• Novinky

            • Deň Zeme

            • V stredu 26.apríla sme si na vyučovaní pripomenuli Deň Zeme formou integrovaného tematického vyučovania. Žiaci druhého stupňa získavali na hodinách rozličnými zaujímavými  spôsobmi  informácie o obnoviteľných zdrojoch energie  -  vodnej, slnečnej, geotermálnej a o energii biomasy. Na záver získané poznatky uplatnili pri tvorbe projektov, plagátov  a modelov, ktoré si môžete pozrieť vo vestibule školy – nájdete tu model sopky, solárnej kalkulačky, vodný mlyn.  Na školskom dvore siedmaci vyrobili  kompostér.  Aj  deti na prvom stupni sa hravou formou učili o tom, aké máme zdroje energie, ako ju môžeme šetriť a tým chrániť aj našu prírodu. Veríme, že všetci  žiaci si tento deň užili a získané poznatky uplatnia aj počas ďalších dní.

              Fotogaléria

            • Biblická olympiáda - diecézne kolo

            • 25. apríla sa uskutočnilo diecézne (krajské) kolo Biblickej olympiády v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule. Našu školu reprezentovali Martin Kokoruďa, Gréta Kočíková 8.A, Tobias Kuda 8.C. Súťažiaci si otestovali svoje vedomosti z Biblie a zahrali scénku zo Starého zákona, kde stvárnili príbeh kráľovnej Ester. Žiaci ako družstvo získalo krásne 4. miesto v silnej konkurencii 14 ZŠ. Blahoželáme.

              Fotogaléria

            • Florbalový turnaj pre 4. ročník

            • V jedno utorkové popoludnie sme sa stretli a vzájomne si zmerali sily vo Florbalovom turnaji pre 4. ročník, ktorý pripravila a zorganizovala naša p. učiteľka. Výborná atmosféra a pestré farby našich dresov vniesli do telocvični radosť z hry a krásne športové momenty. Hráčov povzbudzovali spolužiaci a prišli sa na nás pozrieť aj prváčikovia i druháci. Celý čas sa niesol v duchu Fair Play a odniesli sme si z turnaja hlavne zážitok zo vzájomnej hry.

              Fotogaléria

            • Poďakovanie rodičom

            • Základná škola, Ing. O. Kožucha vyjadruje úprimné poďakovanie všetkým rodičom budúcich prvákov, ktorých oslovila kvalita, spôsob vzdelávania i ponuka školských i mimoškolských aktivít  organizovaných pre žiakov našej školy a zapísali svoje deti do 1. ročníka našej Kožušky. Bude našim cieľom očakávania rodičov, ale predovšetkým našich žiakov plniť a aj  prekračovať, aby sme všetci cítili, že spolu patríme ku komunite žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov Základnej školy, Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi.

            • Jazykovo - poznávací pobyt vo Veľkej Británii

            • Náš výlet v Londýne sme začali plavbou po rieke Temža. Z Tower Bridge sme sa presunuli do Tower of London, kde sme okrem iného obdivovali aj kráľovské klenoty. Večer sme sa zvítali s hostiteľskými rodinami.
              Ďalšie dni vo Veľkej Británii pokračovali dopoludňajšou výučbou so skúsenými anglickými lektormi. V pondelok popoludní sme navštívili prírodopisné múzeum, ktoré vystavuje viac ako 80 miliónov predmetov. Známe je aj zbierkou kostier dinosaurov. Neskôr sme sa presunuli na jednu z najznámejších obchodných ulíc sveta Oxford Street. Na konci dňa sme zažili aj typický anglický dážď. Nasledujúci deň sme mali možnosť stretnúť sa a odfotiť so známymi osobnosťami filmu, hudby, športu, ale aj anglickej histórie, vrátane britskej kráľovskej rodiny v múzeu voskových figurín Madame Tussaud‘s. Zastavili sme sa tiež pri Kráľovskom observatóriu a Nultom poludníku v Greenwich. Vo štvrtok sme sa autobusom odviezli na južné pobrežie, jedno z najznámejších letovísk v Spojenom kráľovstve, do Brightonu. Objavovali sme podmorský svet v najstaršom akváriu. Stihli sme si prezrieť i bývalý kráľovský palác Juraja IV., budovu s extravagantným exteriérom s prvkami islamskej architektúry. Prechádzkou po zábavnom móle Palace Pier sme ukončili tento deň. Hlavné mesto Británie, rozprestierajúce sa na severnom brehu Temže, sme tentokrát spoznávali celodennou pešou prehliadkou. Videli sme London Eye, ulicu Whitehall, sídlo britského panovníka Buckinghamský palác. Mali sme možnosť zhliadnuť aj prípravu na korunováciu kráľa Karola III. Ďalším bodom nášho programu bolo Trafalgarské námestie, pripomínajúce víťazstvo britského námorníctva v Napoleonských vojnách. Prišli sme na jedno z najrušnejších námestí Londýna a centrom filmovej zábavy Leicester Square. Presunuli sme sa k Piccadilly Circus. Je to obľúbené miesto schôdzok, významný londýnsky dopravný uzol, nachádzajúci sa v obvode Westminster. Užili sme si aj atmosféru Čínskej štvrte. Jazykovo - poznávací pobyt sme ukončili v Covent Garden, v centre zábavy a nakupovania. Nachádza sa tu obrovská krytá tržnica a vstup do Kráľovskej opery.Nadviazali sme pekné vzťahy s hostiteľskými rodinami. Zdokonalili sme sa v komunikácii v anglickom jazyku a odchádzame nadšení, plní zážitkov a poznatkov.

