• Novinky

            • Anglické divadelné predstavenia pre našu školu

            • Dňa 30. 1. 2024 sa žiaci I. a II. stupňa Základnej školy Ing. O. Kožucha zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku v kine Mier.

              Žiaci 3. 4. a  5. ročníka mali možnosť vidieť divadelnú hru s názvom Dick Whittington and His Cat.

              Činoherná anglická rozprávka s pesničkami opisuje tradičný britský príbeh chudobnej siroty Dicka, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stane starostom Londýna. Jednoduchá angličtina, hravá forma a veselé pesničky rámcovali jednotlivé situácie, zaistili rozprávke plynulé tempo a ľahké prijatie aj medzi tými najmenšími divákmi.

              Žiaci 6. až  8. ročníka sa zúčastnili predstavenia s názvom United Neighbours of London.

              Dej sa odohráva v bytovom dome. Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov.

              Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať.

              Ako minulý rok, tak aj tento rok herci predstavili detskému divákovi zaujímavé témy zábavnou formou. Žiaci, tak mali možnosť zažiť anglický jazyk v inom prostredí ako v tom školskom.

            • Okresné kolo v matematickej olympiáde 5. a 9. ročníka. 

            •  

              Koncom januára sa už tradične v zasadačke Mestského úradu uskutočnilo okresné kolo v matematickej olympiáde žiakov 5. a 9. ročníka. Piataci riešili 3 úlohy a deviataci sa museli popasovať so 4 úlohami. 

              Výsledky  9.ročník
              3.m. Klein Adam 9.A
              5.m. Vresilovič Matúš 9.A
              8.m. Kokoruďa Martin 9.A
              Všetci úspešní riešitelia a pravdepodobne postupujú na krajské kolo. 

              Výsledky 5.ročník
              6.m Rosenberger Jakub 5.A 
              6.m Suržinova Vannesa 5.C 
              Obaja úspešní riešitelia

              Blahoželáme.

            • Novoročná pokladovka pre ŠKD

            • 26.1.2024 sa opäť deti z ŠKD rozbehli po vonkajšom areáli školy a hľadali poklad. Predtým však museli splniť vedomostné a pohybové aktivity. Že to bolo pre nich malina, svedčia aj správne vyplnené tajničky, za ktoré dostali sľúbený poklad.

              Fotogaléria

            • Deň pitnej vody

            • V rámci „Týždňa zdravia“ sme si na našej škole pripomenuli v piatok 2.2.2024 Deň pitnej vody. Žiaci tento deň podporili oblečením, ktoré malo modrú farbu. Ďakujeme všetkým žiakom.

              Fotogaléria

            • Stop násiliu a zbraniam

            • Žiaci 8. a 9. ročníka sa koncom januára 2024 zapojili do výzvy Občianskeho združenia Pro Memory v Spišskej Novej Vsi a pripomenuli si Medzinárodný deň obetí holokaustu vyhotovením fotografie s nápisom We Remember – Pamätáme si. I takto si uctili vyše 800 obetí holokaustu zo Spišskej Novej si a okolia v rokoch 1942 – 1945 a i týmto  vyjadrili odpor k násiliu, zbraniam a vojne. 

              Fotogaléria

            • Paríž 2024

            • Olympijské hry sú považované za vrcholové svetové športové súťaže s účasťou viac ako 200 krajín. Pre mnohých  športovcov sú vyvrcholením ich športovej kariéry. Tento rok sa budú konať vo Francúzsku  26. júla 2024 - 11. augusta 2024

              Slovenskí športovci sa už pripravujú na olympijské hry v Paríži 2024. My sa zase budeme v rámci rôznych aktivít oboznamovať s Olympijskym hnutím na našej škole.

              Ako prvá aktivita bol Adventný kalendár s otázkami o Paríži a Francúzsku. Účastníci mohli vyhrať 24 skvelých vecných cien od Slovenského olympijského a športového výboru.  Z našej školy sa zapojili súrodenci Nuberovci. Síce nezískali žiadnu cenu, aj keď odpovedali správne na skoro všetky otázky, ale cena ich čakala v škole od p. uč. Murgáčovej.

