• Novinky

            • Európsky deň jazykov 

            •  Oslavujeme jazykovú rôznorodosť Európy" - Goethe-Institut ...

              Každoročne si v našej škole dňa 26.9. pripomíname Európsky deň jazykov. Začali sme reláciou v školskom rozhlase, aby sme si uvedomili dôležitosť učenia sa cudzích jazykov. 

              Aktivity žiakov učiacich sa nemecký jazyk

              V rámci Európskeho dňa jazykov sme počas hodín nemeckého jazyka navštívili Múzeum Spiša a pozreli si výstavu Nemci na Spiši. Nemci stáročia obývali Spiš a napomáhali jeho rozvoju. Dodnes obdivujeme ich dedičstvo v podobe starobylých spišských miest a mestečiek. Prehliadka bola obohatená zaujímavými aktivitami prostredníctvom pracovných listov. Žiaci sa oboznámili s nemeckými slovami, ktoré poznali aj v spišskom nárečí. 

              Aktivity žiakov učiacich sa anglický jazyk

              - porovnanie anglického  jazyka s ukrajinským jazykom, ktoré  prezentoval žiak 5. ročníka Mykola pochádzajúci z Ukrajiny

              - porovnanie anglického  jazyka s ukrajinským jazykom, ktoré  prezentovala žiačka 9. ročníka Dianka

              - v rozhlasovej relácii o sebe zaujímavosti prezradila žiačka 9. ročníka Kristínka, ktorá sa narodila na Islande a ako dieťa žila v Španielsku a ovláda španielsky jazyk

              - žiaci si pripravili prezentácie vybraných európskych krajín, kde predstavili ich kultúru, jedlá, zaujímavosti a tiež pozdravy a najbežnejšie frázy používané v týchto krajinách

              - v priebehu hodín anglického jazyka mali žiaci, ktorí žili v zahraničí ochutnávku  typických  jedál krajiny, z ktorej pochádzajú oni alebo ich rodičia

              - o svojej rodnej krajine, zvykoch  prišli porozprávať aj rodičia našich žiakov, aby nám priblížili miesta odkiaľ pochádzajú a tak sme viac spoznali Holandsko, Poľsko, Veľkú Britániu, USA, Vietnam a Čínu.

              Fotogaléria

            • OZNAM JAZYKOVEJ ŠKOLY 

            • Milí rodičia,

              Na základe zvyšujúcej sa potreby  komunikácie v anglickom jazyku spúšťame opätovné prihlásenie na unikátny projekt s jazykovou školou" My Brain Academy Spišská Nová Ves,  ktorá pomáha Vašim deťom v zlepšovaní komunikačnej angličtiny prostredníctvom "popoludňajších anglických komunikačných klubov " v priestoroch Vašej školy.

               Naša metodika vychádza z prepájania školského učiva do myšlienkových máp, čo zabezpečí u Vašich detí pochopenie jazyka, odstránenie bariér a strachov a plynulosť rozprávania.

              Posielame Vám k nahliadnutiu prezentačné video a elektronickú prihlášku, ktorú je potrebné vypísať do 1.10.2023. 

              Link: https://forms.gle/oHjoCszDE44pPqk27

            • Beh ulicami obce Smižany

            • Dňa 20.9.2023 na bežeckej akcii - ,,Beh ulicami obce Smižany“ našu školu reprezentovali v hojnom počte žiaci 1. a 2. stupňa. Naši bežci sa umiestnili aj na popredných miestach. Ela Jarošincová zo 4.A triedy obhájila krásne 1. miesto, Matej Koňak z 2.A triedy si vybojoval   2. mieste, Dávid Vrábeľ zo 4.D triedy bol na peknom 3. miesto, Radka Romaňáková z 5. A triedy získala zaslúžené 3. miesto. V prvej päťke sa umiestnili bežkyne Stella Janíková z 2.A triedy, Timea Biacovská zo 4.D triedy a Tatiana Demečková zo 6.D triedy. Umiestneným žiakom blahoželáme a všetkým bežcom ďakujeme za účasť.

