• Novinky

            • Olympiáda zo slovenského jazyka – 1. miesto v okresnom kole

            • Víťaz školského kola, Martin Kokoruďa /9.A/, sa dňa 15.11.2023 zúčastnil okresného kola Olympiády zo slovenského jazyka. Olympiáda pozostávala z 3 častí – písomný test, transformácia textu a v ústnej časti  sa žiaci  popasovali s  rečníckym prejavom. Nášmu Martinovi sa darilo, ukázal  svoje nadobudnuté vedomosti z predmetu a zvíťazil!

              Srdečne blahoželáme a  tešíme sa z jeho úspechu !

            • Deň finančnej gramotnosti

            • Dňa 23. 11. 2023 sme mali v škole integrované tematické vyučovanie venované Finančnej gramotnosti. Či sa nám to páči alebo nie, bez peňazí nie sme schopní fungovať; nemali by sme čo dať do úst, nemali by sme strechu nad hlavou, či nemohli by sme chodiť na výlety s našimi najbližšími. Hoci zoznam materiálnych vecí, ktoré by sme si želali, je takmer nekonečný, obsah peňaženky nie - je podmienený výplatnou páskou.  A preto je v záujme nás, míňať tieto peniaze čo najšetrnejšie. A presne o tom je finančná gramotnosť - vedieť efektívne hospodáriť s financiami. K zvládnutiu tejto témy sme využívali rôzne aktivity – vyrábali sme peňaženky, boli sme v obchode nakupovať, hrali sme divadlo, čítali rozprávky, vytvárali plagáty, súťažili, lúštili krížovky, vyrábali pexeso, riešili rôzne finančné úlohy, besedovali s finančnými poradcami, pracovníkmi poisťovne, banky a študentmi zo Strednej ekonomickej školy, ktorí prišli medzi nás so svojou p. profesorkou.

              Fotogaléria

            • Týždeň s britským lektorom

            • Týždeň s britským lektorom v našej škole a lektor prvý krát v Spišskej Novej Vsi V dňoch 20. až 24. novembra 2023 na našej škole pôsobil ako lektor pán David, pôvodom z britského Liverpoolu. Žiaci mali možnosť komunikovať v angličtine s rodeným Britom. Hodiny boli zážitkové, vtipné, žiaci v nich prejavili svoje emócie.
              Mali možnosť nielen počuť originálnu britskú výslovnosť, ale používali angličtinu v komunikácii, čím získali aj komunikačné schopnosti, zlepšili si schopnosť porozumieť hovorenému slovu, zapájať sa do konverzácie, používať cudzí jazyk v rôznych situáciách. Prínosom hodín bolo aj odstránenie strachu z rozprávania v cudzom jazyku a s tým súvisiace zvýšenie sebavedomia žiakov. Na záver všetci zúčastnení získali certifikáty.

              Fotogaléria

            • Floorbalový turnaj tried

            • Mesiac október a november sa niesol v znamení floorbalu, kedy si mohli žiaci jednotlivých ročníkov a tried zmerať sily v tomto športe v popoludňajších hodinách.

              Účasť hlavne v piatom, šiestom a  v siedmom ročníku bola vynikajúca o čom svedčili aj vynikajúce výkony žiakov, nechýbala bojovnosť, nasadenie, chcenie, ale zároveň aj fair-play a vzájomná úcta voči súperom.  

              Výsledky sú nasledovné:

              5.ročník

              1.miesto – 5.D, 2.miesto – 5.A, 3.miesto – 5.B, 4.miesto – 5.C

              6.,7. ročník

              1. miesto – 6.D, 2.miesto – 7.B, 3.miesto – 7.A, 4.miesto – 6.A, 5.miesto – 7.C

              8.,9. ročník

              1. miesto – 9.B, 2.miesto – 9.D

              V mesiaci december budú pokračovať športové popoludnia v športoch volejbal a prehadzovaná.