              Blahoželáme a veríme, že aj ďalší žiaci a učitelia sa pridajú do pripravovaných aktivít.

              Fotogaléria

            • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE ŠALIANSKY MAŤKO

            • Víťazky školského kola, Zina Karpinská (3.A), Tamara Krausová (5.B), Alexandra Kopilecová (7.A), sa dňa 23.1.2024 zúčastnili okresného kola súťaže v prerozprávaní slovenských povestí – Šaliansky Maťko. V poradí 29. ročník tejto obľúbenej súťaže sa konal v Dome Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi. Dievčatá boli odhodlané zvíťaziť. Veru, jednej z nich sa to aj podarilo. Alexandra Kopilecová zo 7.A si v III. kategórii vybojovala 1. miesto a zároveň postup do krajského kola.

              Srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov! 

              Fotogaléria

            • Deň otvorených dverí pre budúcich prvákov

            • Vzdelávanie detí, ktoré už pred nástupom do školy vedia neraz čítať, písať a počítať, sú často veľmi zvedavé a majú oproti svojim rovesníkom väčší prehľad či trpezlivosť si vyžaduje osobitný prístup pedagóga. Vďaka tomu sa detské nadanie nestane problémom pre žiaka, učiteľa či rodiča, čo by sa mohlo prejaviť v podobe napr. v podobe zhoršeného správania, lebo dieťa sa v škole nudí, ale naopak, dieťa plne využíva svoje schopnosti na vyučovaní.. Základná škola, Ing. O. Kožucha sa už viac ako 20 rokov venuje deťom so všeobecným intelektovým nadaním a rozvíja ich osobnostný potenciál tak, aby každé takéto dieťa cítilo a aj dennodenne zažívalo vnútorné uspokojenie z vlastného vzdelávania a z pobytu v škole. Škola každoročne otvára svoje priestory počas Dňa otvorených dverí pre tých rodičov, ktorí takú osobitú starostlivosť pre svoje ratolesti hľadajú, aby si deti aj ich rodičia mohli sami zažiť, aké to je byť prvákom v takej triede. Tento rok je Deň otvorených dverí na ZŠ, Ing. O. Kožucha pripravený v stredu 7. 2. 2024 o 16. hod. v jedálni školy. Tešíme sa na návštevu Vás i Vašich detí.

               

            • Vianočná besiedka

            • Vianoce. Najkrajšie sviatky roka. Čas, kedy si pripomíname, že na svet prišla Láska.

              Toto radostné posolstvo odovzdávali žiaci našej školy počas vianočnej besiedky, ktorú pripravili pre svojich spolužiakov 1. a 2. stupňa.

              V Živom Betleheme stvárnili postavy svätej rodiny, pastierov i troch Mudrcov z Východu, ktorí sa prišli pokloniť Spasiteľovi sveta narodenému v chudobnej maštaľke. Zazneli koledy, básničky, vinše, vianočné príbehy i rozprávka.

              Veríme, že vystúpenie umocnilo v každom z nás vianočnú atmosféru.

              Fotogaléria

               

            • OCHUTNÁVKA BYLINKOVÝCH ČAJOV

            • V rámci projektu Zdravej školy v spolupráci so Zelenou školou a ŠJ sa uplynulú stredu 13.12.2023 žiaci z ŠKD oboznamovali s chuťami liečivých rastlín. Žiaci mali možnosť ochutnať bylinkové čaje z mäty priepornej a materinej dúšky, ktoré im pripravila ŠJ. Pri čapovaní čajov im pomáhali žiačky Zelenej školy. Vôňa sa rozliehala celou školou a žiaci si chuť čajov vychutnali spoločne pri vianočnom stromčeku.