              Fotogaléria

            • Dejepisná súťaž

            • 18. a 20. apríla 2023 sa už tradične zišli priaznivci histórie 5. – 8. ročníka na 21. ročníku dejepisnej súťaže Historia est magistra vitae. Trojčlenné družstvá svoje vedomosti a poznatky z histórie preukázali hravou formou. Riešili tajničky, elektronické testy v HotPotatoes, spájali obrázky s významnými dátumami SR, na interaktívnej tabuli pomocou indícií hľadali správne odpovede a spoločne vypracovali test. Všetci súťažiaci boli za svoju snahu a vedomosti odmenení drobnými vecnými cenami. Súťaž pripravili vyučujúce dejepisu.

              5. ročník

              1. miesto 5. A (Mačák, Francisty, Novotný)

              2. miesto 5. D (Demečková, Ščúrová, Biacovský)

              3. miesto 5. C (Dirgová, Korfantová, Frankovič)

              4. miesto 5. B (Geletková, Košalko, Šitár)

              6. ročník

              1. miesto 6. B (Detvai, Korba, Baldovský)

              2. miesto 6. A (Rimský, Kukura, Pham)

              3. miesto 6. C (Ostapuk, Roth, Omasta)

              7. ročník

              1. miesto 7. C (Šitárová, Slebodníková, Labuda)

              2. miesto 7. B (Piatnica, Šikolová, Kolenčík)

              3. miesto 7. D (Blašková, Golitková, Lengvarský)

              4. miesto 7. A (Galdon, Mikuľák, Majerník)

              8. ročník

              1. miesto 8. B (Murdžáková, Detvaiová, Tomajková)

              2. miesto 8. D (Frankovičová, Mlynárová, Mocková)

              3. miesto 8. C (Petra, Szabó, Novotta)

              4. miesto 8. A (Vresilovič, Rishko, Magnuševský

              Fotogaléria

            • Slávik Slovenska

            • Ľudová pieseň stále žije v našich srdiečkach. Presvedčili sme sa o tom v utorok 17. apríla 2023, keď v našej škole prebehlo školské kolo 31. ročníka súťaže v interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska. Ľudové piesne si prišlo zaspievať 15 súťažiacich v troch kategóriách. Ich výkony hodnotila porota v zložení Mgr. K. Meliorisová, Mgr. A Kožíková a Mgr. M. Sliva. Mladí speváci svojimi hláskami rozozvučali a rozžiarili priestory školskej knižnice a za svoje výkony zožali zaslúžený potlesk.
              Na stupne víťazov vo svojich kategóriách sa postavili títo žiaci:
              v 1. kategórii získala 1. miesto Šarlota Koňaková z 2.A, 2. miesto Zina Karpinská z 2.A a 3. miesto Lucia Chabadová z 1.D triedy.
              V 2. kategórii zvíťazila Natali Valachovič zo 4.B, 2. miesto získala Pavla Pružinská zo 4.B a 3. miesto si rozdelili Margaréta Pacáková z 5.A a Michal Mačák z 5.A triedy.
              V 3. kategórii sme mali len jednu súťažiacu – Grétu Kočíkovú z 8.A triedy, ktorá získala 2. miesto. Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do obvodného kola, ktoré sa uskutoční v piatok 21. apríla 2023 v priestoroch ZUŠ. Držíme im palce a prajeme veľa úspechov.