               

            • Beseda s aktivistom OZ Spišská bez bariér 

            • Na hodine etickej výchovy sme medzi nami privítali aktivistu z OZ Spišská bez bariér Viktora Pamulu, ktorý si pre nás pripravil besedu na tému "Cesta k inklúzii". Porozprával nám o mnohých fyzických a psychických problémoch, s ktorými sa každodenne ako zdravotne znevýhodnený človek stretával a naďalej stretáva. Dal nám výborný návod, ako by sme mohli zmeniť naše vnímanie takýchto ľudí, zamyslieť sa nad tým, neodsúvať ich na okraj spoločnosti a byť voči nim viac všímaví. Žiaci si mohli na chvíľu vyskúšať, aké je to byť človekom na vozíčku a uvedomiť si tak odlišnosť života ľudí so zdravotným hendikepom. Na vlastnej koži zistili, ako im vie skomplikovať život tak banálna vec, akou je napríklad prah dverí. Po zaujímavom rozhovore a skúške "na vlastnej koži" prišli na rad otázky, ktorými žiaci Viktora veru nešetrili. Ďakujeme mu, že si našiel čas, prišiel medzi nás a my sme mohli spoločne zažiť hodinu etickej výchovy trochu inak.

              Fotogaléria

            • Ferčekovská desiatka

            • Tak ako každý rok sa naša škola zapojila do súťaže Ferčekovská desiatka dňa 17.11. 2023. Napriek upršanému  počasiu si žiaci mohli vyskúšať svoju vytrvalosť vo svojej kategórii a zabehnúť si danú dĺžku. Všetci došli do cieľa v zdraví a s dobrým pocitom. Veľké poďakovanie patrí organizátorom, bežcom, ale aj rodičom, ktorí podporili svoje deti a dovolili bežať za každého počasia. Z 1. a 2. stupňa sa zúčastnili tieto deti: Tobias Zekucia 1.A, Gregor Rusch 1.C, Viliam Bielek 2. A, Boris Faltin 2.B,Juraj Škorvánek 3.A,  Ivan Lisoň 3.D, Oliver Kováč 4.B, Henrietta Revajová 7.A. Niektorí bežci sa vo svojej kategórii umiestnili na popredných miestach.1. miesto: Stella Janíková 2.A, Ela Jarošincová, Matias Kozub 4.A.  2. miesto: Nikolas Nowaczek 1.C,Tamara Kozáková 5.A. 3. miesto: Adam Skuban 1.D,Ema Urbanová 2.A, Rastislav Šupol 3.C  a Natália Rumančíková 5.A. Srdečne blahoželáme.

              Fotogaléria

            • Bábkové divadielko v ŠKD

            • Do našej školy zavítali bábkoherci z Divadla Houže, ktorí zahrali rozprávku Vlk na Mesiaci. Príchod bábkového divadla do školského klubu bol pre deti fascinujúcim a inšpiratívnym zážitkom. Deti s veľkým záujmom sledovali pútavé a zábavné predstavenie až do šťastného konca.