              Fotogaléria

            • Lucie na našej "Kožuške"

            • Adventné obdobie nám okrem prípravy na Vianoce prináša aj množstvo zvykov. I k Lucii (13. december) sa viažu rôzne tradície. Hovorí sa, že vraj od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc. Ľudia stotožňovali predlžovanie nocí a krátenie dní s dočasným víťazstvom tmy – zla nad svetlom – dobrom. Počas týchto dlhých nocí mali mať strigy svoju najväčšiu moc, preto ľudia vykonávali rôzne rituály. Aj my sme na našej škole zaregistrovali príchod piatich bieloodetých Lucií. Naše Lucie povymetali husími pierkami všetky kúty školy od temných síl, žiakom darovali mince pre bohatstvo a šťastie. Nechýbal ani cesnak, ktorý im zabezpečí zdravie počas celého roka. Nezabudli povedať ani o Lucijnom stolčeku, cez ktorý bolo možné vidieť počas polnočnej sv. omše bosorky v kostole.

              Tešíme sa, že nám naše Lucky symbolicky povymetali zlo, nesvár a choroby z našej školy a veríme, že rok 2024 bude pre nás radostný, šťastný a všetci ho prežijeme v plnom zdraví.

              Fotogaléria

            • Hodina kódu

            • Hodina kódu je celosvetový projekt zameraný na popularizáciu programovania u detí a mládeže. Dnešný svet je obklopený technológiami a naše deti, ktoré úspešne ukončia základné vzdelávanie si vyberú rôznorodú budúcnosť. Ich šanca uspieť bude závisieť aj od ich zručností pracovať s takýmito modernými technológiami.

              V tomto školskom roku sa projekt HODINA KÓDU – najväčšieho vzdelávacieho podujatia na svete (viac ako 100 miliónov žiakov) uskutočnil aj u nás v týždni od 04.12. do 08. 12. 2023. Zúčastnili sa ho takmer všetci žiaci 5.- 8. ročníka v rámci hodín informatiky. Tí, ktorí úlohy zvládli všetky bez chýb, dostali certifikát.

              Blahoželáme.

              Fotogaléria

               

            • Mikulášsky GymFit pre I. stupeň

            • Veselé športové dopoludnie sme prežili v našej škole na deň Sv. Mikuláša. Prišiel nás potešiť a zároveň sa pozrieť, ako vieme plniť úlohy s radosťou a nadšením.  Toľko  rozprávkových bytostí - ako boli čerti, anjeli, Mikulášovia, škriatkovia, elfovia, soby ste pokope ešte nevideli.  Celá telocvičňa žiarila pestrými farbami. Všade okolo znela vianočná hudba, bolo cítiť pravú vianočnú atmosféru. V telocvični nás ráno privítal p. riaditeľ. Najviac sme sa tešili na príchod Mikuláša a jeho pomocníkov. Veľkí spolužiaci si pripravili krásny program, ktorým nás sprevádzali celým dopoludním. V triedach sa plnili športové úlohy, v telocvični na nás čakal florbal, detská atletika, aerobik a džudo. Aj naša hlavička v ten deň pracovala pri olympijskom pexeso, bingu a  maľovaní vianočných omaľovánok.  Po splnení zaujímavých úloh sme sa všetci vrátili do telocvične, kde mal Mikuláš vrecia naplnené darčekmi. A Mikulášska diskotéka? Tá bola suuuupeeeer.  Bol to deň plný zážitkov, očakávaní a pestrý v každom smere.

              Už teraz sa tešíme na ďalší Mikulášsky GymFit!

              Fotogaléria

            • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY

            • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY. VEĽKÉ ÚPRIMNÉ ĎAKUJEME 

              Práve prežívame adventné obdobie, ktoré nás postupne bude viac a viac vťahovať do kúzla Vianoc, do obdobia, kedy naše srdcia sú viac otvorené a naplnené láskou. Naša škola sa už po šiesty krát v spolupráci p. uč. Jendrálovou a členmi Školského parlamentu a jej koordinátormi zapojila do celoslovenskej výzvy s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. ❤️ Na našu zverejnenú výzvu v škole mnohí z Vás zareagovali a výsledkom je odovzdaných až 128 ks krabíc plných lásky. Všetkým rodičom, žiakom, učiteľom, vychovávateľkám, kuchárkam a všetkým ostatným zamestnancom školy – všetkým Vám z úprimného srdca ĎAKUJEME.
              Spolu s Vami všetkými sme zabalili do krabíc od topánok okrem rôznych maličkostí predovšetkým kus seba samých, ktoré určite veľmi potešia osamelých seniorov po celom Slovensku. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto Váš kúsok srdca, Vaša láska, ktoré ste pridali do krabice pri balení, poputuje konkrétnemu starkému alebo starkej a zaručene im prinesie úsmev, radosť, lásku, pokoj a v kútiku oka aj slzu šťastia, že predsa nie sú sami.