              Fotogaléria

               

            • Zber papiera a tetrapakov

            • Milí rodičia, od 18.9. do 21.9.2023 sa uskutoční zber papiera a tetrapakov. Zbierať sa bude ráno od 7.00 hod. do 7.30 hod. a popoludní v čase od 14.00 hod. do 16. 00 hod. Tetrapaky je potrebné mať spočítané. Ak máte väčšie množstvo papiera (cca nad 100 kg), môžete papier odviezť v uvedené dni priamo do Brantner Nova (Sadová 13). Potvrdenie žiak odovzdá triednemu učiteľovi. Ďakujeme, Zelená škola.

            • Máme za sebou úspešné zvládnutie účelového cvičenia...

            • Dňa 07. 09. 2023 (štvrtok) sa uskutočnila praktická časť účelového cvičenia.

              Počasie nám prialo a tak sme sa odhodlaní vybrali podľa ročníkov do určených lokalít Schulerlochu (kaplnka, strelnica a vyhliadková veža). Naši piataci  zároveň navštívili aj požiarnu zbrojnicu, šiestaci Správu národného parku Slovenský raj, kde sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavostí. Žiaci siedmeho ročníka si v rámci OŽZ vyskúšali aj prvky sídliskového orientačného behu a žiaci ôsmych a deviatych ročníkov si vyskúšali orientačný beh v teréne, streľbu zo vzduchovky a streľbu z luku.

              Všetci sme dodržiavali na cestnej komunikácií pravidlá cestnej premávky ako chodci, pretože tento deň bol zároveň spojený s prierezovým dňom Dopravná výchova, ku ktorému žiaci všetkých ročníkov vypĺňali vopred pripravené testy.

              Výsledky praktickej časti účelového cvičenia boli veľmi tesné a aj to svedčí o tom, že naši žiaci vedia, ako sa majú správať na cestnej komunikácií  či už ako chodci alebo cyklisti a poznajú dopravné značky.

              Výsledky -

              5. ročník – 5.C (28b.), 5.D (26b.), 5.A (26b.), 5.B (24b.)

              6. ročník –  6.C (16b.), 6.A (16b.), 6.D (15b.), 6.B (14b.)

              7. ročník – 7.A (17b.), 7.C (17b.), 7.B (16b.)

              8. ročník – 8.D (16b.), 8.A (16b.), 8.B (13b.), 8.C (13b.)

              9. ročník – 9.B (18b.), 9.A (17b.), 9.C (15b.), 9.D (14b.)

              Najlepší jednotlivci – orientačný beh -

              8. ročník – chlapci

              Želinský Marko (1´29´´) – 8.D, Labuda Andrej (1´31´´) – 8.C, Catala Daniel (1´47´´) – 8.C

              8. ročník – dievčatá

              Hrebenárová Agáta (1´27´´) – 8.D, Tokolyová Natália (1´37´´) – 8.A, Drábová Ema (1´52´´) – 8.D

              9. ročník – chlapci

              Pivovar Martin (1´26´´) – 9.D, Magnuševský Juraj (1´33´´) – 9.A, Petra Anton (1´47´´) – 9.C

              9. ročník - dievčatá

              Vaicová Nela (1´43´´) – 9.A, Khan An Le Duy (1´45´´) – 9.A, Nováková Patrícia (2´09´´) – 9.A

               

              Najlepším jednotlivcom a triednym kolektívom gratulujeme!

              Tento deň sme si všetci užili a už sa tešíme na ten ďalší, ktorý nás čaká v júni.

              Fotogaléria

            • Môj letný gurmánsky zážitok – letná výzva školskej jedálne

            • Spomínate si, ako sme na záver roka vyhlásili výzvu Môj letný gurmánsky zážitok?

              A teraz je ten správny čas, aby ste posielali svoje príspevky. Posledný septembrový týždeň si výzvu vyhodnotíme a zverejníme všetky dobroty, ktoré ste nám poslali. Možno vás zatiaľ inšpirujeme my zo školskej jedálne svojimi „chuťovkami“ - zverejníme na Facebooku :)  

              Príspevky zasielajte na túto e-mailovú adresu: sj.zskozuchasnv@gmail.com. Tešíme sa ...