              Fotogaléria

            • Týždeň farieb

            • Druhý novembrový týždeň sa na našej škole niesol v netradičnom duchu. Bol totiž oproti iným niečím zvláštny, pretože každý deň ste stretávali na chodbách, či v triedach spolužiakov a učiteľov oblečených v jednej farbe. Týždeň farieb, ktorý bol od 6.11. do 10.11. je úspešne za nami a niesol sa v duchu piatich rôznych farieb a to čierna, biela, modrá, zelená a červená. V pondelok sme prišli do školy zahalený v čiernej farbe. Hoc to nie je práve tá najkrajšia farba na začiatok týždňa, no napriek tomu zožala veľký úspech, najmä u starších žiakov, pretože je nimi obľúbená. Predovšetkým mala symbolizovať úctu a spomienku mesiaca november, ktorý sa nesie v dušičkovom duchu, ale je tiež symbolom elegancie. Utorok nám chodby školy rozjasnila biela farba a naozaj to niekedy na nich vyzeralo tak, ako keď poletujú snehové vločky a anjeli. Túto farbu si veľmi obľúbili malí anjeli z prvého stupňa. Streda bola v znamení modrej farby, ktorú tak radi vidíme každé ráno namiesto hmly, ktorá je našim častým spoločníkom na ceste do ale aj zo školy. Je veľmi obľúbená a to aj v móde v podobe nestarnúcich džínsov. Štvrtok patril zelenej farbe. Tá je okrem nádeje pre maturantov, neodmysliteľným znakom našej Zelenej školy, ktorá je zelená nielen fasádou, ale aj myslením jej „obyvateľov“ a vzťahom k životnému prostrediu. Podnecuje mier a pozitívne vplýva na kamarátstva. Pre piatok sme vybrali červenú farbu, ktorá je zo všetkých farieb najenergickejšia a najdynamickejšia a jej najkrajším vyjadrením je srdce lásky. Určite v nás prebudila našu životnú energiu a my sme sa na jej neprehliadnuteľných tónov sa preniesli do zaslúženého víkendového oddychu. Naši mladší žiaci boli v tejto farbe doslova rozkošní a navnadili nás na blížiace sa vianočné obdobie.

              Chceme sa vám všetkým poďakovať za zapojenie sa a veríme, že sa vám tento nápad, ako okrášliť bežný školský týždeň, páčil.

              Váš tím Školského parlamentu pri Základnej škole Ing. O. Kožucha

              Fotogaléria

            • iBobor 2023/24

            • Do 17. ročníka celoslovenskej informatickej súťaže iBobor sa zapojili aj žiaci našej školy v počte 121. Táto súťaž prebiehala 06. – 10. novembra 2023, zúčastnilo sa jej 129 965 súťažiacich.

              Najlepší z našej školy bol Ján Majerník (8.A), ktorý získal 75 bodov (z 80) a jeho percentil je 99,2. Všetkým súťažiacim a úspešným riešiteľom  blahoželáme.

               

              Kategória DROBEC (2. – 3. ročník)

              1.-560.            Michal Hamráček        3.A      72        97,84   úspešný riešiteľ

              1.-560.             Tomáš Pollák              3.B      72        97,84   úspešný riešiteľ

              828.-1049.      Boris Faltin                 2.B      64        95,95   úspešný riešiteľ

              1069.-2506.    Emil Lemak                3.A      60        90,33   úspešný riešiteľ

              1069.-2506.    Janka Želinská          3.A      60        90,33   úspešný riešiteľ

              2530.-3676.    Adam Kubek              3.B      56        85,82   úspešný riešiteľ

              2530.-3676.    Rastislav Šupol         3.C      56        85,82   úspešný riešiteľ

              2530.-3676.    Bohdan Rishko         3.A      56        85,82   úspešný riešiteľ

              4761.-6688.    Miroslav Kotras          2.B      48        74,2     úspešný riešiteľ

              4761.-6688.    Juraj Škorvanek          3.A      48        74,2     úspešný riešiteľ

              4761.-6688.    Samuel Burčík            3.A      48        74,2     úspešný riešiteľ

              4761.-6688.    Šimon Bosák               2.B      48        74,2     úspešný riešiteľ

               

              Kategória BOBRÍK (4. – 5. ročník)

              1.-1239.          Gregor Gardošík              5.A      96        96,27   úspešný riešiteľ

              1.-1239.          Vanessa Suržinová          5.C      96        96,27   úspešný riešiteľ

              1.-1239.          Matúš Uhliar                    4.A      96        96,27   úspešný riešiteľ

              1.-1239.          Margaréta Jasečková      5.A      96        96,27   úspešný riešiteľ

              1.-1239.          Bruno Bindas                  4.D      96        96,27   úspešný riešiteľ

