• Novinky

            • Multikultúrna výchova 2023

            • 29. 3. 2023 sa aj naša škola zapojila do „Dňa  boja proti rasovej diskriminácii". V tento deň boli žiaci oblečení do rôznych farieb (čiernej, modrej, červenej, zelenej i žltej) a spolu s učiteľmi sa venovali témam týkajúcim sa národnostnej neznášanlivosti, rasizmu, rasovej intolerancie, ktoré sme spracovávali výtvarne a mediálne. Čierna, modrá, červená, zelená a žltá sú farby olympijských kruhov, ktoré predstavujú jednotlivé kontinenty, a znamenajú aj priateľstvo, jednotu ľudí bez rozdielu farby pleti, národnosti, jazyka a kultúry. Spolu so žiakmi sme čítali príbehy z rôznych krajín, riešili rôzne hlavolamy, kvízy, pozerali videa, prostredníctvom ktorých sme sa   dozvedeli veľa nových informácii, spoznali rôzne kultúry...
              Niektorí žiaci priniesli do školy suveníry z daných krajín. Aj takto sme symbolicky vyjadrili svoj postoj k danej téme. Všetci si želáme, aby priateľstvo a znášanlivosť medzi ľuďmi, vydržali aj ďalšie stáročia.

              Fotogaléria

            • Biblická olympiáda

            • 28. marca sa uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády, kde si súťažiaci otestovali svoje vedomosti zo Starého zákona  - Kniha Nehemiáš, Kniha Judit, Kniha Ester a Nového zákona - Prvý Petrov list. Našu školu reprezentovali Martin Kokoruďa, Gréta Kočíková 8.A, Tobias Kuda 8.C. Žiaci ako družstvo získali krásne 1. miesto a postup na diecézne (krajské kolo). Blahoželáme a držíme im palce.

              Fotogaléria

            • Odmena pre našich kolegov

            • Každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov oceňuje vedenie Mesta Spišská Nová Ves pedagogických i nepedagogických zamestnancov škôl v našom meste. Tentokrát z našej školy prevzali ocenenie za dlhoročnú úspešnú prácu v školstve p. u. Magdaléna Šiškováp. u. Katarína Meliorisová a za používanie moderných, tvorivých foriem vyučovania p. u. Patrícia Nováková, p. v. Oľga Krausová a p. u. Sliva. Oceneným kolegom blahoželáme a ich veľký deň si si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

              Fotogaléria

            • Deň vody

            • 23.3.2023 sme si pripomenuli Svetový deň vody rôznymi aktivitami. Žiaci Ekokrúžku pripravili pre mladších spolužiakov vodný bufet s ochutnávkou zdravých nápojov a kvíz o vode. Počas týždňa sme zbierali odpad v okolí Hornádu a na výstavke minerálnych vôd sa žiaci oboznámili s ich liečivými účinkami.

              Fotogaléria

            • Dotácia na stravovanie od 1.5.2023

            • S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje základnú školu (ďalej len „ZŠ“),

              ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

              Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

              • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
              • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

              V súvislosti s uvedeným vám oznamujeme, že ak máte záujem o dotáciu na obed, je potrebné aby ste vyplnenú a podpísanú žiadosť doručili triednemu učiteľovi alebo priamo do školskej jedálne

              do 31.marca 2023.

              Deti, ktoré sa stravujú, dostanú tlačivo v pondelok od triedneho učiteľa. Zároveň ho nájdete na stránke školy v časti Žiaci a rodičia - Tlačivá na stiahnutie alebo kliknutím TU.

               

            • Etika v okresnej knižnici

            • V pondelok, 13. 3. 2023, sme hodinu etickej výchovy strávili v okresnej knižnici. Témou nášho stretnutia boli rozprávky a ich miesto v živote detí. Pani knihovníčka sa s nami porozprávala o tom, či radi čítame a pripomenula aj to, akú dôležitú úlohu zohrávajú rozprávky. Pripomenula nám aj to, prečo je dobre čítať tieto rozprávky. Samozrejme pri diskusii sme vychádzali z vlastných skúseností, ale aj z poznatkov a vedomostí, ktoré sme nadobudli na hodinách literatúry.Na záver sme si spoločné stretnutie obohatili o zaujímavú aktivitu, ktorou sme mohli okrem iného vyjadriť aj svoj vzťah k rozprávkam a k čítaniu.

