejaviť svoje schopnosti a talent. Atmosféra bola plná nadšenia a podpory. Tento druh podujatia povzbudzuje sebavedomie detí a tiež im dáva priestor na vlastnú sebarealizáciu a prezentovanie ich umeleckých talentov. Bolo určite fantastické sledovať ich výkony a vidieť  ako sa sústredili na to, aby divákom priniesli skvelý zážitok.

              Fotogaléria

            • DEŇ NARCISOV

            • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

              Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Na Slovensku trpí onkologickým ochorením čoraz viac ľudí, ročne pribúda 40 000 pacientov s rakovinou.

              Tento rok sa zbierka konala už po 28. krát a to 18. apríla 2024. Solidaritu s pacientmi mohli ľudia vyjadriť prispením ľubovoľnej sumy dobrovoľníkom do pokladničky a pripnutím žltého narcisu na oblečenie. Tento symbol vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.

              V spolupráci Zdravej školy a Školského parlamentu sa do tejto zbierky prostredníctvom dobrovoľníkov - skautov zapojila aj naša škola.

              Dobrovoľníkom a všetkým darcom patrí obrovské ĎAKUJEM!

              Fotogaléria

            • Krajské kolo geografickej olympiády

            • Dňa 16. 4. 2024 sa na krajskom kole geografickej olympiády, ktorá sa konala v Košiciach,  žiak VI. A triedy Michal Mačák stal úspešným riešiteľom. Z 33 súťažiacich (z každého okresu košického kraja po 3) sa zaradil na 12. miesto. Blahoželáme.

            • Besedy s príslušníkmi mestskej polície

            • Žiaci 8. ročníka sa oboznamujú na hodinách Občianskej náuky s trestným právom, trestnou zodpovednosťou, trestným poriadkom a trestnými činmi. Stalo sa už tradíciou, že naša škola spolupracuje okrem mnohých iných spoločenských organizácií a štátnych inštitúcií aj s Mestskou políciou v Spišskej Novej Vsi. Oživením vyučovacích hodín sa aj tohto školského roku stali besedy s príslušníkmi mestskej polície, kde sa mali možnosť žiaci porozprávať aj o konkrétnych situáciách z praxe, ako aj o rôznych spôsoboch porušovania zákona a predchádzania im. Koordinátor prevencie.

            • Ďalšie stretnutie koordinátora prevencie so žiakmi.

            • Koordinátor prevencie v rámci stretnutí so žiakmi naše školy sa v marci stretol so žiakmi 6. D triedy. Obsahom spoločného stretnutia bola problematika šikanovania a kyberšikanovania. Tak, ako v každej triede, aj tu sa objavili náznaky týchto negatívnych sociálno-patologických javov. Aj preto koordinátor prevencie vysvetlil žiakom okrem iného aj to, kedy sa jedná skutočne už o šikanovanie, alebo ide len o nezhody medzi spolužiakmi, ktoré je možné riešiť.Žiaci boli oboznámení aj s tým, ako majú postupovať, čo majú robiť, ak sa stretnú so šikanovaním.Koordinátor prevencie.

            • Deň etikety

            • 18. apríl 2024  sa v našej škole niesol ako  Deň etikety. Žiaci v tento deň pod vedením učiteľov upriamili svoje správanie na dôslednejšie  dodržiavanie pravidiel etikety. Počas vyučovacích hodín poznávali, že  etiketa  je súbor pravidiel spoločenského správania. V rámci  rôznych aktivít sa cvičili v kultúre reči a kultúre odievania. S etiketou stolovania sa ôsmaci bližšie oboznámili počas praktických ukážok, ktoré im predviedli pozvaní hostia,  študentky hotelovej akadémie zo SNV.  Žiaci si plnšie uvedomili, že etiketa určuje naše správanie v konkrétnych situáciách. Vedie k ohľaduplnosti, empatii, citlivému prístupu k ostatným, k úcte človeka k človeku.  Tým napĺňa poslanie etiky a morálky v danej spoločnosti.

              Fotogaléria

            • Historia est magistra vitae

            • Poskladaj a opíš obrázok, vysvetli udalosť, vyrieš e-test v HotPotatoes, doplň do tajničky, uhádni pomocou indícií, správne dopíš a skontroluj úlohu na interaktívnej tabuli. To boli úlohy, ktoré v dňoch 17. a 18. 4. 2024 riešili 3-členné družstvá priaznivcov histórie – žiakov 5. – 8. ročníka. I tentokrát už na 22. ročníku dejepisnej súťaže Historia est magistra vitae žiaci hravou formou preukázali, že sa vedia v dejinách orientovať a majú pomerne dobré vedomosti z histórie. Všetci zúčastnení boli odmenení malou vecnou odmenou. Súťaž pripravili vyučujúce dejepisu.