              1983.-3980.    Alex Zajac                       4.C      84        88,03   úspešný riešiteľ

              1983.-3980.    Tomáš Novotný                5.A      84        88,03   úspešný riešiteľ

              3981.-4035.    Matej Hudáček                       5.A      83        87,86   úspešný riešiteľ

              3981.-4035.    Jakub Blaščák                    5.A      83        87,86   úspešný riešiteľ

              4055.-4909.    Nela Molitorisová                5.A      80        85,24   úspešný riešiteľ

              4968.-5026.    Dávid Vrábeľ                       4.D      78        84,88   úspešný riešiteľ

              6098.-6322.    Damián Comba                       4.B      75        80,99   úspešný riešiteľ

              6098.-6322.    Filip Vrábeľ                          5.D      75        80,99   úspešný riešiteľ

              6369.-8858.    Jakub Rosenberger              5.A      72        73,36   úspešný riešiteľ

              6369.-8858.    Richard Kerita                       5.A      72        73,36   úspešný riešiteľ

              8859.-8955.    Tereza Rosenbergerová          4.A      71        73,07   úspešný riešiteľ

              8859.-8955.    Alex Hodák                            4.C      71        73,07   úspešný riešiteľ

              10565.-10714.            Veronika Kačirová      5.A      67        67,78   úspešný riešiteľ

              10565.-10714.            Júlia Bartková             4.C      67        67,78   úspešný riešiteľ

              10715.-10786.            Diana Brziaková         4.C      66        67,56   úspešný riešiteľ

              10811.-12569.            Matias Kozub              4.A      64        62,2     úspešný riešiteľ

              10811.-12569.            Alex Slavkovský         5.D      64        62,2     úspešný riešiteľ

              10811.-12569.            Katarína Vitková         5.A      64        62,2     úspešný riešiteľ

              12570.-12761.            Lea Omastová             5.A      63        61,62   úspešný riešiteľ

              12814.-12837.            Richard Poľaško         4.A      61        61,39   úspešný riešiteľ

              12838.-14939.            Sebastián Ledecký      5.C      60        55,07   úspešný riešiteľ

              12838.-14939.            Daniel Suržin              5.A      60        55,07   úspešný riešiteľ

               

              Kategória BENJAMÍN (6. – 7. ročník)

              923.-1079.      Ngoc Chau Pham Thanh   7.A   69,33   96,27   úspešný riešiteľ

              1099.-1487.    Ema Dam                           7.A      68        94,86   úspešný riešiteľ

              1099.-1487.    Radek Lesňák                     6.C      68        94,86   úspešný riešiteľ

              1736.-1776.    Michael Detvai                       7.B      65,33   93,86   úspešný riešiteľ

              2599.-2984.    Tomáš Uhliar                         6.A      61,33   89,69   úspešný riešiteľ

              3239.-3527.    Anton Morávek                      6.A      58,67   87,81   úspešný riešiteľ

              3637.-3698.    Pavol Jakubec                       7.A      57,34   87,22   úspešný riešiteľ

              3699.-4207.    Michal Mačák                         6.A      57,33   85,46   úspešný riešiteľ

              4268.-4618.    Natália Hagovská                   7.A      56        84,04   úspešný riešiteľ

              4268.-4618.    Andrii Ostapuk                       7.C      56        84,04   úspešný riešiteľ

               

              Kategória KATED (8. – 9. ročník)

              174.-196.        Ján Majerník                          8.A      75        99,2     úspešný riešiteľ

              244.-618.        Matúš Hecko                          9.A      73,33   97,47   úspešný riešiteľ

              1079.-1737.    Martin Kokoruďa                     9.A      66,66   92,88   úspešný riešiteľ

              1909.-1944.    Adam Klein                              9.A      63        92,03   úspešný riešiteľ

              1909.-1944.    Laura Paulíková                       8.B      63        92,03   úspešný riešiteľ