              Fotogaléria

            • Beseda "Musíme ich chrániť"

            • Trieda 3.B sa zúčastnila besedy s Ing.Pisarčínom zo Správy NP Slovenský raj na tému ,, Musíme ich chrániť”. Beseda sa konala v priestoroch Spišskej knižnice. Nosnou témou boli rastliny, ich význam a výskyt v NP Slovenský raj. Pán Ing. Pisarčík pripravil pre žiakov zaujímavé aktivity, prezentácie a pracovné aktivity.Deti mohli ochutnať rôzne čaje z liečivých bylín, tinktúry a liečivé olejčeky.Beseda sa nám veľmi páčila a určite nás obohatila.

              Fotogaléria

            • Matematická olympiáda Z6, Z7, Z8 - okr. kolo

            • Vynikajúce výsledky dosiahli na ši žiaci v okresnom kole v Matematickej olympiáde, ktoré sa konalo v zasadačke Mestského úradu v SNV 12.4.2023.

              V kategórií Z8 obsadili:
              1. miesto Martin Kokoruďa 8.A,
              3. miesto Juraj Magnuševský 8.A
              3. miesto Matúš Vresilovič 8.A,
              6. miesto Matúš Hecko 8.A,

              aj Samuel Husár 8.B bol úspešným riešiteľom,

              V kategórií Z7
              1. miesto Dominik Sliva 7.A,
              2. miesto Richard Geci 7.A
              2. miesto Paulína Sakmáryová 7.A.

              V kategórií Z6
              2. miesto Pham Thanh, Ngoc Chau 6.A,
              Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za uspešnú reprezentáciu školy.

            • ŠKD Piatok patril futbalu

            • Tretiaci a štvrtáci z troch oddelení ŠKD si zmerali sily v mini futbalovom turnaji. Okrem ocenených všetkých družstiev boli odmenení aj najlepší hráči. Určovali si ich samotné tímy. V prvom rade však išlo o zábavu a radosť zo športu. Spoločne sme tak strávili príjemné popoludnie a deti sa už tešia na odvetu.

              Fotogaléria

            • Krajské kolo súťaže „Gymnastický štvorboj kategórie „A“  dievčat

            • Dňa 5. 4. 2023 sa uskutočnilo krajské kolo súťaže „Gymnastický štvorboj kategórie „A“  dievčat v Košiciach.  Aj naša škola Ing. Kožucha  sa potešila peknému umiestneniu. Dievčatá  boli na 3. mieste (Nina Hricová, Ela Jarošincová, Sára Kolejová – 3.A, Dominika Biganič – 3.B, Timea Biacovská – 3.D). Srdečne gratulujeme gymnastkám k úspechu.

              Fotogaléria

            • Výstava najmä historických predmetov

            • V apríli 2023 sa v školskej jedálni uskutočnila výstava najmä historických predmetov. Žiaci mali možnosť prostredníctvom rôznych artefaktov nahliadnuť do obdobia detstva i mladosti svojich rodičov, starých rodičov či prarodičov. Staré albumy, čierno-biele fotografie, staré fotoaparáty, kávovary, žehličky, gramofón, gramofónové platne, magnetofónové pásky, VHS kazety, kronika školy, staré vysvedčenia, herbár, hračky, s ktorými sa už v súčasnosti dnešná generácia detí nemá možnosť bežne stretnúť, zbierky servítok, magnetiek, odznakov... To všetko sme mali možnosť vidieť na našej minivýstave. Výstavu ozvláštnil žiak Marek Malejčík svojou zbierkou historických i súčasných platidiel, Michal Jurčík zbierkou gramoplatní a chlapci zo 6.A svojou zbierkou aktuálne populárnych zberateľských kartičiek. Výstavu plánujeme v najbližšom čase zopakovať. Veríme, že sa zapojíte i vy. Ak máte možnosť priniesť zaujímavé predmety z minulosti, dajte o tom vedieť svojim pani učiteľkám dejepisu. Tešíme sa nové vami vystavované (najmä) historické predmety.

              Fotogaléria

            • Čo nás čaká v školskej jedálni tento týždeň 

            • Dni medzinárodnej kuchyne u nás v školskej jedálni pokračujú aj tento mesiac. Tento krát si predstavíme ukrajinskú kuchyňu.  Každý deň, okrem stredy, sme zaradili do jedálneho lístka nejaký typický ukrajinský pokrm. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako sa u našich východných susedov varí a čo je typické pre ich gastronómiu, čítajte našu nástenku alebo kliknite TU.