               

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24

            • Oznamujeme žiakom a ich rodičom, že slávnostné otvorenie tohto školského roka sa uskutoční dňa 4. 9. 2023 s týmto harmonogramom:

              • 8.00  hod. - 2. až  9. roč. -   v školskom átriu
              • 8. 30 hod. - 1. roč. - za prítomnosti rodičov   na multifunkčnom ihrisku (vstup cez bránu školy pri autobusovej zastávke). 

              *v prípade nepriaznivého počasia žiaci 2. – 9. roč. prichádzajú priamo do tried, žiaci 1. roč. spolu s rodičmi do veľkej telocvične

              Po ukončení školskej slávnosti prebehne v triedach 1 triednická hodina. Vyučovanie končí o 9. 30 hod. Prezuvky v ten deň nie sú potrebné.

              Školský klub detí a školská jedáleň začínajú svoju prevádzku od   05.09.2023.

              Informácia pre nových žiakov školy: Noví žiaci školy ráno prichádzajú o 7. 30 hod. na sekretariát, kde si ich vyzdvihnú triedni učitelia.

              Tešíme sa na spoločné stretnutie. 

                                                                                                                              PhDr. Bohuslav Vaľko, riaditeľ ZŠ

            • Letný tábor 2023

            • Hoci triedy a školské chodby už zívajú prázdnotou, prvý prázdninový týždeň na našej škole bol v znamení letného tábora. Vyše 40 detí zažilo 4 dni plné zaujímavých aktivít. Tak sa teda poďme spoločne pozrieť aké aktivity to boli. V pondelok sa deti vybrali na príjemný výlet do Šulerlochu, kde zažili malú opekačku. Po nej si vytvorili krásne obrazy z prírodných materiálov, ktoré našli v okolí. Posilnené čerstvou pramenitou vodou počas cesty do školy mali deti za úlohu nazbierať lúčne kvietky, z ktorých na záver vyrobili krásne vázy. Poobede sa deti vybrali na malý výlet do vesmíru po stopách Jurija Gagarina a na Mesiac spolu s posádkou misie Apollo 11.

              Fotogaléria pondelok

              Druhý deň letného tábora začal deti rannou jazdou na kolobežkách po cyklistickom chodníku. Po hodine skvelej jazdy si v školskej jedálni vlastnoručne pripravili pod starostlivým dohľadom vedúcej školskej jedálne a kuchárok malú pizzu. Po upečení ich starostlivo zabalili na neskôr. Po dobrom obede sa deti vybrali do Múzea Spiša, kde si prezreli zaujímavú expozíciu venovanú zvieratkám a prírode okolo nás. V tvorivej dielni si vyrobili pekné záložky do kníh, ktoré určite nájdu svoje využitie v novom školskom roku. Za odmenu si v meste dali výbornú zmrzlinu a na záver s chuťou zjedli pizzu, ktorú si ráno pripravili.

              Fotogaléria utorok

              Po sviatočnej pauze sa vo štvrtok deti vybrali autobusom na výlet do obce Hrabušice. Najprv si poriadne zamakali pri výstupe na Zelenú horu, kde si pozreli hradisko a nedokončený Marcelov hrad. Vďaka interaktívnej tabuli sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o tomto zaujímavom mieste. Nasledoval krátky zostup, na konci ktorého ich čakala malá včelnica, kde sa dozvedeli viac o živote a dôležitosti práce usilovných včielok. Krátky čas pobudli vo včelej saune a na záver si vyrobili krásne sviečky zo včelieho vosku.

              Fotogaléria štvrtok

              V piatok mali deti naplánované osvieženie v bazénoch kúpaliska, no počasie im to trošku zmenilo. Ale deti sa vôbec nenudili. Najprv si malom kvíze otestovali svoje vedomosti o Harrym Potterovi po ktorom sa vybrali do kina na peknú rozprávku. Po návrate a dobrom obede si deti urobili hneď dva výlety – jeden do vesmíru, kde spolu s Paxim spoznávali náš Mesiac a druhý do dávnej minulosti za kráľmi druhohôr – dinosaurami. Všetkým prajeme krásne prázdniny.