              Fotogaléria

            • Čo vieš o hviezdach?

            • V stredu 15. marca 2023 našu školu veľmi úspešne reprezentovali žiaci 4. a 6. ročníka na okresnom kole sútaže "Čo vieš o hviezdach?". Na prvom mieste sa umiestnila Katarína Vitková zo 4.A a tretie miesto získal Matej Radović zo 6.A. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Katarína a Matej si zmerajú sily a vedomosti s ďalšími žiakmi na krajskom kole v Košiciach. Poďakovanie za reprezentáciu patrí tiež Karle Márii Radović, Nele Molitorisovej a Gregorovi Gardošíkovi. Michal Recký, ktorý žiakov pripravoval na súťaž, im vyslovuje veľké ďakujem za ich záujem o vesmír a neuhasiteľnú túžbu po poznaní jeho krás a tajomstiev.

              Fotogaléria

            • Ruky nádeje

            • Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu.

              Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.

              (pápež František)

              Ďakujeme za dôveru, Svätý Otec!

              Pridávame sa k Vám aj my, žiaci ZŠ Ing. O. Kožucha v SNV a vyprosujeme od nebeského Otca pokoj vo svete.

              Veľa detí našej školy reagovalo na výzvu pápeža Františka a zapojilo sa do iniciatívy Pápežského misijného diela – Ruky nádeje.

              Misijné dielo pozýva všetky deti na Slovensku i vo svete, aby sa počas pôstneho obdobia modlili za pokoj vo svete, najmä na Ukrajine, Etiópii, Sýrii, Iráne, Libanone, Jemene a Mjanmarsku.

              Vďaka tejto aktivite budeme súčasťou veľkej reťaze rúk, ktoré budú prosiť za mier vo svete. Naši žiaci, mnohí učitelia ako aj vedenie školy si obkreslili svoje ruky a napísali do nej svoje meno a spolu s modlitbou za pokoj vo svete ochotne i s radosťou priložili ruku k dobrému cieľu.

              Vyjadrujem veľké poďakovanie za všetky ochotné srdiečka a ruky, ktoré sa do tejto krásnej spoločnej aktivity zapojili.

              Veď od nás závisí to, ako bude vyzerať náš svet ďalej.

              Fotogaléria

            • Aktívne prestávky

            • Aktívna škola je škola, ktorá vytvára dostatočné množstvo príležitostí a podmienok na to, aby žiaci trávili pohybom viac času. Je to súbor pohybových aktivít, ktoré sa dejú na škole alebo v súvislosti so školou. / telesná výchova, krúžky, pobyt vonku v ŠKD, súťaže atď. / Tento školský rok sme zaviedli aj aktívne prestávky. Je už dobre známe, že krátke aktívne prestávky dokážu stimulovať detský mozog k vyššej aktivite, čo prispieva k lepšej koncentrácii na vyučovacej hodine a lepším študijným výsledkom. A tu je zoznam aktivít, ktoré sme už uskutočnili a ktoré sa ešte uskutočnia do konca školského roka. Chceme využívať rôzne športové náradie, náčinie, netradičné športy.

              November - Kráľ strelcov – basketbal – hod na basketbalový kôš / Glejdurová /

              December – celý týždeň pred Vianocami počas veľkej prechádzacej prestávky Vianočné cvičenie vo veľkej telocvični / Murgáčová /

              Február - celý týždeň Valentínske tančeky, ktoré si pripravia žiačky 2. stupňa pre žiakov 1.stupňa

              / Murgáčová /

              Marec – stolnotenisový turnaj / Janecová /

              Apríl - rope skipping - preskoky ponad švihadlo zábavnou formou / Glejdurová /

              Máj – Učíme sa netradičné športy - skákanie cez gumu v átriu / Murgáčová /

              Pohybové videa si môžete pozrieť nižšie.