              A kto má chuť opäť bude nachystaná súťaž.

            • Krajské kolo dejepisnej olympiády

            • Dňa 3. apríla 2023 sa v priestoroch Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach uskutočnil 15. ročník krajského kola dejepisnej olympiády. Náročnej vedomostnej olympiády sa zúčastnili víťazi okresného kola, ktorí dôstojne a úspešne reprezentovali školu i náš okres.

              Kategória D – 8. ročník, 18 súťažiacich:

              9. miesto Nina Mičeková 8. B, 71 bodov – úspešný riešiteľ

              Kategória C – 9. ročník, 22 súťažiacich:

              8. miesto Marek Malejčík 9. A, 77 bodov – úspešný riešiteľ

              Fotogaléria

            • Zber papiera a tetrapakov

            • Milí rodičia, od 17.4. do 19.4.2023 sa uskutoční zber papiera a tetrapakov v čase od 14.00 hod. do 16. 00 hod. Tetrapaky je potrebné mať spočítané. Ak máte väčšie množstvo papiera (cca nad 100 kg), môžete papier odviezť v uvedené dni priamo do Brantner Nova ( Sadová 13). Potvrdenie žiak odovzdá triednemu učiteľovi. Poprosíme odovzdať len papier, kartón sa nevykupuje! Ďakujeme, Zelená škola.

            • Pytagoriáda - okresné kolo

            • V marci (20. a 21.) sa na ZŠ Z. Nejedlého a na ZŠ Levočská ul. konalo okresné kolo v Pytagoriáde, po troch rokoch klasickým spôsobom. V súťaži mali žiaci  vyriešiť v čo najkratšom čase 15 úloh. V prípade správneho vyriešenia 10 a viac úloh sa žiak stal úspešným riešiteľom a navyše mu boli za každé 4 ušetrené minúty pridelené body. Našu školu reprezentovalo 54 žiakov 2. - 8. ročníka. Úspešným riešiteľom blahoželáme.
               

              Dosiahli sme následovné výsledky:

              Pytagoriáda, kategória P3, okresné kolo (16 zapojených / 11 úspešných)    

              2. Comba Damián 3.B 25 bodov

              2. Klein Filip 2.A 25 bodov

              6. Vrábeľ Dávid 3.D 23 bodov

              10. Dobšinská Dominika 3.A 23 bodov

              12.-13. Poľaško Richard 3.A 22 bodov

              14.-15. Kozub Matias 3.A 21 bodov

              16.-18. Rishko Bohdan 2.A 21 bodov

              19.-21. Špak Martin 3.A 20 bodov

              22.-25. RosenbergerováTereza 3.A 20 bodov

              29.-30. Ferencová Viktória 3.A 19 bodov

              31.-33. Brziaková Diana 3.C 18 bodov

              Pytagoriáda, kategória P4, okresné kolo (13 zapojených / 8 úspešných)    

              1. Suržinová Vanessa 4.C 24 bodov

              3. Gardošík Gregor 4.A 24 bodov

              5.-6. Palkovič Oliver 4.C 22 bodov

              7. Dobšinská Dominika 3.A 22 bodov

              12.Vitková Katarína 4.A 20 bodov

              16.-18.  Kozáková Tamara 4.A 19 bodov

              22. Hudáček Matej 4.A 18 bodov

              23. Novotný Tomáš 4.A 18 bodov

              Pytagoriáda, kategória P5, okresné kolo (8 zapojených /2 úspešní)    

              3. Frankovič Timotej  5.C 18 bodov

              8. Gardošík Gregor 4.A 17 bodov

              Pytagoriáda, kategória P6, okresné kolo (4 zapojen/ 2 úspešníí)    

              4. Detvai Michael 6.B 17 bodov

              11.-12. Dam Ema 6.A 14 bodov

              Pytagoriáda, kategória P7, okresné kolo (4 zapojení/ 3 úspešní)    

              1. Sliva Dominik 7.A 24 bodov

              4.-7. Želinský Marko 7.D 15 bodov

              8.-9.Geci Richard 7.A 13 bodov

              Pytagoriáda, kategória P8, okresné kolo (9 zapojených/ 6 úspešných)    