              Fotogaléria piatok

               

            • Môj letný gurmánsky zážitok – POZOR, POZOR !!!

            • Školská jedáleň vyhlasuje letnú výzvu pre všetkých nadšencov jedla. Leto je príležitosť pre objavovanie nových chutí a vôní počas dovoleniek a výletov v kruhu rodiny či kamarátov. Alebo možno príde čas na vyskúšanie nového receptu, prípadne vytvorenie vlastného „letného“ jedla.
              Ak to navyše zdokumentujete a budete sa chcieť s nami podeliť, ste vítaní prispieť zaujímavou fotkou alebo opisom vášho gurmánskeho zážitku. Príspevky posielajte na našu emailovú adresu:
              sj.zskozuchasnv@gmail.com
              V septembri môžeme takto inšpirovať aj ostatných a urobiť si peknú prezentáciu toho, čo ste v lete ochutnali. Už teraz sa na vaše príspevky tešíme.

            • Školská Kalokagatia 2023

            • Parádne dva dni športovania. Po 4 rokoch sme obnovili Školskú Kalokagatiu. Mimochodom , bol to už 31 ročník. 16 športov - kolektívne, individuálne, netradičné / futbal, basketbal, vybíjaná, prehadzovaná, volejbal, beh Olympijskeho dňa, skok do diaľky, člnkový beh, výdrž v zhybe, šach, šplh, štafety, stolný tenis, preťahovanie lanom, šípky, skákanie na švihadle/. Vyhlasovanie 10 naj športovcov školy – Matúš Bartoš 9.B, Matúš Delej 9.B, Oliver Geletka 9.B, Anton Petra 8.C, Martin Pivovar 8.D, Ella Holečková 8.B, Tereza Mačupová 7.B, Alica Zoe Staňová 6.B, Nela Štepitová 9.C, Nela Vaicová 8.A.

              Samozrejme na začiatku nástup športovcov pod svojimi vlajkami a Olympijske symboly - hymna, vlajka, oheň, grécke bohyne. Pozrieť nás prišiel aj predseda Olympijskeho klubu Spiš pán Mjartan a zároveň odovzdal prvé ceny za beh Olympijjskeho dňa.

              To bolo fajn, ale som unavení, bude aj na budúci rok?, nestihol som všetko, nádhera, ďakujeme.  To boli reakcie detí. Ale aj plač, smiech, zábava, oslavné tančeky. Proste množstvo emócii, ktoré vie vyvolať len šport.  A to je pre nás organizátorov tá najlepšia vizitka.

              Fotogaléria

            • Zážitkové učenie

            • Záver školského roka je ako stvorený pre zážitkové učenie. 5.ročník si pozrel a vyskúšal prácu hasičov, 6.ročník si niečo vypočul o práci polície, 7. ročník sa oboznámil zo zdravým životným štýl , ktorý im prednášali pracovníčky Regionálneho zdravia.  8. ročník navštívil Horskú záchrannú službu na Čingove a nakoniec 9. ročník – už ako budúci stredoškoláci navštívili Klub mladých v SNV. Na druhý deň v spolupráci s Klubom orientačných behov si vyskúšali orientačný beh a s Klubom strelcov zase streľbu zo vzduchovky a z luku. Potrápili aj svoje hlavičky pri maľovaných šifrách a zdravotnej príprave. Opäť dva dni plné zážitkov, emócii, poznania.

              Fotogaléria

            • Malá vedecká konferencia v Košiciach

            • Na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika sa 23.6.2023 uskutočnila Malá vedecká konferencia intelektovo nadaných žiakov z celého Slovenska. Našu školu i mesto reprezentovali traja šikovní žiaci so svojimi ročníkovými prácami. Jakub Hanzely predstavil tradičné hudobné štýly na Slovensku, Martin Kokoruďa prírodné antibiotiká a Gregor Gardošík zaujal prítomných problematikou programovania. Účastníci konferencie si navzájom vymenili informácie a skúsenosti zo svojho bádania v oblasti vedy, techniky, biológie, histórie či  hudby. Zažili inšpiratívny deň, nadviazali nové kamarátske vzťahy s rovesníkmi a spoznali priestory, v ktorých sa tvorí špičková slovenská veda. 