              2063.-2223.    Juraj Magnuševský                  9.A      62,66   90,88   úspešný riešiteľ

              2995.-3612.    Andrej Labuda                        8.C      59,99   85,18   úspešný riešiteľ

              5860.-5947.    Joachim Cristea                      9.B      53,33   75,61   úspešný riešiteľ

              5948.-6351.    Matúš Vresilovič                      9.A      53,32   73,95   úspešný riešiteľ

            • V spoločnosti  najúspešnejších žiakov mesta Spišská Nová Ves

            • Deň študentstva – 17. november - už tradične prináša ocenenie najúspešnejším žiakom  a študentom základných a stredných  škôl z rúk najvyšších predstaviteľov nášho mesta. V  slávnostných priestoroch mestskej radnice dňa 15. 11. 2023 privítal najlepších žiakov mesta p. viceprimátor Jozef Gonda, ktorý ocenil talent, snahu, vôľu i vytrvalosť tých, ktorí dokázali dosiahnuť skvelé výsledky na krajských a celoslovenských súťažiach. Našu ZŠ Ing, O. Kožucha  reprezentovali Dominik Sliva, Nela Štepitová, Sára Štepitová, Nela Hozzová, Daniel Catalá Giménez, Patrik Sliva, Adrián Kerita, družstvá gymnastiek, ktoré zastupovala Dominika Biganič a družstvo streetbalistiek  s kapitánkou Elou Holečkovou a doplnila nás aj Sophia Hudáková za svoje skvelé výsledky v ZUŠ.  Verme, že táto partia skvelých žiakov našej školy  nájde ďalších nasledovníkov aj v tomto roku, aby sme aj budúci rok boli najúspešnejšou školou v našom meste. Všetkým oceneným gratulujeme a zároveň im ďakujeme aj za vzornú reprezentáciu našej školy.

              Fotogaléria

            • MŠO - Florbal

            • Mestská športová olympiáda sa po troch rokoch vrátila späť. S veľkou radosťou sme sa zúčastnili florbalového turnaja škôl, ktorý sa uskutočnil 9.11.2023 v telocvični ZŠ Nad Medzou. Predviedli sme krásnu tímovú hru. Z ôsmych škôl sme obsadili zaslúžené 2. miesto. Z výsledku sa tešia Matias Kozub – 4.A, Tobiáš Hovaňák, Damián Comba – 4.B, Adam Mišenčík, Oliver Pavlík – 4.C, Kamil Maršalek, Dávid Vrábeľ – 4. D, Adam Lesňák, Oskár Bartoš, Martin Pollák – 3.B.       
              Srdečne blahoželáme!

              Fotogaléria

            • Plavecký výcvik

            • V dňoch 02.11. až 09.11.2023 sme sa so žiakmi  šiestych ročníkov zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého výcviku na Mestskej plavárni v Spišskej Novej Vsi. Zúčastnili sa ho žiaci 6.A, 6.B, 6.C, 6.D triedy.  / 73 žiakov /

              Plavecký výcvik prebiehal v piatich skupinách.

              1.skupina – Bc. Peter Hadidom  Mgr. Silvia Glejdurová
              2.skupina – Mgr. Zuzana Szaboova, Mgr. Františka Tornayová
              3.skupina  - Bc.Alena Havašová, Bc. Veronika Janecová
              4. skupina – Mgr. Bartolomej Ogurčák. Ing. Martin Mucha
              5. skupina - Rastislav Kacvinský, Mgr. Štefánia Komarová