              2. Klein Adam 8.A 23 bodov

              4.Vresilovič Matúš 8.A 21 bodov

              5.-6. Nováková Patrícia 8.A 21 bodov

              16.-18. Husár Samuel 8.B 15 bodov

              16.-18. Lorko Enrico Luca 8.B 15 bodov

              16.-18. Hecko Matúš 8.A 15 bodov

            • SHAKESPEARE´S MEMORIAL

            • Dňa 4.4.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy SHAKESPEARE´S MEMORIAL.
              Na 1.mieste v kategórii 1. a 2. ročník sa umiestnila Bianka Birošová.
              1. miesto v kategórii 3. a 4. ročník získala Tatiana Holečková.
              1. miesto v kategórii 5. a 6. ročník získala Chiara Matiašovská.
              1. miesto v kategórii 7. a 8. ročník získala Nela Murdžáková.
              1. miesto v kategórii 9. ročník získala Tamara Varšová. Srdečne blahoželáme.

              Fotogaléria

            • Podvečer s Andersenom

            • Piatok, 31. 3. 2023 žiaci 2.A navštívili knižnicu v nezvyčajnom čase. Strávili v nej niekoľko pekných hodín po tom, čo sa brána knižnice zatvorila. Deti vytvárali ružu pre Andersena, denník s maľovankou, súťažili, riešili rôzne úlohy a pri tom všetkom im bola dobrým spoločníkom rozprávka. Tá ich sprevádzala počas celého podvečera. K rozprávke sa pridružila dobrá nálada, nadšenie a radosť v očiach detí. V závere celého tohto vydareného podujatia aj spokojnosť všetkých. Nikto neodchádzal z knižnice naprázdno - diplom za účasť, vlastné výtvory, nejaká tá drobnosť i sladkosť navyše. Už teraz sa všetci tešíme na 2. ročník!

              Fotogaléria

            • OLOV

            • Dňa 28.3.2023 sme sa zúčastnili krajského kola v Olympijskom odznaku všestrannosti (OLOV) 2022/2023. 

              Oproti predchádzajúcim ročníkom OLOV došlo tento rok k niekoľkým zmenám. Na podujatiach sa už zúčastňujú osemčlenné tímy žiakov 6., 7., 8. aj 9. ročníkov základných škôl. Zmeny sa dotkli aj prekážkovej dráhy, ktorú žiaci musia absolvovať. Pre súťažiacich boli pripravené dve verzie dráhy s rôznym stupňom obťažnosti, zvlášť pre mladších žiakov 6. a 7. ročníkov a zvlášť pre starších žiakov 8. a 9. ročníkov. Školské tímy absolvovali súťaž štafetovým spôsobom.

              Našu školu reprezentovali :

              6.ročník: Hugo Biganič, Alica Zoe Stanková

              7.ročník: Silvio Lacika, Sakmáryová Kristína

              8.ročník: Anton Petra, Vaicová Nela

              9. ročník: Vikartovský Radoslav, Štepitová Nela

              V Košiciach v hale Strednej odbornej školy informačných technológii.  Celkovo sa zúčastnilo 33 škôl. Do užšieho finále postupovali 4 školy z najlepšími časmi. Sledovali sme priebežné výsledky. Najprv sme boli druhý, neskôr tretí a nakoniec po absolvovaní všetkých škôl sme skončili na 5. mieste. Veľké sklamanie a smútok nastal v našom tíme. Nepostúpili sme len o 4 sekundy. Škoda. Ale aj tak veľká vďaka žiakom za ich reprezentáciu školy.

              Fotogaléria

            • Milé stretnutie na Kožuške

            • Návrat domov. Tak si povedali mnohí z tých, ktorí v piatok 31. 3. 2023 po rokoch opäť prekročili prah dverí našej školy. Po 4 rokoch spôsobených pandémiou sa nám opätovne podarilo uskutočniť stretnutie s našimi bývalými kolegami, ktorí svojho času budovali základy, vytvárali obraz a meno našej školy v minulosti a doteraz sa cítia byť hrdými členmi pedagogického i  nepedagogického kolektívu zamestnancov VI. ZŠ, našej dnešnej Kožušky. Stretnutie prebiehalo v príjemnej, dôvernej atmosfére, spestrené kultúrnym programom malých školáčikov zo školského klubu a naši súčasní i bývalí kolegovia sa vo vzájomných rozhovoroch neraz rozosmievali príhodami, ktoré prináša azda iba školský život.

              Fotogaléria