              Fotogaléria
               

            • Posvätenie adventného venca

            • Prvou adventnou nedeľou sme vstúpili  do adventného obdobia. V tomto predvianočnom čase sme v našej škole privítali pána farára, ktorý nám prišiel posvätiť adventný veniec. Ten je znakom nádeje a zároveň odráža priebeh adventného obdobia. Žiaci túto slávnosť skrášlili adventnými piesňami. Počas pobožnosti sme si hlbšie uvedomili význam Adventu. Prajeme aj vám krásny adventný čas, nech svetlo sviec zapáli vo vás pokoj, vieru, nádej a lásku, aby ste s radosťou mohli prežiť Vianoce a tešiť sa spoločne s vašimi blízkymi z narodenia Ježiša Krista.

              Fotogaléria

            • Nové číslo časopisu OKO

            • Milí priaznivci školského časopisu OKO!

              Dočkali sme sa mesiaca december, ktorý je pre mnohých z nás tým najočakávanejším v roku. Je charakteristický zimou, snehom, prázdninami, rodinnou pohodou, darčekmi či mikulášskymi sladkosťami.Aj my by sme chceli prispieť do Vašej „čižmičky“ menším potešením v podobe zimného čísla časopisu OKO. Naši redaktori pilne pracovali a nič nenechali na náhodu. Oko prešatili do nového štýlu a už sa nevedia dočkať, kedy sa doň naplno pustíte.
              Prajeme Vám príjemne strávené chvíle pri čítaní nášho nového zimného čísla! :)

              S pozdravom a úctou

              Redakčná rada

              Časopis nájdete kliknutím TU.

               

            • Školské kolo dejepisnej olympiády

            • Posledný novembrový týždeň 2023 sa na našej škole uskutočnil 16. ročník školského kola dejepisnej olympiády, ktorého sa zúčastnilo 85 žiakov. Súťažiaci riešili úlohy z učiva daného ročníka, z monotematickej témy Hrady a zámky a úlohy z regiónu.  Víťazi školského kola nás budú reprezentovať na okresnom kole DO.

              Kategória F 6. ročník – 16 žiakov

              1. Michal Mačák 6. A, 100 bodov

              2. Dávid Burčík 6. A,  99 bodov

              Kategória E 7. ročník – 14 žiakov

              1. Dominik Rimský 7. A, 100  bodov

              2. Ngoc Chau Pham Thanh 7. A,  87 bodov

              Kategória D 8. ročník – 18 žiakov

              1. – 2.  Sára Šitárová  8. C, 100 bodov

              1. – 2.  Tatiana Varšová 8. C, 100 bodov

              Kategória C 9. ročník – 25 žiakov

              1. – 2.  Nina Mičeková 9. B, 100 bodov

              1. – 2.  Sofia Hudáková 9. B, 100 bodov

              Fotogaléria

               

            • Zbierka Štedrý advent

            • K Vianociam v našom meste už tradične patrí aj zbierka Štedrý advent, ktorej organizátorom je náš zriaďovateľ. Do tejto charitatívnej zbierky sa už po niekoľko rokov zapája aj naša škola prostredníctvom svojich žiakov a zamestnancov, ktorí každý svojím kúskom zo srdca prispejú pre tých, ktorým v živote nebolo dopriate toľko ako nám ostatným. Aj tento rok môžete v čase do od 4. – 8. 12. 2023 venovať takýmto ľuďom z lásky, zo spolupatričnosti či ako prejav ľudskosti trvanlivé potraviny, hygienické alebo čistiace potreby podľa informácií, ktoré nájdete na plagáte. Škola po ukončení zbierky venované dary následne odovzdá organizátorovi zbierky. Ďakujeme za Vašu podporu.