               

              Fotogaléria a videá

            • Deň vedy a techniky

            • V utorok 14.marca 2023 mali deti  vyučovanie spestrené aktivitami v rámci Dňa vedy a techniky. Dopoludnia  sa mohli žiaci 2.stupňa zúčastniť predstavenia  s názvom „Kúzelná fyzika“ – kde mali predvedené a zábavnou formou  vysvetlené javy z bežného života. Popoludní si zase deti ŠKD mohli pozrieť odborné učebne fyziky, chémie, biológie a techniky – mali tu pripravené rôzne pokusy a pozorovania, ale vyskúšali si aj prácu v dielni, či jazdu na autíčku, ktoré zostrojili žiaci v rámci krúžku so stavebnicou Infento . Veríme, že si žiaci tento deň užili a odniesli si pekné zážitky.

              Fotogaléria

            • Hviezdoslavov Kubín 2023

            • Hviezdoslavov Kubín patrí k tradičným recitátorským  súťažiam. Tento rok sa školské kolo recitačnej súťaže uskutočnilo  14. februára 2023. Víťazní recitátori poézie a prózy postúpili do obvodného kola, ktoré sa realizovalo v našej škole 22.2.2023. Recitátori  pripravili porote  zážitok z krásneho umeleckého slova. U súťažiacich sa hodnotil najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala naozaj ťažkú úlohu pri určovaní prvenstva. Recitátor poézie, Šimon Cetera /3.C/ sa umiestnil na 3. mieste, Natália  Olejníková / 4.B/ si v próze vybojovala 2. miesto.

              V 2.kategórii v poézii  si  odniesla diplom za 3. miesto  Fabrizia Abrányi  /5.B/ a v próze za 2. miesto Chiara Matiašovská /6.A/.

              V 3.kategórii v poézii reprezentovala školu v prednese poézie Adela Olejníková /8.B/ a obsadila 2.miesto. Najúspešnejší bol Richard Geci /7.A/ , ktorý s ukážkou od Marty Hlušíkovej s názvom Lož má sovie nohy získal 1. miesto a budeme mu držať prsty 28.3.2023 v okresnom kole.

              Recitátorom blahoželáme!

              Fotogaléria

            • Prosba o podporu v hlasovaní

            • Dobrý deň, 

              práve sa na  Facebookovom profile (Tréneri v škole) spustila súťaž o 2 hodiny TaŠV so športovou osobnosťou, 2 Trénermi v škole a Cvičkom. Tentokrát hráte o hodiny TaŠV s Jánom Ďuricom, Barborou Mokošovou, Tomim "Kidom" Kovácsom a Vladimírom Moravčíkom.  

              Do súťaže je zapojená aj naša škola!

              Čo potrebujeme na to aby sme vyhrali?
              V súťaži vyhrávajú 3 školy, ktoré nazbierajú najviac lajkov 👍 v komentári "PRI NÁZVE ŠKOLY“ Súťaž prebieha  len do 19.3.2023!  

              Víťazná škola absolvuje jedinečný pohybový zážitok po dohode s vedením programu Tréneri v škole.

              Súťažný post nájdete tu: https://bit.ly/sutaz_KE_PO_2023

              Ak chceme zažiť neopakovateľnú atmosféru TaŠV so športovými osobnosťami, profesionálnymi trénermi a Cvičkom neváhajte a lajkujte čím skôr v komentári pri „ZŠ Ing. O. Kožucha 11 Spišská Nová Ves"

              Ďakujeme, že nás podporíte.

              PS: Počítajú sa LAJKY pod komentárom s názvom našej školy, nie lajky na poste!

            • Tento týždeň maďarská kuchyňa

            • Dni medzinárodnej kuchyne u nás v školskej jedálni pokračujú. Tento týždeň si posvietime na našich maďarských susedov.  Každý deň sme zaradili do jedálneho lístka nejaký pokrm, ktorým sa posnažíme čo najviac priblížiť „maďarskému originálu“. A ak sa chcete dozvedieť niečo viac o gastronómii našich južných susedov, nech sa páči nech sa páči TU.