              Plavecký výcvik začal vo všetkých skupinách rovnako – oboznámenie s vodou, dýchanie do vody, hríbik atď. Skupina plavcov a miernych plavcov pokračovala vo výučbe kraula – ruky, nohy, s doskou, so slížom, bez pomôcok.  Postupne pridávali plavecký spôsob znak a prsia. Zahrali si vodné pólo, rôzne hry na spestrenie. Využili sme profesionálnu záchranárku Zuzku Szaboovú a Petra Hadidoma a deťom ukázali záchranu topiaceho sa. Najlepší plavci pod dohľadom plavčíka mohli skočiť aj z 3m veže.  Na záver plaveckého výcviku sme zorganizovali plavecké preteky, ktorých sa zúčastnili všetci žiaci. Víťazi získali diplom a sladkú odmenu. Veľmi prekvapili deti z družstva neplavcov, ktorí sa odvážili preplávať bazén po dĺžke. A ešte jeden krásny moment, kedy žiak Dačo priniesol kytičku pre pani trénerku Zuzku , poďakoval sa za jej prístup a možnosť sa zlepšiť pod jej vedením. Posledný deň sa niesol v duchu zábavy – vodné polo, skákanie z veže, zábavné hry na zdokonaľovanie jednotlivých štýlov plávania. Vedúci zhodnotili prácu detí v jednotlivých družstvách a odovzdali každému žiakovi diplom za aktívnu účasť.

              Plavecký výcvik splnil svoj cieľ, pretože u všetkých zúčastnených došlo k zlepšeniu plaveckých schopností, všetci plavci ovládajú dva základné plavecké spôsoby –prsia a voľný spôsob. Deti boli super.

              Tak Športu zdar

              Fotogaléria

               

            • Október – mesiac úcty k starším

            • Mesiac október je za nami a v tomto mesiaci sa začali realizovať prvé aktivity schválené Školským parlamentom. Tou prvou veľkou bola aktivita s charitatívnym podtónom „Október – mesiac úcty k starším - POHĽADNICA PRE STARKÝCH“, do ktorej ste sa zapojili výrobou pohľadníc a pozdravov pre dôchodcov žijúcich v našom meste. A aký je výsledok? 107 pozdravov, ktoré ste počas mesiaca október vyrobili, bolo vďaka spolupráci s vedením a zamestnancami firmy MEPOS SNV, s.r.o. doručených spolu s obedmi pre dôchodcov, ktorí žijú sami. Tí vďaka vám okrem obedu dostali jeden obrovský bonus – krásny pozdrav s krátkym textom a pocit, že na nich niekto myslí, že nie sú sami. Spravili ste im veľkú radosť a vniesli tak jasné svetlo a ľudské teplo do jesene ich životov. Pozdravy, ktoré sa nám zvýšili neostali len tak ležať ľadom, pretože vzbĺkol ďalší úžasný nápad, a to potešiť starkých, ktorí dlhodobo ležia v nemocnici. Potešili starčekov a starenky na Oddelení dlhodobo chorých v Nemocnici s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi. Táto radosť a ľudské teplo určite zmazalo mnoho bolestí a samotu všetkým, ktorí na tomto oddelení ležia. Preto sa chceme poďakovať vám všetkým za to, že vďaka vám sa táto naša spoločná aktivita podarila na 1*. Ďakujeme firme MEPOS za to, že podporila túto myšlienku a rozniesla pozdravy dôchodcom. Nech nás v týchto sychravých a chladných dňoch všetkých hreje spoločný pocit, že sme niekomu urobili krajší deň, že sa zaujímame o ľudí okolo seba a aj napriek vlastným povinnostiam a starostiam si dokážeme nájsť čas na druhého.

              Fotogaléria

            • POKLADOVKA STRAŠIDIELKOVÁ

            • Dňa 27.10.2023 na ZŠ Ing. O. Kožucha strašilo. Všetky deti z  ŠKD vrátane pani vychovávateliek, sa vyobliekali do stríg, kostlivcov, tekvičiek a iných strašidelných postavičiek. Presúvali sa po celej škole, kde na 10 stanovišťiach plnili vedomostné, ale aj pohybové úlohy. Užívali si atmosféru Hellowinu, kde nechýbala aj poriadna striga.

              Fotogaléria