              5. ročník

              1. miesto 5. B (Hajdu, Kovaličová, Krausová)

              2. miesto 5. A (Vitková, Jasečková, Kerita)

              3. miesto 5. C (Dačo, Klimuš, Ledecký)

              4. miesto 5. D (Bartková, Jurčáková, Kolesárová)

              6. ročník

              1. miesto 6. C (Lesňák, Frankovič, Čuchran)

              2. miesto 6. A (Burčík, Francisty, Novotný)

              3. miesto 6. D (Štepitová, Semanová, Konrád)

              4. miesto 6. B (Čabaník, Košalko)

              7. ročník

              1. miesto 7. A (Rimský, Pham Thanh, Jakubec)

              2. miesto 7. B (Staňová, Baldovský, Korba)

              3. miesto 7. C (Ostapuk, Omasta, Ilenčíková)

              8. ročník

              1. miesto 8. B (Gašparová, Paulíková, Kolenčík)

              2. miesto 8. C ( Šitárová, Varšová, Labuda)

              3. miesto 8. D (Golitková, Blašková, Jurčík)

              4. miesto 8. A ( Hodáková, Mikuľak, Nuber)

              Fotogaléria

               

            • Okresné kolo biologickej olympiády

            • Dňa 11.4. sa konalo okresné kolo biologickej olympiády kat. E - odbornosť zoológia. Z našej školy sa na krásnom 2. mieste umiestnila Nela Blašková z 8.D a postupuje na krajské kolo. Na 4. mieste sa umiestnila Agáta Hrebenárová z 8.D. Blahoželáme.

            • Logická olympiáda 2024

            • V piatok 5.apríla 2024 sa uskutočnilo školské kolo Logickej olympiády. Je to celoslovenská súťaž  organizovaná pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. V školskom kole boli zastúpené všetky ročníky, od prvého po deviaty. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: A – prvý stupeň, B – druhý stupeň. Dvaja najúspešnejší žiaci z každej kategórie postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 15. mája 2024 v Prešove. V kategórii A sa najviac darilo Dominike Dobšinskej zo 4.A, na druhom mieste sa umiestnil Michal Hamráček z 3.A triedy. Na druhom stupni v kategórii B jednoznačne zvíťazili  Matúš Vresilovič (1.miesto) a Juraj Magnuševský (2.miesto), obaja z 9.A. Keďže obaja chlapci odpovedali správne na všetky otázky, o celkovom poradí rozhodol čas odovzdania testu.

              Víťazom blahoželáme a držíme palce v Prešove.

            • Pokladovka zameraná na zvieratá

            • Apríl – mesiac lesov, mesiac vtákov. Príroda sa prebúdza. Prišla jar. Aj my sme si ju pripomenuli POKLADOVKOU zameranou na zvieratká. Deti sa niečo dozvedeli o vlkovi, medveďovi , vretenici , ako sa mení srsť po zime, atď.

              Zahrali si pohybové hry – blúdenie v lese, hru na medveďa, z prírodných materiálov vytvorili odkaz. Opäť to bola zábava. Samozrejme, že museli lúštiť tajničku, za ktorú dostali poklad.

              Fotogaléria

            • Zábavné športovanie v školskom klube

            • O tom, že pohybové aktivity môžu byť aj zábavné, sa presvedčili deti v jedno aprílové piatkové slnečné popoludnie. Jednotlivo alebo v tíme zdolávali úlohy pripravené na 13-tich stanovištiach: šípky, hod na plechovky penovými loptičkami, hádzanie malých kruhov na cieľ, hod do diaľky penovými slížami, chôdza v sedemmíľových čižmách, cvičenie na lavičke, skákanie na švihadle, hula hop laso, skákanie vo vreci, rúčkovanie na preliezkach, beh prekážkovou dráhou, skok do diaľky s rozbehom a slalom na kolobežkách. Nešlo o výkon, ale o odreagovanie, spokojnosť, radosť z pohybu a zábavu.

              Nenáročnými športovými aktivitami podporujeme u detí záujem o pravidelný pohyb a rozvíjame ich základné pohybové schopnosti a zručnosti.

              Fotogaléria

            • Zber papiera a tetrapakov

            • Milí rodičia, od 22.4. do 25.4.2024 sa uskutoční zber papiera a tetrapakov. Zbierať sa bude ráno od 7.00 hod. do 7.30 hod. a popoludní v čase od 14.00 hod. do 16. 00 hod. Tetrapaky je potrebné mať spočítané. Ak máte väčšie množstvo papiera (cca nad 100 kg), môžete papier odviezť v uvedené dni priamo do Brantner Nova ( Zberný dvor, Sadová 13). Potvrdenie žiak odovzdá triednemu učiteľovi. Ďakujeme, Zelená škola.