               

            • Fajčenie a prevencia proti nemu

            • Napriek tomu, že sa mnohí z nás čoraz viac zaujímajú o svoje zdravie, počet fajčiarov každým rokom rastie. Už v súčasnosti fajčí na svete viac ako miliarda ľudí, pričom sa predpokladá, že v najbližších piatich rokoch toto číslo presiahne 1,5 miliardy. Informáciu o tom, že „fajčenie škodí zdraviu“ už s určitosťou počul každý. Čo však je na fajčení také zlé?Neblahé účinky fajčenia sa zvyčajne v ľudskom organizme prejavia až po dlhšom kontakte s cigaretovým dymom. Po jednej cigarete teda nik nemá pocit, žeby mu hrozilo čosi zlé. Dlhodobou expozíciou si však koledujeme o mnohé závažné ochorenia. Okrem najčastejšie zmieňovaných nádorových ochorení, z ktorých prevažnú väčšinu predstavuje rakovina pľúc, v menšej miere tiež nádorové ochorenia ústnej dutiny, hrtana, žalúdka, pankreasu či pečene, sú škodliviny obsiahnuté v cigaretách zodpovedné tiež za kardiologické či dýchacie ochorenia.Preto je dôležité, aby sme o týchto negatívnych účinkoch fajčenia na ľudský organizmus rozprávali so žiakmi otvorene a trpezlivo im vysvetľovali dôsledky fajčenia. Prevenciu je totiž nutné chápať ako aktivitu, vedúcu k posilneniu a ochrane zdravia a výchove k zdravému spôsobu života.Práve u zdravej populácie, čiže mládeže – nefajčiarov, môžeme výrazne ovplyvniť mechanizmy vzniku a vývoja závislosti, čiže to, či sa stanú, alebo nestanú v budúcnosti fajčiarmi.Aj preto sa stretol koordinátor prevencie so žiakmi 7. A triedy, aby sa porozprával so žiakmi o danej problematike s dôrazom na dôsledky takéhoto správania.Po úvodnom slove koordinátora nasledovalo krátke video, kde sa žiaci dozvedeli základné informácie o fajčení a jeho následkoch. Potom sa rozvinula živá diskusia, na konci ktorej sme všetci spoločne došli k záveru o škodlivosti fajčenia na ľudí s dôrazom na mládež.Ďalším spoločným záverom bolo, že mladí ľudia by nemali ani skúšať fajčiť, a to žiadnu formu cigariet. Pretože od skúšania k návyku a k závislosti je len krôčik... 

              Fotogaléria

            • Finančná gramotnosť u ôsmakov

            • Žiaci ôsmeho ročníka si počas februára otestovali svoju finančnú gramotnosť prostredníctvom finančného kvízu. Kvíz riešilo 67 ôsmakov, priemerná úspešnosť bola 68,8 percent. Traja žiaci dosiahli z testu 100 %, a to Šimon Majerčák, Maxim Novotta a Natália Vilkovská. Všetci z VIII. C triedy. Víťazom blahoželáme a všetkým prajeme, aby nadobudnuté vedomosti z finančnej gramotnosti vedeli, čo najlepšie využiť v svojom živote.

              Fotogaléria

            • Výtvarná súťaž - maskot Slovenského olympijského a športového múzea

            • Slovenské olympijské a športové múzeum otvorilo svoje brány v priestoroch zrekonštruovaného Domu športu na Junáckej ulici v Bratislave v priebehu roka 2021. Od tej doby sa stalo dejiskom množstva podujatí a cieľom návštevy záujemcov z radov športovej i laickej verejnosti. Medzi návštevníkmi majú svoje zvláštne miesto aj žiaci a študenti slovenských škôl, ktorí sa v múzeu môžu dozvedieť informácie nielen o histórii slovenského športu a olympijských hier, ale tiež o hodnotách olympizmu, ktorých pestovanie a dodržiavanie by malo byť nedeliteľnou súčasťou života každého z nás.

              V duchu hesla “OLY VOLÁ ŠKOLY”, ktorým Slovenské olympijské a športové múzeum oslovuje mladú generáciu,  sa rozhodli vytvoriť podobu maskota múzea prostredníctvom výtvarnej súťaže.

              Samozrejme, že sme sa zapojili do tejto súťaže. 120 žiakov našej školy – 1.A, 1.B, 2.A, 2.C,  3.B,  5.C, 5.B, 5.A, 7.A,6.A, ale aj jednotlivci vytvorilo množstvo krásnych návrhov. Všetci v rámci školského kola získali malú odmenu a tí 19, ktorých práce boli odoslané do Bratislavy sa môžu tešiť  a dúfať, že ich práca bude ocenená na tej najvyššej úrovni.

              Ďakujem za spoluprácu pani učiteľkám a vychovávateľkám.

              Fotogaléria