              Fotogaléria

            • Oslavujeme náš školský deň úsmevu

            • Úsmev

              Hovorí sa, že ak sa na Vás niekto usmeje, mali by ste úsmev opätovať. Úsmev nám zlepšuje náladu, zmierňuje stres, vylepšuje vzťahy, zmierňuje bolesť, posilňuje imunitný systém a zvyšuje dĺžku nášho života.Dňa 27.6.2023 sme oslávili náš školský deň úsmevu. Žiaci si v triedach spríjemnili atmosféru príjemnou hudbou, čítaním veselých príbehov a vtipov. Vytvorili si nakreslením úsmev, smajlíky a veselé tváričky. Detskej fantázii sme nechali voľnú ruku.

              Fotogaléria

            • Letné číslo školského časopisu OKO

            • Dočkali sme sa! Letné číslo školského časopisu OKO je tu. V mene celej redakčnej rady vám všetkým prajeme veselé prázdniny plné zábavy, priateľov, rodiny, hudby, smiechu a v neposlednom rade, relaxu. Celému pedagogickému zboru a zamestnancom školy ďakujeme za úžasný školský rok a vidíme sa opäť v novom školskom roku 2023/2024. Príjemné čítanie! :) Časopis nájdete kliknutím TU.

            • Atletické popoludnie

            • Dňa 15.6.2023 sa uskutočnila v areáli Základnej školy na ulici Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi ukážková hodina atletiky pod vedením kondičnej trénerky Patrície Lorkovej.

              Toto atletické popoludnie bolo určené žiakom prvého stupňa, v rámci ktorého mali možnosť bližšie sa zoznámiť s atletickými disciplínami. Cieľom aktivity bolo predviesť deťom metodiky behu, hodov, skokov a základných lokomócií. Žiaci si mali možnosť vyskúšať viaceré disciplíny ako sú štafetový beh, odhody, beh cez prekážky, skoky, prvky bežeckej abecedy, ale aj skoky do diaľky, lezenie a mnoho iného. Deti sa do každej z disciplín s radosťou zapájali a takéto atletické popoludnie sa im páčilo, keďže bolo pre ne netradičným a zaujímavým spestrením dňa.

              Žiakom bude v budúcom školskom roku 2023/2024 ponúknutá možnosť prihlásiť sa práve na takýto „Atletický krúžok“. Krúžok bude rovnako viesť spomínaná kondičná trénerka Patrícia Lorková pod záštitou detskej atletiky, ktorá podporuje atletiku na základných školách. Na nových členov krúžku sa už teší.

              Fotogaléria

            • Školský výlet 1.B triedy  - Návšteva kaštieľa v Hodkovciach

            • Spoznali sme pekný kaštieľ zo 17. storočia a jeho okolie. Historický význam mu dala rodina Csákyovcov, ktorá vyše 300 rokov vlastnila neďaleký Spišský hrad. Sprevádzali nás veľmi milí ľudia, predstavili nám všetky krásne zákutia kaštieľa. Prechádzali sme sa po francúzskom a anglickom parku. Nahliadli sme do kaplnky a videli rodinný cintorín Csákyovcov. V tvorivej dielni sme si vyrábali srdiečko z hliny, vymaľovali sme si drevený domček. Nakoniec mali deti možnosť vidieť malú farmu s domácimi zvieratkami, ktoré mohli kŕmiť  aj pohladiť. Nakoniec sme sa občerstvili a vyšantili na malom ihrisku. Deň detí sme si spoločne užili s úžasnými ľuďmi, ktorým patrí veľké poďakovanie. 

              Fotogaléria

            • Posedenie s rodičmi v 1.B triede

            • Deti pripraveným vystúpením spríjemnili popoludnie svojej rodine. Obdarovali ju vlastnoručne vyrobeným  srdiečkom, ktoré symbolizuje veľkú vďaku za všetko, čo pre nich rodičia i starí rodičia robia. Deti pohostili svoju rodinu chutným občerstvením. Počas celého stretnutia vládla  príjemná nálada.

              Fotogaléria