            • Prednáška o potápaní so zameraním na tatranské plesá

            • Dňa 10. 4. 2024 sa naši žiaci zúčastnili multimediálnej prednášky za použitia hovoreného slova, fotografií, videí a reálnych potápačských rekvizít (potápačský oblek, dýchací prístroj, plutvy, okuliare, vodotesný box,...). Dozvedeli sa o jednotlivých špecifikách, ktoré pri potápaní sú (nemožnosť dýchania bez techniky, chlad, tlak, prekážky v pohybe, zrak...) aj o nebezpečenstvách , ktoré s potápaním súvisia. Videli prekrásne zábery z potápania. Na konci prednášky dostali žiaci pohľadnicu s tematikou tatranských plies a DVD s filmom „Tatranské plesá“. Prednášateľom bol dlhoročný potápač Ing. Miroslav Pomajdík. 

              Fotogaléria

            • Matematická olympiáda Z9 krajské kolo

            • Koncom marca sa na pôde UPJŠ v Košiciach konalo krajské kolo v matematickej olympiáde. Z naších 3 postupujúcich deviatakov sa najviac darilo Martinovi Kokoruďovi z 9.A, ktorí bol úspešným riešiteľom

            • Matematická olympiáda OK Z6, Z7, Z8

            • V zasadačke mestskeho úradu sa 3.4. uskutočnilo okresné kolo v matematickej olympiáde žiakov 6., 7. a 8. ročníka. Žiaci mali vyriešiť a okomentovať svoj postup. Na tri úlohy mali časový limit 2 hodiny. Najviac sa z našich žiakov darilo Pavlovi Jakubcovi zo 7.A a Dominikovi Slivovi z 8.A. Obaja obsadili vo svotich kategóriách 1. miesto. Blahoželáme.

            • Pytagoriáda 2024 - okresné kolo

            • 8. a 9. apríla sa konalo okresné kolo v Pytagoriáde.  Z našej školy sa na ňom zúčastnilo 35 našich žiakov, z ktorých bolo až 28 úspešných riešiteľov.  Vo všetkých  šiestich kategóriách naši žiaci  obsadili 1. miesto. Úlohy v kategórií P8 Dominik Sliva vyriešil bezchybne vo veľmi dobrom čase a tak budeme čakať či sa svojím výsledkom nedostane opäť po roku na celoštátne kolo.   Blahoželáme všetkým zapojeným.

              P3 zapojených 12/ úspešných 9

              1. Hamráček Michal  3.A

              4. Škorvanek Juraj  3.A

              6. Želinská Janka  3.A

              10. Klein Filip  3.A 

              11. Pollák Martin  3.B

              12. Habiňáková Emily  3.A

              15. Rishko Bohdan  3.A

              19. Roguľa Peter  3.C

              25. Šupol Rastislav  3.C

              P4 zapojených 5/ úspešných 3

              1. Klein Filip  3.A

              5. Dobšinská Dominika  4.A

              7. Poľaško Richard  4.A

              P5 zapojených 10/ úspešných 9

              1. Gardošík Gregor  5.A

              6. Palkovič Oliver  5.C

              6. Rosenberger Jakub  5.A

              9. Blaščák Jakub  5.A

              11. Dobšinská Dominika  4.A

              11. Kozáková Tamara 5.A

              13. Vrábeľ Filip 5.D

              19. Novotný Tomáš  5.A

              20. Vitková Katarína  5.A

              P6 zapojených 4/ úspešných 4

              1. Gardošík Gregor  5.A

              9. Uhliar Tomáš  6.A

              12. Novotný Adrián  6.A

              18. Lesňák Radek  6.C

              P7 zapojený 1/ úspešný 1

              1. Detvai Michael  7.B

              P8 zapojených 3/ úspešných 2

              1. Sliva Dominik  8.A

              5. Geci Richard  8.A

               

            • Krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti

            • Dňa 09.04.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti v Košiciach. Našu školu reprezentovali žiaci, ktorí v školskom kole získali zlatý – Peter Košalko, Boris Dublan, Sejut Adrián, Martin Pivovar, Nela Vaicová, resp. strieborný odznak všestrannosti  - Táňa Demečková, Alica Zoe Staňová, Nela Blašková.

              Naše družstvo absolvovalo nasledujúce disciplíny – prekážková dráha, skok do diaľky z miesta, člnkový beh 10x5m, sed-ľah za 30sek., preskok cez švihadlo vpred za 1min. a skončilo na konečnom 7.mieste zo 40 zúčastnených škôl Košického kraja.

              Žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

              Fotogaléria